Dėl įtakos šiukšlių versle užvirė mūšiai

Skandalų krečiamame Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centre (ŠRATC) nesiliauja rietenos dėl įtakos pelningame versle. Į įmonės vadovybę primygtinai siūlomas Šiaulių valdžios išskirtinį palankumą pelniusios įmonės „Specializuotas transportas” direktorius.

R.Stanys teigė, kad gali būti kviečiamas pokalbio su ŠRATC dalininkais.<br>G. Šiuparys
R.Stanys teigė, kad gali būti kviečiamas pokalbio su ŠRATC dalininkais.<br>G. Šiuparys
Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Šiuparys ("Lietuvos rytas")

Aug 1, 2012, 9:36 AM, atnaujinta Mar 17, 2018, 4:44 PM

Šiaulių meras socialdemokratas Justinas Sartauskas įsakė laikinajam ŠRATC vadovui Vidmantui Komui nedelsiant įdarbinti pavaduotoją viešiesiems pirkimams. Nurodytas ir kandidatas – „Specializuoto transporto” įmonei vadovaujantis konservatorius Rolandas Stanys.

V.Komas pavaduoja ŠRATC direktorių Raimundą Jakutį, kuris yra įtariamasis korupcijos byloje, todėl jį teismas pusei metų nušalino nuo pareigų.

ŠRATC dalininkai neslėpė, kad J.Sartausko elgesys – sunkiai suvokiamas.

Kalbama, kad tikrasis tikslas – viso regiono atliekų tvarkymo verslą ir projektus perduoti „Specializuotam transportui”. Užtat mažosios savivaldybės jau prakalbo, kad trauksis iš ŠRATC.

Prisiminė milijonų dalybas

Pakruojo vicemeras Romas Medzveckas pripažino, kad ši žinia iš Šiaulių pribloškė: „Nesuvokiamas toks akivaizdus noras visą rinką atiduoti vienai konkrečiai bendrovei.”

Pakruojiškis tikino nesąs nusiteikęs prieš siūlomą kandidatą, tačiau prisiminė prieš porą metų vykusius mūšius dėl tuomečio Šiaulių mero Genadijaus Mikšio siekio atsisakyti iš ES fondų gautos 46,3 milijono litų paramos ir regiono komunalinių atliekų tvarkymo projektą atiduoti privačiai bendrovei.

Šiauliečiai visomis išgalėmis kaišiojo pagalius į ratus, tačiau ŠRATC paskutinę akimirką pateko į ES pinigų dalybas. Tiesa, projektas vis dėlto įstrigo, mat 13 mln. litų liko nacionalizuoto banko „Snoras” sąskaitoje.

Prakalbo apie pasitraukimą

Akmenės rajono meras Vitalijus Mitrofanovas pripažino, kad primygtinai peršamas vienintelis kandidatas kelia abejonių: „Nesu tikras, ar buvusio „Specializuoto transporto” įmonės vadovo rengti viešieji konkursai neįstrigs teismų maratone.”

V.Mitrofanovas įsitikinęs, kad sprendimai dėl ŠRATC turėtų būti priimami dalininkų bendru sutarimu.

„Kyla minčių, kad mažosioms savivaldybėms reikėtų trauktis iš ŠRATC. Nuojauta kužda, kad siekiama visą rinką atiduoti vienam dalyviui”, – sakė Akmenės rajono vadovas.

Apie pasitraukimą kalba ir Pakruojo vicemeras R.Medzveckas.

Išbrokavo pigesnį siūlymą

Šiaulių miesto vadovai palankiais sprendimais bendrovei „Specializuotas transportas” stebina ne vienus metus.

Įmonė jau šešetą metų be konkurso iš miesto surenka ir išveža komunalines atliekas.

Šių metų pradžioje buvo paskelbtas Šiaulių miesto teritorijų tvarkymo konkursas. Mažiausią kainą – 3 mln. litų per metus – pasiūlė įmonė „Naujamiesčio būstas”. Įmonė „Specializuotas transportas” savo paslaugas įvertino 500 tūkst. litų daugiau.

Nepaisant to, kelis mėnesius vyko susirašinėjimas su Vilniaus įmone, bet kova dėl trejų metų sutarties persikėlė į teismą.

„Mes nesame kokia nors garaže įsikūrusi bendrovė. Bet mus, vienus didžiausių šalyje, išbrokavo, nes oficialiai neįtiko savivarčių mašinų bendroji masė, – stebėjosi „Naujamiesčio ūkio” direktoriaus pavaduotojas Mindaugas Strigockis. – Matyt, skolose skęstančio miesto vadovams 1,5 mln. litų – ne pinigai.”

Aplinkui – vien savi

Kol vyksta teismai, miesto teritorijas tvarko bendrovė „Specializuotas transportas”. Jai patikėtas ir naujas darbas – Šiaulių kapinių priežiūra. Šiai įmonei sekasi pelnytis iš laiku neatsiskaitančios savivaldybės – per porą metų jai sumokėta apie 300 tūkst. litų delspinigių.

Šiauliečių tai pernelyg nestebina, nes savivaldybės Miesto infrastruktūros skyriui vadovauja buvęs „Specializuoto transporto” direktorius Arūnas Adomaitis. Jis dirigavo ir komisijai, kuri rengė viešąjį konkursą dėl Šiaulių miesto teritorijų tvarkymo.

Beje, dabartinio „Specializuoto transporto” bendrovės vadovo R.Stanio sutuoktinė Žydronė Stanienė dirba Šiaulių miesto savivaldybėje.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.