Svajonių namų ekspertas: kokios spalvos nekelia depresijos?

Įsirengdami savo svajonių namus vis svarstote, ar krištolinis močiutės šviestuvas tiks prie naujo subtilaus interjero? O gal abejojate, ar naujai įsigyta rudos spalvos sofa gražiai atrodys ryškiomis spalvomis išdažytoje svetainėje? Galvos skausmą jums kelia maža virtuvė – bijote, kad vietos kulinarinėms kelionėms joje bus per mažai?

Norint išsaugoti nedidelę erdvę, reikėtų vengti plokštumų skaidymo skirtingais atspalviais ir rinktis šviesesnius spalvų tonus. Jei erdvė didelė, ją galite skaidyti spalvomis.<br>123RF.
Norint išsaugoti nedidelę erdvę, reikėtų vengti plokštumų skaidymo skirtingais atspalviais ir rinktis šviesesnius spalvų tonus. Jei erdvė didelė, ją galite skaidyti spalvomis.<br>123RF.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2012-07-18 09:55, atnaujinta 2018-03-18 01:35

Turite klausimų, kreipkitės patarimo. Į klausimus apie naujausias interjerų madas ir jų pritaikymą jūsų svajonių namuose atsakys UAB „YCL“ interjero dizaineris Tautvydas Vileikis.

Norėjau paklausti, kokia spalva reiktų ištapetuoti ar išdažyti kambarį, kad jis nekeltų depresijos ir būtų jaukesnis? (Donatas)

Depresijos tikrai nekels ryškiai oranžinė, geltona, raudona spalvos. Tačiau dažniausiai renkamasi pastelinės, žemės spalvos.

Kaip įsirengti namo mansardoje esančius kambarius? (Aldona)

Svarbiausia ją tinkamai išplanuoti. Žemiausiose vietose, kurios netinkamos vaikščioti ir nėra ergonomiškos, reikėtų pastatyti spintą, komodą, o jei patalpa nedidelė ir aukštis pakankamas - lovą ar čiužinį. Dažnai mansardose būna aukštų nepanaudojamų erdvių - ten palubėje gali kaboti didesnis šviestuvas ar kiti dekoratyvūs elementai.

Laba diena. Reikalingas sprendimas. Virtuvėje tarp stalviršio ir pakabinamų spintelių lieka tarpas, kurį reikia kažkuo užpildyti (išklijuoti plytelėmis, padažyti ar dar kažką). Ką dabar siūlo dizaineriai? (Benas)

Bet kokiu atveju paviršius šioje vietoje turi būti atsparus riebalams, chemijai, vandeniui. Tinka dažytas, graviruotas arba matinis stiklas, baldinė plokštė, keramika, nerūdijantis metalas.

Fototapetas - praeities atgyvena ar tinkamoje vietoje tinkamas pasirinkimas? (Ona)

Mados trunka neilgai, tačiau pasitaiko interjero sprendimų, kuriems laikas įtakos nedaro. Pavyzdžiui, paprasčiausios baltos sienos. Ar fototapetas tinkamas, ar ne, priklauso nuo situacijos, vizijos ir jo turinio. Namus kuriate sau, o ne dėl to, kad tai madinga ar ne. Jeigu norite turėti fototapetu dekoruotą sieną, taip ir padarykite!

Sveiki! Gyvenu nedidelėje 34 kv. m erdvėje. Miegu ant sofos ir labai pasiilgstu normalios lovos su ergonomišku čiužiniu. Užsienio tinklapiuose reklamuojamų erdvę taupančių lovų-spintų Lietuvoje pirkti nerandu. Ką patartumėte? Dėkui. (Audronė)

Reikia kreiptis į nestandartinių baldų projektuotojus-gamintojus, kurie suprojektuos baldą pagal jūsų norus ir pritaikys tam baldui būtiną furnitūrą ir sistemas.

Laba diena. Buto sienos - pieno baltumo, o grindys - šviesiai pilkos, baldai kai kur balti, kai kur - tamsiai rudi. Kokių spalvų ir raštų kilimus patartumėte pakloti? Ačiū. (Viktorija)

Variantų yra ne vienas. Jei norite išlaikyti ramų interjerą, ramių pastelinių spalvų kilimas turėtų tikti. Jei norite akcento, rinkitės ilgo plauko vienspalvį. Raštai - paprastos horizontalios linijos arba plokštuma su keliomis geometrinėmis figūromis.

Sveiki! Gal žinote, kiek kainuotų įsirengti antresolę lofte ir iš kokios medžiagos ją geriausia daryti? (Živilė)

Antresolėms įsirengti galima naudoti lengvas metalo ir medines konstrukcijas. Viskas priklauso nuo situacijos, tam, kad išvengtumėte klaidų ir nereikalingų papildomų išlaidų, siūlau kreiptis į dizainerį-architektą, kuris pagal jūsų norus ir situaciją parinks tinkamą sprendimą. Kaina priklauso nuo sugalvotų sprendinių ir pasirinktų konstrukcijų. Preliminari 1 kv. m antresolės įsirengimo kaina būtų 600-1000 Lt.

Sveiki, mes patys pradėjome įsirenginėti vonią, tik vis daugiau ir daugiau klausimų turime. Norėčiau paklausti, kaip dėti plyteles - ar tik duše ir iki lubų, ar iki dušo kabinos lygio? O gal klijuoti visoje vonioje iki pat viršaus? Kaip patartumėte? Vonios kambarys nėra didelis, sujungtas su tualetu, apie 6 kv. m. Iš anksto dėkoju. (Asta)

Nematydamas vonios vaizdo negaliu patarti, kuris variantas tinkamiausias, nes visi išvardinti variantai galimi. Viskas priklauso nuo to, kokios spalvos jūsų plytelės, kokios sienos ir t. t. Norint išsaugoti ir taip nedidelę erdvę, reikėtų vengti plokštumų skaidymo skirtingais atspalviais ir rinktis šviesesnius spalvų tonus.

Sveiki, šiuo metu įsirenginėjame butą ir renkamės pilkus baldus. Gal galėtumėte patarti, kokias spalvas rinktis sienoms ir kilimui, kad kambarys nebūtų pernelyg tamsus? Kambarys sujungtas su virtuve, 20 kv. m ploto, planuojamos grindys iš šviesaus natūralaus ąžuolo, bendra interjero stilistika šiek tiek skandinaviška. Dėkui. (Vaida)

Sienų spalva yra subjektyvus pasirinkimas, o norint neužtamsinti patalpos, žinoma, reikėtų rinktis šviesias spalvas – baltos spalvos tonus, pastelinius rusvus atspalvius. Jei neišsirenkate iš kelių spalvų, patartume išdažyti jomis nedidelius sienų plotus. Realioje aplinkoje su natūraliu ir dirbtiniu apšvietimu bus lengviau išsirinkti.

Laba diena. Neapsisprendžiame, ar verta mažinti svetainę ir įrengti miegamąjį pirmame aukšte, ar kelti miegamąjį į viršų? Turime vieną vaiką, 16 metų. (Regina)

Nors klausimas nekonkretus (kokio tipo būstas, kokia jo kvadratūra), patartume išsiaiškinti, ar ilgai paauglys gyvens jūsų namuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.