Didmiesčiuose žemė bent dukart brangesnė negu rajonuose

Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos miestuose namų valdos sklypų kainos daugiau nei dvigubai didesnės negu rajonuose. Tuo tarpu didžiausią paklausą minėtuose miestuose turi sklypai, kurių plotas svyruoja nuo 6 iki 10 arų, o rajonuose – nuo 15 iki 20 arų. Tokias parduodamų sklypų tendencijas pateikia nekilnojamojo turto skelbimų portalas Domoplius.lt, birželio mėnesį išanalizavęs daugiau nei 12 tūkst. skelbimų.

Nekilnojamojo turto brokeriai pastebi, kad pagrindiniai namų valdos sklypų pirkėjai yra trijų ar keturių asmenų šeimos<br>R. Jurgaitis.
Nekilnojamojo turto brokeriai pastebi, kad pagrindiniai namų valdos sklypų pirkėjai yra trijų ar keturių asmenų šeimos<br>R. Jurgaitis.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2012-07-13 13:29, atnaujinta 2018-03-18 04:44

Sostinėje pardavinėjamų namų valdos sklypų vidutinė kaina siekia 22,4 tūkst., o rajone – 9,3 tūkst. litų už arą, atitinkamai Kauno mieste ir rajone – 14,8 ir 7,5 tūkst. litų, o Klaipėdos mieste ir rajone – 20,9 ir 8,2 tūkst. litų už arą.

Pasak Evaldo Narbuntovičiaus, Domoplius.lt projekto vadovo, Vilniaus mieste didžiausią paklausą turi didesni negu 6 arų sklypai, o kainos svyruoja nuo 10 iki 150 tūkst. litų už arą.

„Didmiesčiuose namų valdos sklypų kainos yra didesnės negu rajonuose, todėl dažnai apsiribojama mažesnio ploto – iki 10 arų – sklypais. Tuo tarpu rajonuose didesnę paklausą turi sklypai, kurių plotas 15-20 arų“, – situaciją rinkoje apžvelgia E. Narbuntovičius.

Pagrindiniai pirkėjai – šeimos

Nekilnojamojo turto brokeriai pastebi, kad pagrindiniai namų valdos sklypų pirkėjai yra trijų ar keturių asmenų šeimos, gaunančios stabilias pajamas ir siekiančios gyventi erdvesniame būste nei dabartiniame dviejų ar trijų kambarių bute.

„Vilniuje dažniausiai į sklypą pirkėjai planuoja investuoti apie 100 tūkst. litų, bet įsigyja brangesnius 150 ar 200 tūkst. litų vertės sklypus“, – sako Aušra Kriščiūnienė, „DNB būstas“ brokerė. Kaune populiariausių namų valdos sklypų kaina svyruoja nuo 70 iki 200 tūkst. litų. Didžiausią paklausą turi didesni negu 6 arų sklypai, su įvestomis komunikacijomis, pageidaujama, kad šalia būtų parduotuvė, mokykla, viešojo transporto stotelė.

Panevėžyje ir Šiauliuose namų valdos sklypų kainos kiek mažesnės negu trijuose didžiuosiuose Lietuvos miestuose. Panevėžio mieste vidutinė kaina siekia 7,1 tūkst., o rajone – 4,9 tūkst. litų, Šiauliuose atitinkamai – 8,1 ir 4 tūkst. litų.

Žemės paskirtį keičia vis rečiau

Beveik trečdalį visų Domoplius.lt portale pardavinėjamų sklypų sudaro žemės ūkio paskirties sklypai, kurių kaina yra kelis kartus mažesnė negu namų valdų.

„Pavyzdžiui, Vilniaus mieste žemės ūkio paskirties žemės sklypai vidutiniškai kainuoja 7,3 tūkst. litų, rajone – 2 tūkst. litų už arą. Kituose miestuose kainos dar mažesnės ir svyruoja nuo 1,9 iki 5,9 tūkst. litų už arą“, – sako E. Narbuntovičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.