Vietoje vandens gręžinio – šalto vandens fontanas kieme

Sodybą Ukmergės rajone, vaizdingose Želvos apylinkėse, nusprendęs pasistatyti vilnietis Algimantas Dainauskas niekada nemanė, kad po ketverių metų statybų sumanęs įsivesti vandentiekį vietoje jo gaus požeminio vandens krioklį savo kieme.

Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė

2012-08-10 00:03, atnaujinta 2018-03-17 11:31

Vyras baiminasi, kad netrukus po jo naujuoju namu gali pradėti vertis smegduobės, o ne vietoje gręžinį išgręžusios bendrovės darbuotojai net neplanuoja nieko daryti.

Iš gelmių trykšta srovė

Sutartį su bendrove „Vilniaus gelmės“ A. Dainauskas pasirašė pavasarį. Kad jis išsirinko šią bendrovę, yra atsitiktinumas. „Interneto paieška ją vieną pirmųjų išmetė, peržiūrėjau puslapį, patiko nuotraukos, nusprendžiau, kad tiks“, - prisimena vilnietis.

Bendrovė pasižadėjo parengti visus gręžiniui reikalingus planus, juos suderinti ir iki rudens baigti visus reikiamus darbus. Buvo paskaičiuota, kad už valymo įrenginių įrengimą A. Dainauskas jiems sumokės apie 24 tūkst. litų, o už vandens gręžinį – beveik 16 tūkst. litų. Kaina tiko. Buvo pasirašyta sutartis.

„Jie apie mėnesį vėlavo pradėti darbus. Laukė, kol atsilaisvins gręžimo mašina, tačiau man vis bus žadama, kad darbai tikrai bus baigti iki rugsėjo“, - lrytas.lt pasakojo A. Dainauskas.

Iš pradžių bendrovei vyras jokių priekaištų neturėjo, žmonės dirbo iš peties. „Net alaus negėrė“, - šypsosi vilnietis.

Nemalonumai prasidėjo liepos 27 d., kai pragręžus žemę iki 35 metrų gylio, pliūptelėjo fontanas, kurio sustabdyti nebuvo įmanoma. Pabandžius jį užkimšti, netrukus maždaug septynių metrų aukščio srovė prasiveržė jau kitoje vietoje.

„Ko norėti, jei tas žmogus, kuris turėjo gręžti, pasiėmęs povandeninį šautuvą ežere žuvis gaudė, o dirbo tas, kuris pagal savo kvalifikaciją galėjo tik vamzdžius padavinėti“, - galimą nelaimės priežastį įvardijo A. Dainauskas.

Aplinkosaugininkai nepadės

Bendrovė šiek tiek aptvarkė teritoriją, padarė, kad srovė tekėtų per vamzdį, iškasė dvi trijų metrų gylio duobes vandeniui surinkti, dar - kelis kanalus, kad vanduo ne tokiu galingu srautu veržtųsi į papėdėje esantį ežeriuką, ir dingo. Paliko tik gręžimo mašiną bei traktorių, kuriuo ryte vakare iš duobių iškasamas susikaupęs smėlis, besiveržiantis iš žemės gelmių kartu su vandeniu.

Per kelias dienas jo šalia A. Dainausko sodybos išdygo didžiuliai kalnai. Smėlis užklojo ir ežero pakrantę. „Tuoj nuvys mano baltosios lelijos, kurias namie užauginome“, - atsivedęs mus prie ežerėlio rodo vilnietis.

Nesulaukdamas jokių veiksmų iš bendrovės A. Dainauskas išsikvietė aplinkosaugininkus iš Utenos rajono aplinkos apsaugos agentūros ir geologijos tarnybos specialistus.

Šie atvykę tik traukė pečiais, situacija pavojinga, kažką reikia daryti, tačiau jie yra bejėgiai priversti „Vilniaus gelmių“ vadovą bandyti tvarkyti tai, ką per savo klaidą pridirbo.

Dėl naftos fontano nepyktų 

A. Dainausko sodyba yra slėnyje. Virš jos ant kalno telkšo pelkė, keturi kilometrai už jos - ežeras, apačioje - dar viena dauba ir nedidelis net pavadinimo neturintis vandens telkinys. Geologų nuomone, kasti tokioje vietoje gręžinį yra pavojinga. Vanduo iš visų telkinių teka žemyn ir galiausiai subėga į Želvą. „Pažeista požeminės upės arterija“, - net neabejoja specialistai.

Anot jų, užkimšti šios srovės negalima, ji bet kada gali ištrykšti kitoje vietoje, kad ir po pačiu namu. Vienintelė galimybė likviduoti neatsargaus gręžimo pasekmes – padaryti vandens nutekėjimą į netoliese esantį upelį. Taip nuo vandens, kurio temperatūra vos 7-8 laipsniai, būtų apsaugotas bent ežeras.

Paskaičiuota, kad per parą iš gręžinio į paviršių išbėga apie 2,8 tūkst. kubinių metrų vandens. Kad srovė artimiausiu metu sumažėtų, nesitikima. Specialistai viliasi tik dėl vieno, kad sumažės išnešamo smėlio kiekis, todėl artimiausiu metu smegduobių neturėtų atsirasti. Kaip bus vėliau, nežinia.

„Būtų čia nafta, neturėčiau jokių pretenzijų“, - bando juokauti dėl smegduobių sunerimęs vyras.

Susirinko daiktus ir išvažiavo

Tokios prognozės A. Dainauską nuramino, tačiau vyras negali atsistebėti gręžinį jam gręžusios bendrovės vadovo abejingumu. Jis net nesiteikia vyrui paskambinti, paaiškinti, kokių priemonių bus imtasi. Antradienį vietoje skambučio sodybos savininkas sulaukė tik kelių darbininkų, kurie susirinko visą techniką, nutiesė iki upelio plastikinius vamzdžius ir išvažiavo.

„Darbininkai man paaiškino, kad bus bandoma vandens srovę užkimšti, nors to griežtai daryti nepataria geologai. Bet tai bus bandoma padaryti kažkada vėliau. Griūna visi mano planai, nes rugsėjį turėjau išskristi į Australiją“, - lrytas.lt kalbėjo A. Dainauskas.

Su bendrovės „Vilniaus gelmės“ direktoriumi Vidučiu Šeštoku lrytas.lt kol kas susisiekti nepavyko – jis mobiliuoju telefonu neatsiliepia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.