Kaip laikyti maistą šaldytuve, kad šis ilgiau išliktų gardus?

Ar žinote, kaip maisto produktus laikyti šaldytuve, kad jie kuo ilgiau išliktų švieži, kvapnūs ir maistingi? Kiekvienas produktas į šaldymą reaguoja skirtingai – vienam reikia šalčio, o kitam – tiesiog vėsos. Tam, kad produktai šaldytuve kuo ilgiau išliktų švieži, jų laikymui būtinas teisingas temperatūros ir drėgmės santykis. Aišku, aklai laikytis produktų laikymo šaldytuve taisyklių nereikėtų, tačiau praktiškai pritaikę vieną kitą patarimą, pastebėsite, kad maitas gardesnis išlieka ilgiau.

Kiekvienas produktas į šaldymą reaguoja skirtingai – vienam reikia šalčio, o kitam – tiesiog vėsos. Tam, kad produktai šaldytuve kuo ilgiau išliktų švieži, jų laikymui būtinas teisingas temperatūros ir drėgmės santykis.<br>123rf.
Kiekvienas produktas į šaldymą reaguoja skirtingai – vienam reikia šalčio, o kitam – tiesiog vėsos. Tam, kad produktai šaldytuve kuo ilgiau išliktų švieži, jų laikymui būtinas teisingas temperatūros ir drėgmės santykis.<br>123rf.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 16, 2012, 7:06 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 8:12 AM

Priklausomai nuo prietaiso dydžio, temperatūros skirtumas šaldytuve gali svyruoti nuo +5 iki +7 º C. Šalčiausia yra apatinėse prietaiso lentynose (nuo +3 iki +5 º C). Šilčiausia – prietaiso viršuje (nuo +7 iki +10 º C).

„Žinodami būtiną temperatūrą produktų laikymui, galėsite teisingai juos paskirstyti šaldytuve. Tad tuos produktus, kuriuos galima laikyti aukštesnėje temperatūroje (dešrą, konservus, jau pagamintus patiekalus, sriubas) dėkite į viršų, o reikalaujančius mažesnės temperatūros (šviežią mėsą, paukštieną, žuvį, daržoves, pieno produktus) - į apatines lentynas“, - pataria AB „Snaigė“ rinkodaros vadovė Rūta Petrauskaitė.

Dažnai naudojamus produktus patartina laikykite priekyje, kad atidarę duris galėtumėte juos greitai paimti. Vaikų skanėstus sudėkite jų akių lygyje, kad neeikvotumėte energijos, kai vaikai be reikalo varstys įrenginio dureles.

Temperatūrą šaldytuvuose galima reguliuoti. Turintieji modelius su mechaniniu temperatūros valdymo prietaisu, ją gali reguliuoti pasukdami prietaiso rankenėlę iki norimo skaičiaus. Kuo skaičius mažesnis, tuo temperatūra šaldytuvo viduje bus aukštesnė - prietaisas šaldys stipriau.

Mechaniškai reguliuojant temperatūrą, ji nustatoma 3-4 º C tikslumu. Elektroninio temperatūros valdymo tikslumas - 1-2 º C.

Kokį maistą dėti į vidų?

Kitas veiksnys, į kurį būtina atkreipti dėmesį – į šaldytuvą dedamo maisto temperatūra.

„Maistą būtina maistą atvėsinti iki kambario temperatūros – negalima dėti karštų masto produktų, ką tik virusių skysčių ir panašiai“, - aiškina „Snaigės“ specialistė.

Laikykite produktus taip, kad taupytumėte energiją ir pinigus. Klystate manydami, kad pilnas šaldytuvas sunaudoja daugiau energijos. Viskas atvirkščiai. Kuo daugiau produktų šaldytuve, tuo mažesnis temperatūros svyravimai. Dėl to produktai išlieka vėsūs, o elektros energijos sunaudojama mažiau.

Produktų poreikiai

Tarkim kiaušinius reikėtų laikyti jiems skirtoje lentynoje duryse. Jei tokios nėra, juos reikėtų sudėti į plastikinį indą ir palikti vidurinėje šaldytuvo lentynoje. Nelaikykite kiaušinių apatinėje šaldytuvo dalyje, nes ten per šalta.

Daržoves ir vaisius geriausia laikyti jiems skirtuose induose, esančiuose šaldytuvo apačioje. Šioje vietoje drėgmė gali siekti iki 90 proc. Specialiuose induose vaisius ir daržoves galima laikyti vidutiniškai savaitę. Vėliau produktų išvaizda ir skoni pradės kisti.

Kai kurios šeimininkės tikina, kad duoną geriausia laikyti šaldytuve. Tai – taisyklė, mat duonai tinka ir 18 º C temperatūra.

Šviežią žuvį laikykite šaldytuve +5 º C temperatūroje. Ją geriausia įvynioti į popierių ir įkišti į maišelį. Taip kiti produktai ir patiekalai neprisigers žuvies kvapo.

Sūriai greitai prisigeria kitų produktų kvapo, todėl juos reikėtų laikyti sandariame inde arba suvyniotus į maistinę plėvelę. Skirtingų rūšių sūrius reikėtų laikyti atskirai. Sviestas taip pat linkęs sugerti kvapus, todėl jį reikėtų laikyti sviestinėje.

Šaldytuve nelaikykite bananų – šie vaisiai ypatingai jautrūs šalčiui.

Stalčiuose laikomas daržoves, vaisius ir šviežias žoleles geriau išimti iš polietileno maišelių. Juose patartina laikyti tik tas daržoves, kurios greitai netenka drėgmės, tarkim, salotas.

Niekada nelaikykite pieno produktų šaldytuvo duryse. Norint, kad jie ilgiau išliktų švieži, jiems reikalingas pastovus šaltis. O dėl to, kad durys nuolat atidaromos ir uždaromos, temperatūra keičiasi.

Tam tikri maisto produktai (sūriai, mėsos ir pieno produktai) turi būti laikomi hermetiškuose plastiko indeliuose, suvynioti į popierių, maistinę plėvelę arba foliją. Taip jie neprisigers kitų produktų kvapo, nesudžius ir ilgiau išliks švieži.

Specifinį kvapą turinčius maisto produktus – šviežią žuvį, žąsų kepenėlių paštetą, sūrį, ir panašiai – šaldytuve laikykite sandariai uždengtus.

Sušaldytus maisto produktus atšildykite šaldytuvo kameroje: lėtai atšildami produktai išsaugo geresnes skonio savybes, o jų skleidžiamas šaltis padeda šaldytuvo kameroje nustatytai temperatūrai palaikyti – tai padeda taupyti elektros energiją.

Ko nereikia laikyti šaldytuve? Visų pirma, bulvių ir kitų šakniavaisių, svogūnų ir česnakų. Šaltyje pradeda pūti vynuogės, pomidorai, baklažanai, cukinijos, kriaušės, bananai, melionai, mangai, kiviai, ananasai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: ekonomikos apžvalga apie iššūkius ir ateities perspektyvas