Reklamos meistrai iš Lietuvos keis „Wikipedia“ įvaizdį

Tik šių metų pradžioje susikūrusi reklamos agentūra „New!“ jau spėjo apie save garsiai pasisakyti tiek Lietuvoje, tiek ir pasaulyje. Nors agentūrą įsteigė ne reklamos naujokai, tačiau dabar 22 darbuotojus vienijanti įmonė savo idėjomis ir sumanymais atkreipė ir užsienio dėmesį. Agentūra, kuri savo reklamos kampanijoje siūlo atsisakyti užsakovo produkcijos, o laisvalaikiu kuria „Wikipedia“ įvaizdį, privertė suklusti ir pasidomėti šia agentūra plačiau.

„Įdomiausias, ko gero, yra būtent šiuo metu plėtojamas „Wikipedia“ projektas", - sakė reklamos agentūros „New!“ kūrybos vadovas M. Mačiulskis.<br>Reuters
„Įdomiausias, ko gero, yra būtent šiuo metu plėtojamas „Wikipedia“ projektas", - sakė reklamos agentūros „New!“ kūrybos vadovas M. Mačiulskis.<br>Reuters
Daugiau nuotraukų (1)

Mindaugas Vasiliauskas

Aug 22, 2012, 10:49 AM, atnaujinta Mar 17, 2018, 5:58 AM

Apie neseniai praūžusį festivalį „Satta Outside“,pasenusį didžiausios enciklopedijos internete dizainą ir kitas reklamos bei virtualaus dizaino subtilybes kalbamės su reklamos agentūros „New!“ kūrybos vadovu – Mantu Mačiulskiu.

- Papasakokite apie jūsų reklamos agentūrą – kas jums darbe yra svarbiausia? Kokius tikslus bei iššūkius sau keliate?

- Svarbiausia mums, ko gero, yra entuziazmas ieškant naujų komunikacijos formų. Labai svarbu yra neciniškumas, susikalbėjimas su klientu, nedarymas tik sau. Žinoma, kūrybinių projektų puoselėjimas ir daug daug daug energijos, kad darbai būtų ypatingi, pastebėti ir prasmingi.  Mes suprantame, kad reklama yra intervencija žmonių gyvenime, todėl stengiamės, jog ta intervencija būtų pastebima, įtraukianti bei veiksminga. Vis daugiau mūsų sprendimų peržengia tradicinės reklamos ribas. Na, o didysis tikslas sau – dirbti taip, kad būtų įdomu patiems ir kad tai užtikrintų maistą ant stalo. Taip pat klientams mes stengiamės būti verslo partneriai, o ne vykdytojai.

- Kokie yra didžiausi, sudėtingiausi ar tiesiog įdomiausi projektai, su kuriais teko dirbti?

- Projektų spektras labai platus – nuo mažmenos tinklų iki telekomunikacijų, nuo bankų iki gėrimų ar maisto. O įdomiausias, ko gero, yra būtent šiuo metu plėtojamas „Wikipedia“ projektas. Tai yra mūsų pirmas tikrai tarptautinis darbas.

- Šią vasarą pagarsėjote ir su reklamine kampanija, skirta „Satta Outside“ festivaliui. Tačiau ji skatino „nevaryti“ į festivalį. Kaip kilo mintis naudoti atvirkštinę psichologiją ir skatinti žmones nevykti į reklamuojamą renginį?

- „Satta Outside“ visuomet diktuodavo festivalių komunikacijos madas, visada stengdavosi būti žingsniu toliau, todėl kai festivalių komunikacija pasiekė dabartinį lygmenį, t.y., visos agentūros reklamuoja kažkurį festivalį ir visi renginiai pradėjo rėkti kokie jie nuostabūs, nusprendėme, kad „Satta“ turi elgtis atvirkščiai. Taigi, ėmėme atkalbinėti nuo vykimo ten. Juolab pagalvojome, kad festivalis labai augo pastaraisiais metais, ir jei dalis naujos auditorijos nesupranta tokių juokų, matyt, be jų festivaliui kažin ar bus blogiau.

- O kaip į tokį sumanymą reagavo festivalio organizatoriai, t.y., reklamos užsakovai? Kaip į tai reagavo aplinkiniai?

- Organizatoriai sureagavo labai teigiamai – jie gerai supranta humorą ir ironiją, ir yra kur kas drąsesni už mus, todėl ir priėmė tokią reklamos koncepciją. Na, o kolegos, pažįstami ir pan. aktyviai kalbėjo, jog „nevarys“ į festivalį, todėl šis žodis tarsi prigijo visiems, kurie kalba apie šių metų „Sattą“, tad daugiau kažko norėti vargu ar galėjome.

- Ar pasiteisino tokia reklama?

- Festivalio organizatoriai šiemet pardavė dar daugiau bilietų nei pernai, todėl galima juoktis, jog nepasiteisino, nes mes juk kvietėme „nevaryti“ (juokiasi).

