Į Dzūkijos kaimo turizmo sodybą užsuka ir milijardieriai

Lietuviai pakeitė atostogų maršrutus, bet poilsio atsisakyti nežada. Tokia mintis peršasi po pokalbio su Dzūkijos kaimo turizmo asociacijos pirmininku lazdijiečiu Gintaru Anuliu. Kaimo turizmo sodybą „Vilija“ Akmenių kaime, Lazdijų rajone, turinčio vyro šeima sako nekeikianti šių metų vasaros sezono – jis buvęs pelningas užsakymų ir turtingas garsių poilsiautojų.

Daugiau nuotraukų (1)

Vilma Danauskienė

Aug 21, 2012, 1:04 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 6:21 AM

„Nors orai vasarą nelepino, o tikrai karštų dienų turėjome vos porą savaičių, poilsiautojų mūsų krašto kaimo turizmo sodybose tikrai netrūko. Nei vienas mūsų asociacijos narys, kiek išsikalbėjome, nesiskundžia užsakymų trūkumu – ekonominė krizė galbūt atbaidė dalį lietuvių nuo poilsio užsienio kurortuose, tačiau pats poreikis turiningai pailsėti tautiečiams išliko“, - sako Dzūkijos kaimo turizmo asociacijos pirmininkas G.Anulis.

Pasak jau šešerius metus kaimo turizmo verslu užsiimančio G.Anulio, šiemetiniam poilsiautojų sezonui ypatingai buvo būdinga tai, kad vyravo šeimų poilsis.

„Atvažiuoja, sakykime, visa šeima – trims, keturioms dienoms ar savaitgaliui: su vaikais, naminiais gyvūnėliais. Jiems reikia tiek aktyvaus, tiek pasyvaus poilsio: vaikai maudosi, sportuoja, plaukioja su baidarėmis, o suaugę mėgsta ramiai pažvejoti, vakare laimikį paruošę pasitiekti ant stalo, arba tiesiog ramiai pagulėti saulės atokaitoje paežerėje. Lazdijų rajone šiemet itin gausu edukacinių programų poilsiautojams: žirginis sportas, bulvinių bandų ar naminės duonos kepimas, sūrio spaudimas, ekologiško medaus, aliejaus degustacija, „slapto rašto“ pamokos – poilsiautojai noriai tą priima“, - sako G.Anulis.

Verslininkas tikina pastebėjęs ir tai, jog anksčiau savaitgaliams į kaimo turizmo sodybas atvykdavusios jaunimo kompanijos tapo ir drausmingesnėmis, ir labiau tausojančiomis gamtą. „Jau išmokome apsieiti be „bumčikų“ iki paryčių, o ir išgertas skardines metame ne čia pat paplūdimyje, o į šiukšlines“, - džiaugiasi sąmonėjančiais klientais verslininkas.

Dzūkijos kaimo turizmo asociacijos pirmininkas neslepia, kad nemažą dalį pajamų sudarė ir sutartys su valstybinėmis ir privačiomis švietimo įstaigomis, nevyriausybinėmis organizacijomis.

„Pastarosios sumaniai naudojasi valstybės skiriama parama socialiniams, integracijos, sveikatinimo, poilsio, užimtumo projektams, tad vasarą buvo gausu moksleivių, jaunimo, neįgaliųjų stovyklų dalyvių“, - gyrė visuomenininkų iniciatyvas G.Anulis.

Šiemet Dzūkiją ir joje esančias kaimo turizmo sodybas jaukinosi ir poilsiautojai iš Lenkijos, Vokietijos, Rusijos, Baltarusijos, Švedijos.

„Turime nerašytą taisyklę – gerbiame kiekvieno kliento privatumą ir paprastai nesigiriame mūsų klientų užimamomis pareigomis, titulais ar kilme. Patikėkite, tikrai Dzūkijoje poilsiauja ir milijonieriai, ir garsių Europos šeimų atžalos, o šiemet – ir vienos Rytų valstybės milijardierius.

Tačiau asmeniškai mano šeimai šiemet ypač pasisekė tuo, kad mūsų sodyboje kartu su Kauno sveikatos ir integracijos klubo „Sauliukas“ stovyklautojais – neįgalius vaikus auginančiomis šeimomis – viešėjo ir šiemetinių Londono olimpinių žaidynių deglo nešėja, olimpiados Miunchene dalyvė, žinoma plaukimo čempionė Birutė Užkuraitytė–Statkevičienė. Juokauju, kad olimpiados mūsų atokiame kaime šią vasarą buvo ne mažiau nei Londone, juolab, kad į sodybą „Vilija“ gerbiama Birutė atskubėjo praktiškai vos ne iš oro uosto“, - neslėpė šiemet ypatingos viešnios sulaukęs G.Anulis.

Pasak kalbintos Lazdijų turizmo informacijos centro vadybininkės Initos Seiliūtės, šiemet per vasaros mėnesius Lazdijų rajoną aplankė daugiau nei 16 tūkst. Turistų. Tai – 15 procentų daugiau nei pernai per tą patį laikotarpį.

„Didesnę dalį lankytojų sudarė užsienio valstybių piliečiai, ypatingai iš Lenkijos ir Vokietijos. Tačiau džiugina ir tai, kad Lazdijų rajoną ir galimybę jame pailsėti įvertina ir lietuviai. Mūsų turizmo centras ieško vis naujų krašto populiarinimo būdų.

Kaip vieną iš tokių galime įvardinti ir šiemet surengtą vienos dienos informacinį – pažintinį turą po Lazdijų kraštą šalies žiniasklaidos priemonių atstovams ir turizmo centrų darbuotojams“, - sakė I.Seiliūtė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.