Pelningiausia pasaulio kompanija iš Rusijos kelia grėsmę

Pelningiausia kompanija pasaulio ekonomikoje - Rusijos dujų bendrovė „Gazprom“, ji užėmė pirmąją vietą pagal gautą pelną, skelbiama JAV žurnalo „Forbes“ sudarytame reitinge.

Daugiau nuotraukų (1)

ITAR-TASS-ELTA ir lrytas.lt inf.

Jul 30, 2012, 12:39 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 6:02 PM

2011 m. „Gazprom“ uždirbo 44 mlrd. 459 mln. JAV dolerių pelno.

Antroje pozicijoje pagal šį rodiklį yra didžiausia JAV naftos kompanija „Exxon Mobil“. Ji 2011 metais uždirbo 41 mlrd. 60 mln. JAV dolerių pelno.

Trečiąją vietą užima Kinijos bankas „Industrial and Commercial Bank of China“, jis nurodytu laikotarpiu uždirbo 32 mlrd. 214 mln. JAV dolerių.

Grėsmė visai Europai

Primename, kad pelningiausia pasaulio bendrovė „Gazprom” atsisako mažinti gamtinių dujų kainas Europos vartotojams. Jeigu rusai dėl to pralaimės bylas, grasinama nutraukti tiekimą.

Maskvos ekspertai mano, kad tokiu būdu Kremlius mėgina paspausti Kijevą, reikalaujantį iš „Gazprom” persvarstyti kainas.Tiesa, ir Europa greičiausiai buvo paminėta vien norint sustiprinti įspūdį, nes daugiausia grasinimų skirta tik vienai žemyno valstybei – Lenkijai.

„Gazprom” jau pasirengė galimam pralaimėjimui Stokholmo arbitraže. „Jei teismas panaikins mūsų sutartį su Lenkija, liausimės ją vykdę ir paprasčiausiai sustabdysime dujų tiekimą į šią šalį. Tegul po to lenkai įtikinėja mus pasirašyti naudingesnį susitarimą”, – taip išrėžė „Gazprom” atstovas. Dėl šio ginčo sunerimo ir Briuselis. Europos Komisijos pirmininkas Jose Manuelis Barroso pareiškė, jog „Gazprom” ginčai su Lenkija bei Ukraina dėl kainos neturėtų pavirsti nauju dujų karu.„Svarbu, kad dabartinės Ukrainos ir Rusijos derybos nekeltų grėsmės tiekimui į Europą. Deja, jau turime liūdnos patirties, kai dėl šių šalių nesutarimų kentėjo visa ES. Daugelis europiečių gerai prisimena 2009 metų dujų krizę”, – aiškino J.M.Barroso.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.