Olimpiniame mieste alus - dvigubai brangesnis

15 litų už alaus bokalą - daug ar mažai? Lietuvoje tokį alų pilstantis baras būtų aplenktas plačiu ratu, tačiau Londone tas pats gėrimas įgauna visai kitą vertę.

Nors lietuviškas alus Londone kainuoja nemažai, lietuviai jį noriai geria.<br>M.Patašius.
Nors lietuviškas alus Londone kainuoja nemažai, lietuviai jį noriai geria.<br>M.Patašius.
Daugiau nuotraukų (1)

Aurimas Abišala

Aug 2, 2012, 9:53 AM, atnaujinta Mar 17, 2018, 3:59 PM

Per olimpiadą į Londoną atvyko tūkstančiai lietuvių sirgalių, kurie įsiliejo į ir taip nemažą mūsų tautiečių būrį Jungtinėje Karalystėje. Jie laiko veltui neleido – lietuvišką alų pardavinėjantys barai jau pastebėjo klientų pagausėjimą.

Savo sporto aistrą atvykėliai demonstruoja aktyviai kilnodami bokalus, o jei alus lietuviškas, tai patriotizmas pradeda tiesiog lietis per kraštus. Gėrovų kelis kartus nei Lietuvoje didesnės gėrimų kainos nesulaiko.

Sporto varžybos sutraukia būrius lietuvių

Galimybė atsigaivinti „Heineken“ alumi stebint olimpines varžybas arenoje, kainuoja apie 30 litų už pintą (0,56 litro). Tuo pačiu žaidynės tapo pasiteisinimu pakelti kainas ir aludžių savininkams.  

Anglai ir kiti atvykeliai keikia gobšuolius verslininkus, o lietuviai renkasi lietuviškus barus, kuriuose pilstomas pažįstamas alus ir kainos ne tokios aukštos.  

Bokalo lietuviško alaus kaina bare „Krantas“(28 High Street) yra apie 10 litų (2,4 svaro). Nedidelio baro darbuotoja pasakojo, kad atvykėliai atgaivino vasarą sulėtėjusį verslą. 

„Žmonių gerokai padaugėjo. Ateina pažiūrėti sporto renginių. Va ir dabar jau vietos rezervuotos krepšiniui. Atėję geria lietuvišką alų: „Švyturio“, „Utenos“, „Kalnapilio“, - pasakojo moteris, pridėdama, kad 35 žmones talpinantis baras šiuo metu dažnai būna pilnutėlis, o kartais užklystančius užsieniečius visiškai pakeitė lietuviai.

Restorane „Smiltė“ (627 Lea Bridge Road) už galimybę suvilgyti gerklę gali tekti sumokėti ir 15 litų (3,5 svaro), tačiau žmonės plūsta ir į šią vietą.

Restorano savininkė Dangira Jankauskaitė patikino, kad nuo atvykusių lietuvių spūsčių kol kas gelbėja tik restoranui priklausantis kiemelis, ir tai, kad nemažai vietinių klientų šiuo metu atostogauja kituose kraštuose.

Anot moters, lietuviškas alus bare populiariausias. Jį noriai geria tiek lietuvių emigrantai, tiek ir įvairovės užsimanę anglai. Tiesa, taip gali būti ne tiek dėl jo išskirtinio skonio, kiek dėl palyginti įkandamos kainos. 

Pelnus lietuviškiems barams skaičiuoti dar anksti, tačiau galima prognozuoti, kad jie bus gerokai didesni, nei praėjusiais metais. Ypač, jei Lietuvos krepšinio rinktinei gerai seksis, nes būtent šis sportas į barus sutraukia daugiausiai aistruolių.

Į Londoną žengia ir didieji

Pergalių krepšinyje tikisi ir „Švyturio“ alaus darykla, sporto sirgalių bare „Montagu Pyke“ ( 105-107 Charing Cross Road) atidariusi savo „ambasadą“, kurioje bus prekiaujama lietuvišku alumi iki pat olimpiados pabaigos.

Pranešama, kad per antradienį vykusias krepšinio rungtynes Lietuva - Nigerija šiame bare netrūko lietuvių rinktinės sirgalių.

Bokalus už rinktinę kėlė ne tik lietuviai, bet ir broliai dvyniai iš Latvijos, Normundas ir Mauris Maciai. Vilkintys 14 numeriu pažymėtus marškinėlius su Jono Valančiūno pavarde, kūnus padengę šimtais tatuiruočių, tarp kurių – ir Arvydas Sabonis, ir broliai Lavrinovičiai, dvyniai traukė lankytojų dėmesį ir stebino lietuviško krepšinio išmanymu.

„Iš širdies sakau – su Nigerija nuostabiai sužaidė Antanas Kavaliauskas. Aš jam dar Vilniuje sakiau – tau nereikia žaisti Rygos VEF. Tavo vieta – Kauno „Žalgiryje“ arba Vilniaus „Lietuvos ryte“. Jis labai „fainas“, apskritai, visa Lietuvos rinktinė – „faina“. Mes laimėsim auksą! Pamatysit!“, – vienas per kitą beveik be klaidų lietuviškai bėrė dvyniai Normundas ir Nauris.

„Švyturio“ atstovai žada, kad į išskirtinį barą (anksčiau ten buvo įrengtas kino teatras), kuriame telpa per 600 žmonių, su sirgaliais pabendrauti užsuks ir Lietuvos olimpinės rinktinės atstovai.

Paskatintas gausaus sirgalių antplūdžio, „Švyturys“ Londone atidarė ir antrą „ambasadą“, kuri įsikūrė „The Queens Head“ ( 5-7 West Ham Lane) bare.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.