Pasiūlyta daugiabučių renovacijai paskolas imti savivaldybėms

Zarasų rajono savivaldybė siūlo naują daugiabučių renovacijos modelį, pagal kurį paskolas jai finansuoti imtų ne gyventojai, o savivaldybės. Premjeras Andrius Kubilius tvirtina, jog tokiai iniciatyvai pritaria.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jul 16, 2012, 1:37 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 2:55 AM

„Pačiai programai pritariame, kad atsirastų dar vienas modelis, kai savivaldybės imasi iniciatyvos. Tai pozityvi ir skatintina iniciatyva“, - pirmadienį po Vyriausybės pasitarimo sakė Vyriausybės vadovas.

Ministro Pirmininko kanclerio Deivido Matulionio teigimu, vadovaujantis šiuo modeliu, gyventojai už renovaciją išsimokės per mėnesinį papildomą mokestį.

„Mokestis turėtų būti tvarkingai, skaidriai sudėliotas pačioje sąskaitoje. Kiek už šilumą dabar moki, kiek moki po renovacijos, bet kad galutinė sąskaita neturėtų būti didesnė nei dabar“, - teigė jis.

Zarasų rajono savivaldybės meras Arnoldas Abramavičius sakė, jog šis sumanymas - pastangos iš mirties taško pajudinti daugiabučių namų renovavimą.

„Mūsų rajonas nėra pakliuvęs į probleminių teritorijų sąrašą, ir daugiabučių renovavimo programa šiandien nefunkcionuoja. Mes turime iniciatyvą ir savo rezervinių finansų sąskaita parengėme galimybių studiją, atrinkome trečdalį labiausiai šilumos energiją naudojančių daugiabučių, atlikome jų energetinius auditus ir kiekvieną atskirai įvertinome. Ir, pateikus tarybai, ji priėmė Zarasų „enervizijos programą“, - sakė jis.

A. Abramavičius tvirtino, jog šiuo metu du trečdaliai Zarasų savivaldybės gyventojų pritaria naujajam modeliui, ypač todėl, kad jiems patiems asmeniškai bankams įsipareigoti nereikės.

Meras tvirtino, jog galima būtų tikėtis iki 50 proc. projekto paramos. Lėšos būtų gaunamos iš „Jessica“, Klimato kaitos fondų bei dalis - iš Ignalinos programos.

A. Abramavičius pažymėjo, kad Zarasų savivaldybės daugiabučiuose yra pakankamai socialiai remtinų asmenų, tačiau pagal naują tvarką jie taip pat gautų valstybės kompensaciją renovacijai.

D. Matulionis pabrėžė, kad Zarasai kartu su Visagino ir Ignalinos savivaldybėmis lėšų papildomai gauna iš Ignalinos programos, tačiau kitos savivaldybės, jei pilotinis modelis prigis visoje Lietuvoje, papildomos paramos gauti negalės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.