Grybai ir uogos pakelėse – brangesni nei sostinės turgavietėse

Rinkti miško gėrybes – vieniems malonumas, kitiems verslas. Voveraitės, žemuogės, mėlynės pripildo ne tik pintines, bet ir turgaus ar pakelės prekeivių kišenes. Tiesa, šalikelėse įsitaisę prekybininkai gėrybes parduoda brangiau, nei jų galima nusipirkti sostinės turguose.

Daugiau nuotraukų (1)

Ana Savicka, Viktorija Vosyliūtė

Jul 26, 2012, 7:08 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 7:55 PM

Jei spustelėsite stabdžių pedalą prie kurio nors pakelės prekeivio, už litrą voveraičių sumokėsite 10 Lt, o mėlynių - 8 Lt. Tuo metu Vilniaus turgavietėse litrą tokių pat grybų galite nusipirkti už 5-7 Lt. Litrą mėlynių galima rasti ir už 5 Lt.

Grybą pjauna jau 30 metų

Pakelėse įsikūrę prekiautojai sėkmingą dieną parduoda 30–40 litrų miško gėrybių. Jei vidutiniškai už miško gėrybių litrą pirkėjas sumoka 6 Lt, tuomet per dieną prekiautojas gali užsidirbti tiek, kiek vidutinę algą gaunantis lietuvis gauna per savaitę.

Kai vasaros rytais dauguma ruošiasi kibti į darbus, nuo septynerių metų miško gėrybėmis prekiaujanti Danutė jau pjauna grybą po grybo.

Beveik trisdešimt vasarų pakelėje prekiaujančios moters nuo verslo neatbaidė nei po mašinos ratais patekęs kolegės vaikas, nei policijos skiriamos baudos. Nors atrodo, kad prekeivė yra laimingai maitinama miško, tačiau ji sako, kad taip uždarbiauja ne iš gero gyvenimo.

Į mišką Danutei kas rytą dviračiu tenka važiuoti apie 17 km. Iki vidurdienio moteris renka gėrybes, o grįžusi namo ruošiasi prekybai. Po pietų stoja prie kelio ir besiklausydama automobilių triukšmo ten būna iki 20 valandos.

Kartais savo surinktas gėrybes jai siūlo už pusę kainos nusipirkti ir perparduoti įkaušę kolegos, kurie prisiragavę laimės eliksyrų patys jau nebegali baigti prekybos.

Prekeivė pasakoja, kad mažiausiai gėrybių nuperkama šeštadieniais, kai visi išvažiuoja iš miesto. Bet sekmadienį prekyba iškart pagyvėja – iš poilsiaviečių grįžtantys žmonės būna ištroškę miško gėrybių.

Danutė voveraitėmis ir mėlynėmis prekiauja brangiau nei turgaus prekeiviai. Moteris sako, kad kainas didina tam, kad perkantieji galėtų derėtis. „Būna, žmogus atvažiuoja, duoda dešimties litrų kibirą, perka ir net nesidera“, – stebisi moteriškė.

Pernai pakelėje prekiaujančiai moteriai prekyba sekėsi dvigubai geriau, nes žmonės šiemet gėrybes perka kukliau – po vieną ar du litrus.

Turguje – pigiau

Ne ką mažesnis sujudimas ir sostinės turgavietėse. Tiesa, čia miško gėrybių galima įsigyti šiek tiek pigiau. Be to, pardavėjai linkę derėtis iškart, kai tik susidomite jų preke.

Trečiadienio rytą sostinės Halės turgavietėje prekystaliai buvo gausiai apkrauti voveraitėmis ir mėlynėmis. Buvo ir pirkėjų, nes voveraičių kainos nuo jų sezono pradžios gerokai sumažėjo. Prieš kelias savaites už grybų litrą buvo prašoma vidutiniškai 10 Lt, dabar – 6-7 Lt.

Tik vienas pardavėjas siūlo miško aviečių. Jos dar nepigios – 10 Lt už litrą. „Jų sezonas tik prasideda. Vėliau kainos kris“, - patikino uogų pardavėjas.

Viena voveraitėmis prekiaujanti moteriškė, grybus pardavinėjanti vos už 5 Lt, patikino žinanti slaptą vietą, kur grybų tiek, kad tik spėk rinkti. Paslaptimi, kur yra toji grybais turtinga slaptavietė, pardavėja pasidalinti nenorėjo. Ji tik pasidžiaugė, kad suradusi grybais gausią vietą turi galimybę juos pardavinėti pigiau.

Labiausiai nustebino litro mėlynių kainų skirtumai. Turgavietės prieigose šios kainuoja 5 Lt, o šiek tiek arčiau centrinio šurmulio – jau 6-7 Lt. Juodieji serbentai ir agrastai Halės turgavietėje parduodami po 4 Lt už litrą.

Ant turgaus prekystalių atsirado ir lietuviškų šilauogių. Tiesa, šių uogų kaina šiek tiek glumina. Už kilogramą prinokusių uogų prašoma 20 Lt.

O štai Karoliniškių turgavietėje kainos kiek kitokios. Litras mėlynių parduodamas už 5-6 Lt. Daugelis pardavėjų siūlo uogas atiduoti pigiau, jei pirksite didesnį jų kiekį. Voveraitės šioje turgavietėje yra brangesnės nei Halėje. Už jų litrą daugelis pardavėjų prašo 8 Lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.