Teismas nubraukė pusę L. Pinkevičiaus skolos bankui (papildyta)

Latvijos „Parex” bankas pinigų iš verslininko Laimučio Pinkevičiaus reikalavo teisėtai, tačiau suma buvo grobuoniška.

Teisėjai buvo gailestingi skolas grąžinančiam L.Pinkevičiui.<br>G. Skaraitienė.
Teisėjai buvo gailestingi skolas grąžinančiam L.Pinkevičiui.<br>G. Skaraitienė.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir LR inf.

2012-08-16 14:42, atnaujinta 2018-03-17 08:27

Taip nusprendė Lietuvos aukščiausiasis teismas (LAT), sumažinęs iš L. Pinkevičiaus reikalaujamą netesybų sumą daugiau nei 40 kartų.

Teismo nuomone, „Parex” banko pagal paskolos sutartį apskaičiuotos 4,115 mln. litų palūkanos, susijusios su banko sprendimu vienašališkai nutraukti sutartį L. Pinkevičiui nevykdant jos sąlygų, yra ne palūkanos, bet sutartinės netesybos.

„Sutartinių netesybų dydis – 0,75 proc. už kiekvieną pradelstą dieną – ir galutinė vertė (4,115 mln. litų), palyginti su negrąžinto kredito suma (4,22 mln. litų), teismo teisėjų kolegijos vertinimu, yra neprotingai dideli ir lupikiški”, – teigiama nutartyje.

Aukščiausiojo teismo sprendimu L. Pinkevičiaus mokėtinų netesybų suma turėtų būti apskaičiuota kaip ir kreditavimo sutartyje numatytos palūkanos.

Atsižvelgiant į LAT sprendimą, bendra L. Pinkevičiaus skola „Parex” bankui pagal šią paskolos sutartį sumažėjo nuo 8,44 mln. iki 4,418 mln. litų.

Primename, jog šių metų sausį Vilniaus apygardos teismas nebuvo toks palankus verslininkui. Tuomet teismas atmetė L. Pinkevičiaus skundą ir paliko galioti sprendimą, kuris įpareigoja verslininką „Parex“ bankui sumokėti per 8,4 mln. Lt.

Bendrovės „Ranga IV“ savininkas nesutiko su Vilniaus miesto 1 apylinkės teismo hipotekos skyriaus nutartimi išieškoti 8,4 mln. Lt skolą ir 133 Lt žyminį mokestį ir prašė teismo bylą nutraukti, o išieškojimą sustabdyti.

„Aš su žurnalistais nekalbu“, - lrytas.lt portalui tuomet tepasakė L.Pinkevičius.

Bylos duomenimis, ši suma susidarė nusprendus išieškoti verslininkui išduotą maždaug 4,2 mln. Lt paskolą, per 4,2 mln. Lt nesumokėtų palūkanų ir apie 12 tūkst. Lt delspinigių.Ši paskola buvo skirta žemės sklypui ir namui pirkti, kurių bendra vertė buvo 5,2 mln. Lt. Vilniaus miesto 1 apylinkės teismo hipotekos skyriaus nusprendė šiuos objektus parduoti iš varžytinių.

Dabar paskambinus verslininkui, kitame ragelio gale pasigirsta jo asistentės balsas: „Laimutis šiuo metu atostogauja. Jei jis norės pakomentuoti, pat su jumis susisieks".

Paskolos - egzotinėms kelionėms ir dvarams

Prabangių parduotuvių kvartalas „Vilniaus vartai“ 2007 metais atsivėrė su didžiule pompastika ir fejerverkais, o užsidarė tyliai.

Prabangių, bet jau uždarytų parduotuvių vitrinas darbininkai skubiai klijuoja lipniomis juostomis — slepia garsius vardus. Tiesa, uždarytos ne visos parduotuvės, kai kurios net siūlo naujas kolekcijas. Tačiau dalis prabangaus kvartalo skendi tamsoje. Laimė, čia dar neįsisuko niokotojai, nesudaužė milžiniškų vitrinų.

Tačiau L. Pinkevičiaus imperijai sužibo šviesa tunelio gale - dalies skolos jau nebėra.

Vilniaus miesto 1-ojo apylinkės teismo hipotekos skyrius 2011 metų liepą nurodė išieškoti iš skolininko ir įkeisto daikto savininko skolą: 4,22 mln. Lt  negrąžinto kredito, 92, 862  tūkst. Lt nesumokėtų palūkanų, 4, 11 mln.  Lt nesumokėtų palūkanų, 12, 077  tūkst. Lt delspinigių.

Tarp teismo turėtų rašytinių įrodymų buvo kelionių kompanijos „Mondus“ mokėjimo pranešimas, pagrindžiantis, jog dalį kredito (64,288 tūkst. Lt) nuosmukį patyręs verslininkas L.Pinkevičius panaudojo savo asmeninėms atostogoms.

Teismas taip pat vertino 2007 metų liepos mėnesio paskolos sutartį, pagal kurią L.Pinkevičius asmeniškai paskolino vienam milijonieriui 200 tūkst. Lt.

2007 metų lapkričio mėnesio nekilnojamojo turto pirkimo-pardavimo sutartį, pagal kurią tas pats milijonierius su sutuoktine už 2,5 mln. Lt pardavė L. Pinkevičiui namą ir žemės sklypą.

Teismui buvo pateikta ir 2007 metų gruodį dovanojimo sutartis, kuria L.Pinkevičius savo dukrai Ievai Pinkevičiūtei padovanojo iš minėtų sutuoktinių įsigytą nekilnojamąjį turtą.

Taip pat 2007 metų rugpjūtį nekilnojamųjų daiktų pirkimo-pardavimo sutartis, kuria L.Pinkevičius įsigijo Lentvaryje esančio dvaro statinius ir pagal kurią sumokėjo 1,736 mln. Lt sumą iš kreditavimo sutartimi gautų piniginių lėšų.

Pats L.Pinkevičius pripažino, kad „Parex“ išduotas kreditas buvo naudojamas vartojimo reikmėms, o ne ūkinei-komercinei veiklai vystyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką rodo Lietuvoje vykstančios karinės pratybos?