Už plėšikiškus mokesčius mokės baudas

„Visa” ir „Mastercard” kompanijos sutiko savo noru pakloti 6 mlrd. JAV dolerių (beveik 17 mlrd. litų), kad tik Jungtinių Amerikos Valstijų priežiūros institucijos nutrauktų prieš jas pradėtą tyrimą.

Mokėjimo kortelės JAV prekybininkams buvo tapusios didžiule našta.<br>Reuters
Mokėjimo kortelės JAV prekybininkams buvo tapusios didžiule našta.<br>Reuters
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2012-07-16 09:13, atnaujinta 2018-03-18 03:09

Mokėjimo kortelių kompanijos ir bankininkai į JAV rinkos prievaizdų akiratį pakliuvo jau senokai. Mat šios šalies prekybininkai skundėsi jiems mokantys plėšikiškus mokesčius už kortelių administravimą – 3,75 proc. nuo kliento mokamos sumos.

Nustatyta, kad dėl tokio sąmokslo prekybininkai patyrė milžinišką žalą. „Visa” jiems turės sumokėti 4 mlrd., „Martercard” – 2 mlrd. dolerių.

Draudžiamą susitarimą taip pat buvo sudarę ir nemažai Amerikos bankų, per kuriuos vykdavo atsiskaitymai. Jie iš viso turės atlyginti 7,25 mlrd. dolerių žalą. Teisininkų teigimu, sumokėtos baudos bus išdalytos maždaug 7 mln. šios šalies prekybininkų.

Teismo procesas dėl pernelyg didelių mokesčių buvo pradėtas dar 2005 metais – tuomet kreipėsi mažmeninės prekybos tinklai „Kroger” ir „Safeway”.

Ši prekybininkų pergalė turės įtakos ateities kainoms. Mat mokėjimo kortelių kompanijoms ir bankams nurodyta nustatyti realybę atitinkančius įkainius, kad ateityje pirkėjų ir prekybos įmonių diskriminavimo atvejų nepasikartotų.

Tiesa, net ir tokios didelės baudos vargu ar labai išgąsdino prasižengusias bendroves. Mat, JAV nacionalinės mažmeninės prekybos federacijos duomenimis, per metus už atsiskaitymus kortelėmis jas išduodančios kompanijos ir bankai susižeria apie 30 mlrd. dolerių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.