Iš Lietuvos plaukia pinigai - „Hanner“ centras keliasi į Estiją

„Hanner“ grupės įmonių, išsibarsčiusių per keletą šalių, centras bus nebe Lietuvoje, o Estijoje. Taip nuspręsta dėl palankesnių Estijos įstatymų, taip pat dėl mažesnio pelno mokesčio šioje šalyje, sako „Hanner“ valdybos pirmininkas Arvydas Avulis. Jis neslepia: grupės centrui išsikėlus iš Lietuvos, mūsų šalyje bus sumokėta mažiau mokesčių. Teisingumo ministras Remigijus Šimašius tokį „Hanner“ sprendimą vadina Lietuvos pralaimėjimu.

Daugiau nuotraukų (1)

Andrius Sytas

Jul 27, 2012, 9:05 AM, atnaujinta Mar 17, 2018, 7:41 PM

„Hanner“ grupės įmonės Baltijos šalyse, Rusijoje, Ukrainoje, Baltarusijoje ir Rumunijoje iki šiol buvo pavaldžios lietuviškai AB „Hanner“. Šią savaitę jų akcijos buvo perduotos Estijoje registruotai holdingo įmonei. Pastarosios įmonės akcininkai – Avulių šeima, lrytas.lt sako A. Avulis.

„Beveik niekas nepasikeitė. Tiesiog formaliai grupės akcininkė bus Estijos kompanija, jos įmonių veikla bus kontroliuojama per įmonę Estijoje. Daugiau ypatingų pasikeitimų nėra, kaip dirbome, taip dirbsime.

Vienose šalyse sąlygos verslui yra sudaromos palankesnės, kitose mažiau palankios. Aš niekada neregistruočiau holdingo nei Rusijoje, nei Ukrainoje. Estijoje yra palankesnės sąlygos laikyti tokias holdingo kompanijas, kurios valdo kitų įmonių akcijas, nei Lietuvoje.

Taip yra patogiau dėl tam tikrų įstatymų, taip pat ir dėl stabilesnės situacijos Estijoje nei Lietuvoje. Lietuvoje įstatymai keičiasi praktiškai kiekvienais metais. Mums labai sunku prognozuoti, kokius naujus įstatymus Lietuva įsives kitais metais ar po dvejų metų“, - lrytas.lt sakė A. Avulis.

Teisingumo ministras R. Šimašius savo „Facebook“ profilyje ketvirtadienį rašė, kad Lietuvai reikia pasimokyti, kokias klaidas padarė, kad „Hanner“ savo veiklos centro nepaliko mūsų šalyje.

„Tuo metu, kai mūsų diplomatai turėtų gauti užduotį privilioti bent vieną kitą turtingą prancūzą į Lietuvą, deja, vyksta šis tas į kitą pusę. Manau, tokius dalykus reikia priimti kaip pralaimėjimus (nebent aš ko nors nežinau) ir daryti išvadas“, - parašė jis.

A. Avulis neslėpė, kad viena iš priežasčių keltis į Estiją buvo mažesnis pelno mokestis šioje šalyje.

„Estijoje reinvestuojamam pelnui taikomas nulinis pelno mokestis. Holdingo kompanija iš esmės yra tam, kad surinktų pelną iš dukterinių kompanijų ir jį investuotų. Mes negalėtume paneigti, kad tai neturėjo įtakos mūsų sprendimams“, - sakė A. Avulis.

Verslininkas nenorėjo nurodyti, kiek mokesčių Lietuva neteks dėl jo sprendimo perkelti grupės centrą į kitą šalį.

Paklaustas, ar šiam sprendimui turėjo įtakos artėjantys Seimo rinkimai, po kurių prie šalies ūkio vairo stojusi naujos sudėties Vyriausybė gali griebtis mokestinių pertvarkų, jis sakė: „Mes nenorėtume šio sprendimo tiesiogiai sieti su rinkimais, esamais ar galimais pokyčiais. Visko būna, politikai prieš rinkimus vienaip kalba, po rinkimų kitaip.“

Lietuvos įmonės dažnai perkelia savo būstines į lengvatinių mokesčių šalis, kad mokėtų mažiau mokesčių. Bene garsiausias pavyzdys yra „Maxima“ grupės pertvarka – ši įmonė „persikėlė“ į Olandiją.

Šiais metais ypač greitai augo Lietuvos investicijos Olandijoje bei Kipre, tai rodo, kad holdingo bendrovės buvo steigiamos tose šalyse.

Tokios pinigų „emigracijos“ neišvengia ir Estija. Šiuo metu Estija Kipre turi investicijų už maždaug 1 mlrd. eurų, skelbia šalies dienraštis „Postimees“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.