Daugiausia paramos garantijų prireikė mažoms įmonėms

Pirmą šių metų pusmetį UAB „Investicijų ir verslo garantijos“ (INVEGA) kredito įstaigoms už smulkiojo ir vidutinio verslo ( SVV) subjektų paskolas suteikė 292 garantijas, kurių suma buvo 90,4 mln. Lt, garantuotų paskolų suma sudarė 62,4 mln. Lt. Daugiausia verslo paramos garantijų forma šį pusmetį prireikė labai mažoms įmonėms. Už šių įmonių imamas paskolas suteikta 53,08 proc. visų INVEGA garantijų.

Aktyviausiai pirmąjį pusmetį iš kredito įstaigų paskolas su INVEGA garantija ėmė Kauno, Vilniaus ir Šiaulių bei Alytaus apskričių verslininkai.<br>V. Balkūnas.
Aktyviausiai pirmąjį pusmetį iš kredito įstaigų paskolas su INVEGA garantija ėmė Kauno, Vilniaus ir Šiaulių bei Alytaus apskričių verslininkai.<br>V. Balkūnas.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jul 13, 2012, 11:17 AM, atnaujinta Mar 18, 2018, 4:55 AM

„Garantijų teikimas - viena iš INVEGOS veiklų, lengvinanti Lietuvos įmonėms priėjimą prie finansavimo šaltinių įgyvendinant investicinius projektus ar skolinantis apyvartinėms lėšoms, užtikrinanti jų konkurencingumą užsienio rinkose, - sako INVEGA generalinis direktorius Audrius Zabotka.

Statybos, maisto pramonės, medienos dirbinių ir kita gamyba besiverčiančių įmonių paskoloms buvo suteikta 35,27 proc. garantijų. Gamybos įmonių paskolų garantijos sudarė didžiausią visų garantijų dalį. Nedaug nuo jų atsiliko prekybos įmonių paskolų garantijos, kurios sudarė 30,82 proc. ir paslaugas teikiančių įmonių garantijos - 29,79 proc.

Aktyviausiai su INVEGA garantijomis pirmą šių metų pusmetį skolinosi įmonės, veikiančios ilgiau nei 5 metus, kurioms suteikta 54,79 proc. visų garantijų, naujai įsteigtoms įmonėms, veikiančioms iki vienų metų, šiemet teko 23,63 proc. garantijų.

Anot A. Zabotkos, šių metų I pusmetį verslo įmonės su INVEGA garantijomis daugiau įgyvendino investicinių projektų. Suteiktos garantijos už investicines paskolas sudarė 57,88 proc., o apyvartinėms lėšoms papildyti - 42,12 proc.

Aktyviausiai pirmąjį pusmetį iš kredito įstaigų paskolas su INVEGA garantija ėmė Kauno, Vilniaus ir Šiaulių bei Alytaus apskričių verslininkai. Pasyviausiai valstybės pagalba, teikiama garantijų forma, naudojosi Telšių apskrities SVV subjektai.

Nuo veiklos pradžios (2001 m.) iki 2012-06-30 INVEGA kredito įstaigoms jau suteikė 3,730 tūkst. garantijas už SVV subjektų imamas paskolas, bendra garantuotų paskolų suma jau siekia 1.465,52 mln. Lt, o už jas suteiktų garantijų suma - 988,52 mln. Lt.

UAB „Investicijų ir verslo garantijos“ (INVEGA) teikia iki 80 proc. garantijas kredito įstaigoms ir finansinės nuomos (lizingo) bendrovėms už smulkiųjų ir vidutinių verslo subjektų imamas paskolas ir (ar) lizingą.

Garantuotas paskolas bei lizingą gali gauti įmonės, kuriose dirba iki 250 darbuotojų, ir fiziniai asmenys, užsiimantys verslu (individualia veikla, turintys verslo liudijimą; maksimalus garantijos dydis - 5 mln. Lt. SVV subjektams kompensuojama iki 50 proc. sumokėtų palūkanų, o skolinantiems iš Verslumo skatinimo fondo kompensuojama 95 proc. sumokėtų palūkanų, nepriklausomai nuo to ar INVEGA garantija buvo suteikta, ar ne.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: KT konstatavo, kad R. Žemaitaitis pažeidė Konstituciją