- Pakalbėkime apie, ko gero, labiausiai jus išgarsinusį (net ir už Lietuvos ribų) projektą – siūlymą keisti „Wikipedios“ išvaizdą. Kaip kilo tokia mintis? Galų gale – kam to reikia?

- Agentūroje mes daug dėmesio ir laiko skiriame „užklasiniams projektams“ - tiems darbams, kurie nėra pajamų šaltinis, bet kuriuos smagu daryti ir tuo pačiu mokytis. „Wikipedia“ yra mūsų skaitomiausias portalas ir dirbdami su grafiniu dizainu bei komunikacija mes matėme jo trūkumus, todėl nusprendėme, kad užuot bumbėjus, reikia imti ir padaryti.

- O kas jums pasirodė blogai su dabartiniu enciklopedijos dizainu?

- Jis kurtas prieš daugybę metų ir tiesiog nebeatitinka šių dienų estetinių ir ergonominių galimybių. O kalbant dar paprasčiau – jis kurtas programuotojų, o ne dizainerių. Mes siūlome, jog keistųsi išvaizda, tačiau „švelniai“ – nieko radikalaus. Pasikeistų redagavimo niuansai ir informacijos vizualizavimas.

- Kiek laiko užtrukote, kol sukūrėte demonstracinę versiją?

- Iš viso sugaišome tris mėnesius. Du mėnesius dirbome su dizainu ir dar mėnesį trukome, kol viską sutvarkėme, sudėliojome ir parašėme pristatymą.

- Kokių atsiliepimų sulaukėte iš pačių enciklopedijos kūrėjų?

- Iš kūrėjų sulaukėme rezervuotų vertinimų - ir mes juos suprantame. Neaišku, iš kur atsiranda projektas apie kurį jų niekas neįspėjo ir atrodo, kad kažkas veržiasi į jų teritoriją. Aišku, mes bandėme projektą įduoti Jimmy Wales‘ui ir mūsų žiniomis jis sakė, kad atrodo įdomiai bei žadėjo parašyti laišką, tačiau, žinoma, jo negavome. Bet jeigu mums pavyks paskatinti platesnę diskusiją ir abejonę dabartine išvaizda bei patogumu, mūsų darbas bus padarytas.

- Vis dėlto, jeigu jūsų pasiūlymas bus atmestas, ar nebus gaila įdėto laiko ir pastangų? O gal viską darėte tik vardan savireklamos?

- Ne, mes viską darėme iš smalsumo, kiek pasauliui toks dalykas yra įdomus. Bet mes ir nesitikime, jog projektą kas nors patvirtins. Mes tiesiog visa tai darėme tam, kad atkreiptume dėmesį į tai, kad „Wikipedia“ gali ir turi būti atnaujinta. Bet kokiu atveju, reakcijos viršijo lūkesčius – 220 tūkst. lankytojų per keturias dienas yra „smarku“.

- O kaip į tokį jūsų pasiūlymą reagavo paprasti interneto vartotojai?

- Reakcijų buvo labai daug ir praktiškai visos jos buvo geros. Vos keletas asmenų buvo pikti, tačiau ir jie bandė save pateisinti. Neįtikėtina ir tai, kad tarp beveik 550 laiškų vos vienas buvo nešvankus. Žiniasklaidoje atsiliepimai irgi buvo puikūs. Tai, kad apie tai parašė „Spiegel“, laikome neįtikėtina sėkme. Dauguma rašančiųjų ne tik gyrė, tačiau ir siūlė arba prisidėti, arba kaip pagerinti projektą. Nemažai jų pageidavo, kad nesustotume ir paleistume išmaniesiems telefonams skirtą aplikaciją.

- Ar manote, kad jūsų idėja kada nors bus įgyvendinta?

- Tikrai ne. Tačiau tai ir nebuvo projekto tikslas. Daug svarbiau, kad tai atkreipė dėmesį į netobulas „Wikipedia“ puses. Tačiau mes darbo su „Wiki“ nebaigėme - jau pradedame planuoti savosios versijos pavertimą alternatyviu būdu naudotis „Wikipedia“.

- Kokie dar didieji pasaulio portalai turėtų pakeisti savo išvaizdas? Galbūt ir jiems teiksite pasiūlymus?

- Apie tai negalvojome, tačiau net keliolika rašiusiųjų kaip du rimčiausius kandidatus minėjo „Reddit“ ir „Craigslist“ portalus.

- Ir paskutinis klausimas – ką manote apie lietuviškų tinklalapių išvaizdą?

- Kaip ir visur – yra ir gražių, yra ir baisių. Nors mums atrodo, kad daliai naujienų portalų dar yra kur pasitempti. Didžioji jų problema - super didelis titulinių puslapių triukšmas. Tai nėra paprasta išspręsti, tačiau įmanoma, todėl lauksime skambučių!

www.itnaujienos.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.