Nori eiti saugiai? Pasiklok šaligatvį!

Nepatinka kratytis per duobes? Išsiasfaltuokite kelią. Jūsų gatve beprotišku greičiu lekia mašinos? Patys įsirenkite greičio ribojimo kalnelius. Taip daro Gineitiškių gyventojai.

Daugiau nuotraukų (1)

Birutė Vyšniauskaitė ("Sostinė")

Jul 15, 2012, 10:26 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 3:13 AM

Dagilio gatvės namų savininkai ilgai varstė seniūnijos duris, kol galų gale numojo ranka ir gatvę išsiasfaltavo patys. Vėliau pasiklojo šaligatvius, įrengė greitį ribojančius kalnelius.

„Už šiuos darbus aš ir dar trijų namų savininkai sumokėjome patys, – pasakojo vienas Dagilio gatvės gyventojas, čia įsikūręs prieš penkerius metus. – Jei paisytume įstatymo raidės, turėtume pripažinti, kad visi šie darbai atlikti nelegaliai.

Bet mums svarbiausia – vaikų saugumas ir galimybė automobiliu sugrįžti namo ne per purvą, kaip anksčiau.”

Paklaustas, kiek atsiėjo gatvės tiesimas, jis tiktai šyptelėjo: „Tikrai ne vieną tūkstantį litų. Gerai, kad aš ir mano kaimynai – verslininkai, tad galėjome sau leisti susitvarkyti gatvę. O ką daryti gyventojams, kurie neturi pinigų? Laukti?

2009-aisiais gatvėje, kurioje nėra šaligatvių, žuvo 15-metis. Ko dar galima laukti?”

Daugelis Gineitiškėse gyvenančių vaikų lanko netoli esančių Justiniškių arba Pašilaičių mokyklas.

„Mano sūnus esant geriems orams norėtų važiuoti į mokyklą dviračiu, bet aš jam tai kategoriškai uždraudžiau, nes kitose gatvėse nesaugu”, – sakė vienas Gineitiškių gyventojas.

Kad jis teisus, nesunku įsitikinti – judri Mikalojaus Koperniko gatvė, kuria nuo Pašilaičių įvažiuojama į Gineitiškes, labiau primena prastai išasfaltuotą provincijos keliuką nei didmiesčio gatvę. Ji – irgi be šaligatvių. Žinoma, nėra ir dviračių takų.

Pasivažinėjus po Gineitiškes krinta į akis ir daugiau apgailėtinų gatvelių. Kai kurios jų primena kaimo vieškelius.

Šaligatviai užžėlė žole

Antanas Mikalauskas, Vilniaus savivaldybės Miesto ūkio ir transporto departamento direktoriaus pavaduotojas

„Gineitiškėse – siaubinga situacija. M. Koperniko gatvė siaura, judėjimas ja bet kuriuo paros metu – intensyvus, o šaligatvių nėra. Žmonės priversti eiti arba važiuojamąja dalimi, arba siaura šalikele.

Bėdų dėl šaligatvių yra ir kitur. Kai buvo tiesiamos gatvės Pavilnyje ar Kalnėnuose, niekas negalvojo, kad šios gyvenvietės taip plėsis, todėl šaligatviai nebuvo suprojektuoti. Juodajame Kelyje šaligatviai užžėlę žole. Jau antri metai bandome juos atkasti, bet tam reikia nemenkų pinigų.

Jau parengtas projektas pakloti šaligatvius Ukmergės gatvės ruože nuo Ateities gatvės iki prekybos centro „BIG Vilnius”. Čia įvažiavimas į miestą ir šaligatviai būtini. Bet laukiame geresnių laikų, kai turėsime pinigų.”

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.