Planuose - naujas paukštynas, o kol kas - prašymas pratęsti vištų išvežimo terminą

Bankrutuojančio AB Vievio paukštynas akcininkas ir kreditorius AB „Kauno grūdai“ Lietuvos apeliaciniam teismui apskundė Vilniaus apygardos teismo nutartį, kuri įpareigojo per 14 dienų išvežti daugiau kaip 750 tūkst. „Kauno grūdams“ priklausančių vištų iš bankrutuojančio Vievio paukštyno. Jei Apygardos teismas nepanaikintų savo įpareigojimo, o Apeliacinis teismas nespėtų ar nesutiktų panaikinti paukštyno bankroto administratoriaus UAB „Valeksa“ prašytų taikyti laikinąsias apsaugos priemones, išvežimo terminą prašoma pratęsti iki rupjūčio 1-osios.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jul 19, 2012, 2:01 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 12:36 AM

Šiuo metu per vieną darbo dieną iš paukštidžių išgabenama apie 30 tūkst. vištų dedeklių.

Advokatų kontoros „Raidla Lejins & Norcous” advokato Mindaugo Jablonskio teigimu, įpareigojimas per neprotingai trumpą laiką - dvi savaites - išgabenti vištas, o priešingu atveju leidžiant administratoriui jas perimti ir įpareigoti antstolį jas parduoti, nesusijęs su pagrindine priežastimi, dėl kurios buvo kreipiamasi į teismą - nutraukti neva nuostolingą bendradarbiavimą ir atlyginti neva patirtą žalą.

„Labai keista, kad administratorius neprašo teismo pripažinti negaliojančia pačios Bendradarbiavimo sutarties, o tik vėlesnius jos pakeitimus, kuriais buvo patikslintos sutarties sąlygos. Vadinasi, net jei teismas ir patenkintų šį prašymą, „Kauno grūdai“ vis tiek neprivalėtų išvežti vištų dedeklių, nes pati pirmoji Bendradarbiavimo sutartis, sudaryta praėjusių metų balandį, liktų galioti. Tad įpareigojimas išvežti vištas yra absoliučiai perteklinis“, - sako advokatas.

M. Jablonskio teigimu, įsigilinus į dokumentus tapo akivaizdu, kad šiuo teismo sprendimu buvo siekiama visiškai kitų - neteisėtų ir nepagrįstų - tikslų, o pateiktas ieškinys - tik priedanga.

„Tikriausiai neatsitiktinai paukštyno administratorius jau pačią pirmąją dieną, kai tik įsigaliojo jo prašytas reikalavimas išgabenti vištas, atsiuntė raštą ir pasiūlė „Kauno grūdams“ iš jų nupirkti visas jiems priklausančias vištas, esančias Vievio paukštyne. Tačiau administratoriaus siūloma kaina neatitiko šiandien rinkoje galiojančių kainų, todėl „Kauno grūdai“ pasiūlymo nepriėmė. Toks elgesys, mūsų vertinimu, labai panašus į šantažą“, - pabrėžia M. Jablonskis.

Teisininko nuomone, teismas turėjo atsižvelgti ir į faktą, kad birželio 20 d. administratorius pranešė „Kauno grūdams“ vienašališkai, be kreditorių komiteto ar susirinkimo pritarimo, nuo rugsėjo 20 d. nutraukiąs bendradarbiavimo sutartį su „Kauno grūdais“ dėl vištų priežiūros. Po šio pranešimo „Kauno grūdai“ jau pradėjo išvežti vištas iš Vievio paukštyno ir iki rudens buvo pasirengę atlaisvinti visas paukštyno vištides.

"KG Group" investuoja į paukštininkystės plėtrą

Pirmąjį pusmetį įmonių grupės "KG Group" apyvarta siekė 673,1 mln. litų ir buvo 22 proc. didesnė nei pernai tuo pačiu laikotarpiu.

"KG Group" didžiąją investicijų dalį kreipia į turimų paukštynų plėtrą ir šiais metais prognozuoja ryškų šio verslo sektoriaus augimą.

Pasak įmonių grupės vadovo Tautvydo Barščio, pirmąjį šių metų pusmetį labiausiai augo AB "Kauno grūdai" kombinuotųjų pašarų, grūdų, trąšų bei pesticidų pardavimai ir įmonių grupei priklausančių bendrovių "Vilniaus paukštynas" ir "Kaišiadorių paukštynas" eksporto mastai.

"KG Group" paukštininkystėje pardavimų augimą lėmė eksportas, kuris pirmąjį šių metų pusmetį išaugo beveik pusantro karto, palyginti su 2011 m. pirmuoju pusmečiu. Į Europos ir Skandinavijos šalis eksportuojame šaldytą vištieną, gaminius ir pusgaminius. Per paskutinį pusmetį suaktyvėjo eksportas į Ispaniją ir Italiją. ES šalys sudaro pagrindines paukštynų eksporto rinkas", - teigia jis.

Pasak įmonių grupės vadovo, šiemet investicijos į turimų paukštynų plėtrą sudaro didžiąją planuojamų investicijų dalį ir siekia per 40 mln. litų. Visos planuojamos šių metų investicijos į "KG Group" įmonių plėtrą sudaro apie 60 mln. litų.

"Buvome pasirengę investuoti į "Vievio paukštyno" plėtrą ir ketinome grąžinti visus įsipareigojimus kreditoriams, tačiau vienas iš paukštyno kreditorių atsiskaitymą užblokavo, todėl tesime savo pažadus plėtoti paukštininkystę, kurti naujas darbo vietas ir plečiame turimus paukštynus. Šiais metais didžiąją "KG Group" investicijų dalį skiriame "Vilniaus paukštyno" ir "Kaišiadorių paukštyno" plėtrai. Planuojamos investicijos apims ne tik esamų technologijų modernizavimą, bet ir naujų gamybinių linijų diegimą, leisiantį didinti pajėgumus. Augant vištienos produktų eksportui, šių metų įmonių varomoji plėtros jėga - pajėgumų didinimas ir aukštesnės pridėtinės vertės produktų gamyba", - teigia T. Barštys.

"KG Group" per artimiausius metus taip pat planuoja statyti naują paukštyną, kurio pajėgumas sieks 1-1,5 mln. kiaušinių per parą. Planuojama, kad 70 proc. produkcijos bus eksportuojama. Statybas ketinama pradėti, kai tik bus gauti visi reikalingi leidimai.

Pasak "Kauno grūdų" įmonių grupės vadovo T. Barščio, antrąjį šių metų pusmetį planuojama išlaikyti tokį pat spartų augimo tempą ir pasiekti 1,4 mlrd. litų apyvartą.

Praėjusiais metais "KG Group" peržengė milijardo apyvartą. Ji buvo 40 proc. didesnė nei 2010 m. ir siekė 1,2 mlrd. litų.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.