Statybininkai virto baudžiauninkais

Be atlyginimo, be darbo, tačiau negalintys išeiti iš įmonės. Į šitokią padėtį pateko nežinomam Latvijos piliečiui parduotos Klaipėdos bendrovės „Paulista” darbininkai.

Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Ziabkus ("Lietuvos rytas")

Jul 14, 2012, 1:53 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 4:10 AM

Nebaigtas Vėžaičių kultūros centras – paskutinė „Paulistos” darbo vieta.

Keliose šalies savivaldybėse statybos darbų konkursus laimėjusi uostamiesčio bendrovė „Paulista” šį pavasarį netikėtai dingo iš visų statybviečių, taip ir nebaigusi darbų.

Savivaldybės dabar suka galvą, kaip už tuos pinigus, kurie dar liko nesumokėti „Paulistai”, viską pabaigti. Bet į dar didesnę kebeknę pakliuvo šios įmonės darbuotojai.

Kam rašyti pareiškimą?

Pastarąjį kartą „Paulistos” darbuotojai gavo kovo mėnesio atlyginimus. Gegužės mėnesį jie iš esmės liko be darbo.

Bet nutraukti sutarčių žmonės negali, nes neturi kam rašyti pareiškimų atleisti iš darbo.

Buvęs bendrovės savininkas Tadas Paulikas gegužės viduryje įmonės akcijas pardavė Latvijos piliečiui, kurio niekas nėra matęs.

Gegužės pabaigoje iš darbo išėjo ir buhaltere dirbusi buvusio savininko giminaitė Nijolė Paulikienė. Gargžduose esantis bendrovės biuras užrakintas.

Darbininkai laukia bankroto

„Kaip išeiti iš darbo?” – klausia gargždiškis Aleksas Gužauskas, kuriam įmonė liko skolinga beveik 2 tūkst. litų. Oficialiai dirbančio vyro Darbo birža nepriima. Kur nors kitur jis įsidarbinti negali, kol neišėjo iš buvusios darbovietės.

„Paulistoje” apdailininku dirbęs A. Gužauskas dabar verčiasi atsitiktiniais darbais ir nenutuokia, kada tokia padėtis pasibaigs.

Dažytoja Inga Norvilaitė pasakojo, kad bendrovėje liko beveik 10 darbininkų, kurie laiku nesusiprato rašyti pareiškimų išeiti savo noru.

Kai kurie pasitraukti išvis neskubėjo, nes tikėjosi, kad veiklą sustabdžiusi įmonė pati atleis darbininkus ir išmokės jiems 2 mėnesių išeitines pašalpas.

Tačiau dabar visi liko be uždirbtų atlyginimų, be išeitinių ir be teisės palikti įmonę. „Kaip kokie baudžiauninkai pono dvare”, – karčiai juokavo „Paulistoje” likę darbininkai.

Jie išsiaiškino, kad pradingus darbdaviui per 20 darbo dienų darbo sutartį galėtų nutraukti Valstybinė darbo inspekcija.

Tačiau tokiu atveju jie liktų be išeitinių pašalpų.

Darbininkai tikisi, kad įmonei paskelbus bankrotą jie gaus neišmokėtas algas ir išeitines pašalpas.

Tam pinigų atsirastų, nes užsakovai bendrovei dar nėra sumokėję už visus įmonės atliktus darbus.

Akcijas pardavė benamiui?

Šiuo metu dėl skolų tiekėjams įmonei yra pradėta bankroto procedūra, tačiau kada ji baigsis, niekas nežino.

Gargždiškis Aidas Ambotas neatgauto atlyginimo iš bendrovės ryžosi išsireikalauti per teismą, bet net neįsivaizduoja, kas „Paulistai” atstovaus teisme.

Mat buvęs savininkas kratosi bet kokių pretenzijų, teigdamas, kad jis su įmone nebeturi nieko bendra.

Ką nors paaiškinti atsisakė ir buvusi bendrovės buhalterė N. Paulikienė.

Su naujuoju įmonės savininku iš Latvijos niekam nepavyksta susisiekti.

Buvę „Paulistos” partneriai, su kuriais įmonė buvo pasirašiusi jungtinės veiklos sutartį, mano, kad buvęs įmonės savininkas T. Paulikas pasiėmė užsakovų sumokėtus pinigus, neatsiskaitė su darbus vykdžiusiais subrangovais, o nuostolingos bendrovės atsikratė akcijas fiktyviai pardavęs kokiam nors latviui benamiui.

Velkasi skolų šleifas

* „Paulista” iki šių metų birželio mėnesio už 1,933 mln. litų turėjo atlikti Vėžaičių kultūros centro renovaciją, kurią finansavo ES. Tačiau likus 156 tūkst. litų vertės darbų gegužės mėnesį įmonė pradingo.

* Iki birželio pabaigos „Paulista” už daugiau nei milijoną litų Plungės rajone turėjo rekonstruoti ir Aleksandravo kultūros centrą. Čia neatlikta 300 tūkst. litų vertės darbų.

* Šiuo metu įmonė skolos subrangovams, tiekėjams bei „Sodrai” gali siekti per milijoną litų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.