„Apple“ - brangiausia kompanija per visą žmonijos istoriją

„Apple“ steigimo sutartį 1976 metų balandžio 1-ąją pasirašė Steve'as Jobsas, Stephenas Wozniakas ir Ronaldas Wayne'as. S.Jobsui ir S.Wozniakui teko po 45 proc. akcijų. R.Wayne'ui liko 10 proc., tačiau jis praėjus vienuolikai dienų po sutarties pasirašymo iš jos pasitraukė ir už tai gavo 800 dolerių kompensaciją.

Po S. Jobso mirties 2011 metų spalio 5 dieną, dauguma ekspertų perspėjo apie didelę „Apple“ vertės sumažėjimo tikimybę, tačiau įvyko priešingas scenarijus.<br>„Reuters“
Po S. Jobso mirties 2011 metų spalio 5 dieną, dauguma ekspertų perspėjo apie didelę „Apple“ vertės sumažėjimo tikimybę, tačiau įvyko priešingas scenarijus.<br>„Reuters“
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Aug 21, 2012, 3:13 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 6:15 AM

„Apple“ akcijų vertė pirmadienį Niujorko prekyboje pasiekė 665 JAV dolerius už akciją. Nuo 2012 m. pradžios „Apple“ kompanijos akcijos pabrango 30 procentų.

„Apple“ - viena didžiausių JAV kompiuterių ir programinės įrangos gamintojų. Kompanija gamina populiariuosius grotuvus „iPod“, kompiuterius „iMac“, išmaniuosius telefonus „iPhone“ ir planšetinius kompiuterius „iPad“.

Kompanijos būstinė įsikūrusi Kupertino mieste (Kalifornijos valstijoje), iš viso kompanijoje dirba 35 tūkst. žmonių.

„Apple“ steigimo sutartį 1976 metų balandžio 1-ąją pasirašė Steve'as Jobsas, Stephenas Wozniakas ir Ronaldas Wayne'as. S.Jobsui ir S.Wozniakui teko po 45 proc. akcijų. R.Wayne'ui liko 10 proc., tačiau jis praėjus vienuolikai dienų po sutarties pasirašymo iš jos pasitraukė ir už tai gavo 800 dolerių kompensaciją.

2010 metais, JAV kompanijai „Apple“ pirmą kartą pavyko užkopti į antrąją vietą pasaulyje pagal rinkos kapitalizaciją. Trumpą laiką „Apple“ rinkos vertė rugsėjo 23 d. siekė 267,5 mlrd. JAV dolerių, tai leido JAV kompanijai aplenkti Kinijos „PetroChina“.

„Apple“ akcijų brangimą paskatino jos planšetinio kompiuterio „iPad“ pristatymas rinkai ir sėkmingi išmaniųjų telefonų pardavimai.

Lrytas.lt primena, kad po S. Jobso mirties 2011 metų spalio 5 dieną, dauguma ekspertų perspėjo apie didelę „Apple“ vertės sumažėjimo tikimybę, jeigu S. Jobso darbas pasirodytų per sunkus naujajam kompanijos vadovui, pastebi „The Wall Street“.

WSJ apžvalgininko Geoffrey Fowlerio nuomone, galimi du „Apple“ tolesnio egzistavimo variantai: arba kompanija toliau kurs naujus produktus, stebinančius vartotojų vaizduotę, arba, išnaudojusi likusias po S. Jobso idėjas, laipsniškai praras savo unikalumą ir inovacinį kapitalą.

Paprastai, kai charizmatiškas vadovas pasitraukia iš kompanijos (dėl įvairių priežasčių) ji praranda didelę dalį savo patrauklumo, dėl to sumažėja jos vertė. Tačiau kai S.Jobsas praėjusių metų žiemą laikinai pasitraukė dėl ligos, analitikai priėjo vieningą nuomonę, kad kompanija atsidūrė patikimose Timo Cooko rankose.

Požiūris į T.Cooką nepasikeitė ir dabar, kai jis tapo nuolatiniu „Apple“ generaliniu direktoriumi. Galimas daiktas, kad jam trūksta charizmos ir kūrybinių S.Jobso talentų, tačiau jis atliko labai svarbų vaidmenį formuojant „Apple“ - būtent jis sukūrė dabartinę kompanijos gamybos sistemą.

Rinka taip pat jau „pripažino“ naują „Apple“ vadovą - nuo rugpjūčio 24 dienos, kai jis buvo paskirtas naujuoju „Apple“ vadovu, iki rugsėjo 20 dienos kompanijos akcijos pabrango 9,9 proc. Jų pigimas po rugsėjo 20 dienos siejamas su bendra akcijų rinkos griūtimi.

Vos paskelbus, kad S.Jobsas pralaimėjo ilgą kovą su vėžiu, ši žinia po pasaulį pirmiausia pasklido būtent išmaniaisiais telefonais „iPhone” ir planšetiniais kompiuteriais „iPad”.

Tapatindamiesi su „Apple” produktais, internautai savo jausmus įvardijo kaip „iSad” ar „iDead”. O spalio 14 dieną paskelbė S.Jobso diena. Pagarbą velioniui vienas po kito atidavė valstybių lyderiai. Taip pat – ir nuožmus S.Jobso konkurentas, „Microsoft” įkūrėjas Billas Gatesas.

„Ar nori visą likusį gyvenimą pardavinėti saldintą vandenį, ar nori prisijungti prie manęs ir pakeisti pasaulį?” – taip vieną būsimą bendradarbį į „Apple” dar 1984 metais atviliojo S.Jobsas.

Tuomet tokie žodžiai skambėjo kaip nepamatuotos, pernelyg ambicingos pagyros. O šiandien galima sakyti, kad amerikietis gyrėsi ne veltui. Mat jau beveik tris dešimtmečius S.Jobsą ir „Apple” galima apibūdinti vieninteliu žodžiu – kieta.

„Macintosh” parodė, kad kompiuteris gali būti patrauklus, parduotuvė „iTunes” paskatino vartotojus mokėti už muziką, o naujų „iPod”, „iPhone” ir „iPad” modelių kaskart laukiama tarsi išganymo.

„Jis buvo, yra ir liks genijus.” „Jaunimui ir ne tik jis yra burtininkas.” „Jis leido mums paliesti pasaulį, kurį pats pakeitė.”

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.