Metaliniai garažai – nepajudinami iš vietos

Vilniaus Šnipiškių rajone, Kernavės gatvėje, pasinaudodama vienos metalinių garažų bendrijos pavyzdžiu, sužlugdžiusiu statytojų planus, kita bendrija taip pat kyla į kovą su statybų bendrove.

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas ("Sostinė")

Aug 12, 2012, 4:33 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 10:16 AM

Iškeldinti metalinius garažus iki rugpjūčio 24 dienos, nes jie žemės sklype stovi neteisėtai. Jei ne – garažai bus išvežti.

Į tokius bendrovės „Merko statyba” griežtus įspėjimus 4-osios metalinių garažų bendrijos Kernavės gatvėje nariai numoja ranka. Išsikraustyti iš teritorijos, kurios dokumentuose, kaip tvirtina „Merko statybos” atstovai, garažai net nepažymėti, iki nurodyto termino niekas nežada.

Statybininkus išvarė lauk

Kitoje Kernavės gatvės pusėje stūkso 2-oji metalinių garažų bendrija. Su ja bendrovė „Molesta” bylinėjosi trejus metus, bet pastatų toje vietoje taip ir nepastatė. Supratę, kad iškrapštyti nepadeda net teismai, neketina trauktis ir kaimynai.

„Merko statyba” į 4-osios garažų bendrijos narius jau tris kartus kreipėsi viešai, taip pat mėgino klijuoti skelbimus ant garažų durų. Bet iš bendrijos teritorijos statybininkų atstovai buvo išprašyti.

„Buvo atvažiavę, mėgino klijuoti lapelius. Ir anksčiau buvo atvažiavę. Iškvietėme policiją ir paprašėme važiuoti namo. Jie juk jokių rimtų dokumentų nepateikė. O jei žmonės neturi dokumentų, tai jie aferistai”, – pasakodamas apie „Merko statybos” vizitus širdo bendrijos teritoriją saugantis Stanislovas.

Ant durų užklijuotus skelbimus garažų šeimininkai iškart nuplėšė. Jiems kelia juoką „Merko statybos” reikalavimas nukelti maždaug 150 iš 400 metalinių garažų.

Laukia šaukimų į teismą

4-osios garažų bendrijos pirmininkas Zigmantas Levickas jaučiasi teisus. Bendrija yra įregistruota, tvarkingai moka mokesčius.

„Jei valdininkai kam nors sugalvojo skirti sklypą, kuris užimtas, vyksta ginčai.

Kodėl turėtume trauktis, jeigu kas nors nutarė, kad toje vietoje būtų gerai pastatyti namą?” – klausė pirmininkas.

Garažus saugančiam Stanislovui taip pat atrodo keista, kad „Merko statyba” nesikreipia į teismą, o mėgina garažų savininkus įbauginti.

„Kurgi tie statybininkai buvo prieš trisdešimt metų, kai šioje vietoje tyvuliavo pelkė? Bet ne – kai teritorija sutvarkyta, ją reikia atimti”, – piktinosi vyras.

Skundėsi, kad nesusišneka

„Merko statybos” projektų plėtros direktorius Igoris Makrovas patvirtino, kad dėl garažų bendrijos iškeldinimo iškilo daugybė problemų.

Kas yra garažų savininkai, sužinoti nepavyksta, todėl tenka į juos kreiptis viešai. Be to, bendrijos pirmininkas nesileidžia į kalbas.

„Jie mano, kad ten garažai turi stovėti per amžius.

Jei nepavyks susitarti, teks garažus išvežti į kitą mūsų sklypą”, – aiškino I.Makrovas. Jeigu garažų savininkai neatsiims, juos „Merko statyba” nuveš į metalo laužo supirktuvę.

Prieš tai statybininkai dar kartą kreipsis į bendrijos narius, nors iš to jokios naudos. Bet taip reikalauja įstatymai.

Vietoj garažų maždaug 0,5 hektaro teritorijoje „Merko statyba” ketina statyti arba biurų pastatą, arba gyvenamąjį namą. Tai nulems situacija rinkoje.

Kitoje gatvės pusėje statybų bendrovei „Molesta” nepavyko įveikti 253 metalinių garažų savininkų. Masyvas tebėra iki šiol.

Iškentė teismų maratoną

„Molesta” bylinėjosi su garažų bendrija, mėgino teisme santykius aiškintis ir su savivaldybe, bet vėliau ieškinio atsisakė.

Pasipriešinę garažų šeimininkai teigė per 20–30 metų investavę per daug pinigų, kad statinius dabar lengva ranka nusikeltų. Vien sklypo apšvietimas kainavo 60 tūkst. litų.

„Valdžia kaip vergovės laikais kažkam skyrė žemės sklypą ne tik su metaliniais garažais, bet ir su jų savininkais”, – panašiai piktinosi ir 2-osios metalinių garažų bendrijos pirmininkas Juozapas Adomaitis.

Šios garažų bendrijos nariai pagrasino skųstis Europos žmogaus teisių teismui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.