Sienų tepliotojų aukoms baudos - staigmena

Vandalai išterlioja sieną – baudą moka pastato savininkas. Vilniaus savivaldybės patvirtintos Statinių tinkamos priežiūros taisyklės atsakomybę už ant sienų esančias terliones perkelia ant pastatų savininkų ir valdytojų pečių. Kol namų valdytojai ieško tokių taisyklių logikos, savivaldybės tarnautojai pradeda dalyti iki 2 tūkst. litų siekiančias baudas.

Daugiau nuotraukų (1)

Viktorija Vosyliūtė

Jul 19, 2012, 11:53 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 12:11 AM

Nuo kitos savaitės Vilniaus savivaldybės darbuotojai atidžiau stebės grafičiais išterliotas sienas ir jų nenuvalantiems pastatų savininkams dalins įspėjimus ir baudas. Dauguma pastatų savininkų ir valdytojų apie pernai metais priimtas statinių tinkamos priežiūros taisykles nieko nenutuokia, o štai savivaldybės atstovas aiškina, kad bausmių metodas padės auklėti jaunąją kartą.

„Kai per kišenę pajus, tai gal kitaip žiūrės, ką jų vaikai veikia vakarais“, – vieną iš būdų, kaip naujos taisyklės padės kovoti su nelegaliais grafičiais, aiškino Vilniaus savivaldybės Saugaus miesto departamento direktorius Henryk Surovič.

Naujas statinių priežiūros taisykles Vilniaus savivaldybė patvirtino 2011 m. gruodį. Laiškais apie taisyklių pasikeitimą informaciją gavo tik daugiausia nekilnojamojo turto Vilniuje valdančios organizacijos.

Nedidelės įmonės ar net biudžetinės įstaigos informaciją apie pasikeitusią tvarką turėjo susigraibyti pačios. Daugeliui nauja tvarka ir sankcijos už ištepliotas sienas – naujiena.

H. Surovič įsitikinęs, kad nežinojimas nuo atsakomybės neatleidžia, ir laikosi pozicijos - jei pastatų savininkai gali pasirūpinti langais ir durimis, galės perdažyti ir sienas.

Grafičių daug, nežinios - dar daugiau

Vienas matomiausių grafičių Vilniaus mieste įsitaisęs ant planetariumo kupolo. Perdažyti jį kainuotų ne vieną šimtą litų, o lėšų planetariumo valdytojai neseniai neturėjo net atlyginimams išmokėti.

„Tokia tvarka yra pasityčiojimas. Tai ką mums daryti, kad pačiame miesto centre, prie centrinės universalinės parduotuvės, kažkas sugeba užsiropšti ir išterlioti?“ - klausė už planetariumą atsakingo Teorinės fizikos ir astronomijos instituto direktorė habil. dr. Gražina Tautvaišienė.

Vilniaus senamiesčio rajoną administruojanti įmonė „Senamiesčio ūkis“ taip pat dar neturi atsakymo, kaip reikės tvarkytis su vandalų ištepliotomis sienomis.

„Jeigu įmonė privalo nuvalyti grafičius, tai mes nuvalysime, bet vienareikšmiškai tai bus padaryta gyventojų sąskaita“, – sakė „Senamiesčio ūkio“ komercijos direktorius Jevgenijus Sakovskijus.

Vilniaus centre grafičiai bjauroja vos ne kiekvieną pastatą. Naujai perdažytos sienos traukia grafitininkus tarsi magnetas – per kelis mėnesius teplionių atsiranda dvigubai daugiau, nei buvo prieš dažant.

Pavyzdžiui, Šeimyniškių g. esantį „Soliariumų centro“ pastatą, įmonės darbuotojui vien šiais metais teko perdažyti tris kartus. O toje pačioje gatvėje esančios parduotuvės „Muzikos faktorius“ atstovas teigė, kad grafičių nuo pastato sienų gremžti neketina. „Tai yra nelogiška. Tegu gaudo grafitininkus ir jie už tai sumoka. Savivaldybė taip tik perkelia rūpestį ant mūsų pečių“, – sakė vyras.

Jei po nakties ant pastato sienos atsiranda terlionių, savininkai apie įvykį nedelsiant turi pranešti policijai. Jei įvykis bus užfiksuotas, o savivaldybės tarnautojai surašys protokolą dėl statinio nepriežiūros, terminas sutvarkyti išniekintą sieną gali būti pratęstas.

Nelegaliais piešiniais apipaišyti ir savivaldybei priklausantys statiniai. Vien per šiuos metus tokių statinių sienų nuvalyta apie 2,5 km.

Iki šių metų liepos vidurio nusivalyti terliones nuo sienų buvo įpareigotos ir daugiau nei pusė šimto įmonių – kitaip grėsė sankcijos. Šis terminas pratęstas iki liepos 22 d., todėl jau nuo kitos savaitės savivaldybės tarnautojai atidžiau žvalgysis į kiekvieną ilgiau užsibuvusį grafitį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.