Vaikų rugsėjo 1-oji tėvams kainuos vidutiniškai 400 litų

Artėjanti Rugsėjo 1-osios šventė pripildo mokyklas, tačiau ištuština tėvelių pinigines. Tas šeimas, kurios pradeda pirkti prekes tik paskutinę rugpjūčio savaitę, didieji prekybos centrai gundo akcijomis, o apdairesni tėveliai prekių ieško jau nuo vasaros pradžios. Tiek mokytojai, tiek prekeiviai pastebi, kad brangiausia mokyklai paruošti yra pirmoką, kuriam reikia visų naujų mokyklinių prekių. Tuo tarpu vyresnėse klasėse moksleiviai dažniausiai pasitenkina rašikliu ir storu sąsiuviniu.

Daugiau nuotraukų (1)

Aurimas Abišala

2012-08-25 17:02, atnaujinta 2018-03-17 03:58

Prasidėjus intensyviam pasiruošimui naujiems mokslo metams, šeimos, turinčios mokyklinio amžiaus vaikų, šiemet planuoja išleisti vidutiniškai iki 400 litų. Didžioji dalis tėvų teigia pasiruošimą mokyklai paprastai atidedantys rugpjūčio pabaigai, pasirūpinti savo vaikų užklasine veikla kas trečias apklaustasis planuoja per rugsėjį.

Prekybos centro „Panorama“ atliktas tyrimas rodo, kad vaikų pasiruošimui naujiems mokslo metams šeimos yra numačiusios skirti apie 13 proc. savo mėnesinių pajamų. Dauguma tėvų prieš rugsėjo 1-ąją savo atžalas planuoja aprūpinti ne tik kanceliarinėmis prekėmis, bet ir naujais drabužiais ir avalyne. Nupirkti naują kuprinę šiemet planuoja daugiau kaip pusė apklaustųjų (62 proc.), septyni iš dešimties tėvų, turinčių mokyklinio amžiaus vaikų, dalį lėšų planuoja skirti knygoms bei naujiems drabužiams ir avalynei, atitinkamai 74 proc. ir 68 proc.

Tyrimo duomenimis, beveik trečdalis (27 proc.) šeimų, artėjant rugsėjo 1-ajai, vaikų pasiruošimui mokyklai planuoja skirti iki 200 Lt, penktadalis (21 proc.) nurodė skirsią nuo 200-300 Lt, daugiau kaip trečdalis (34 proc.) tokioms išlaidoms yra numatę 300-400 Lt, daugiau kaip 400 Lt vaikų pasiruošimui naujiems mokslo metams planuoja išleisti beveik penktadalis (18 proc.).

Brangiausia paruošti pirmoką

Šį rudenį savo dukrą į pirmą klasę išleisianti Vaida pasakoja, kad mokyklai pasiruošti prireikė kiek daugiau nei 400 litų. Tačiau kanceliarinės prekės sudarė mažiausią dalį išlaidų – daugiausia pinigų atsiėjo uniforma ir sportinė apranga.

„Už pratybas visiems metams reikėjo sumokėti apie 100 litų, pieštukai, trintukai, dažai ir kitos kanceliarinės prekės – apie 50 litų. Sportinė apranga irgi beveik tiek pat kainavo, apie 80 litų. Atskirai dar reikėjo mokėti už mokyklinę uniformą, kurią pasiuva mokyklos pasamdytas siuvėjas – 160 litų“ , - skaičiavo pirmokės mama.

Moteris džiaugėsi, kad pavyko daug sutaupyti daug pinigų perkant ergonomišką kuprinę – ji kainavo tik 40 litų. Ją Vaida su dukra įsigijo dar vasarą. Ji – ne vienintelė mama, kuri mokyklinėmis prekėmis apsirūpino jau kelis mėnesius prieš prasidedant pamokoms. „Pirmokų tėveliai jau liepos mėnesį pradeda dairytis prekių, nes jie dar ir patys nepatyrę, labai rūpinasi, kad viską turėtų“ , - pasakojo kanceliarinių prekių parduotuvės „Officeday“ vadovė Romutė Mekienė. Anot jos, brangiausia mokyklai paruošti yra pradinių klasių moksleivius, o vėlesnių klasių mokiniai, paaugliai pasitenkina keliais rašikliais ir storais ar pusiau storais sąsiuviniais. Didžioji dalis tėvų į kanceliarines parduotuves užsuka jau po Žolinės šventės, kai kurie – tik po rugsėjo pirmosios. R. Mekienė pastebėjo, kad dažnai tėvai ateina su mokytojų paruoštais prekių sąrašais, kuriuose surašyta, ko reikės mokslo metais. Anot parduotuvės vadovės, iki šiol sunku įtikinti mokytojus ir tėvus, kad rusiškas plastilinas ir guašas jau nebėra vienintelė kokybiška prekė. „Kadangi prekybos centruose vienu metu buvo daugybė pigių iš Kinijos importuotų prekių, tai buvo ir tokių dažų, kurie būdavo blogos spalvos, ar po kelių panaudojimų tapdavo tinkami tik šiukšlių dėžei. Tada ir pradėjo mokytojai aiškinti, kad būtinai reikia naudoti rusiškas prekes. Yra ir iš kitų šalių importuojamų kokybiškų prekių, nebūtina ieškoti vien rusiškų pavadinimų“ , - sakė pašnekovė.

Taupyti nereiktų kuprinės sąskaita. Geriausia kuprinė yra su kieta nugarėle ir ergonomišku dangalu, kuris yra išlinkęs taip, kad vaikui nespaustų menčių ir stuburo. Parduotuvėje „Officeday“ tokios kuprinės kainuoja nuo 100 iki 500 litų.     Pasiruošti užtenka pusšimčio litų?

Prekybos centrų atstovai tvirtina, kad pasinaudojus jų pasiūlymais, vaiką mokyklai galima paruošti ir už 60 litų ar net dar pigiau. Žinoma, uniforma, fizinio lavinimo apranga ir pratybų sąsiuviniai į šią sumą neįtraukti. 

„Esame paskaičiavę, kad būtinas kanceliarines prekes, kartu su penalu ir kuprine, mokiniui mūsų prekybos tinkle galima įsigyti už 60 litų, į šia suma neįeina pratybų sąsiuviniai ir sportinė apranga.  Priklausomai nuo tėvų galimybių, poreikių, ar į kurią klasę eina moksleivis, priklauso ir mokyklinių pirkinių krepšelis – pirmokui visada visko reikia šiek tiek daugiau, o tarkim, ketvirtokui, gal nereikia pirkti kuprinės, dalies kanceliarinių prekių, nes visą tai jis išsaugojo nuo praėjusių mokslo metų“, - sakė Olga Malaškevičienė, įmonės „Maxima“ atstovė.

Uniforminio tipo drabužių „Maxima“ siūlo įsigyti už 60 – 100 litų, o pigiausių kuprinių kainos prasideda nuo keliolikos litų. Žinoma, ergonomiškos kuprinės, kurios rekomenduojamos pradinių klasių moksleiviams, yra žymiai brangesnės – firminėse parduotuvėse galima rasti kuprinių ir už 400 litų. Tuo tarpu du vaikus turinčioms šeimoms gali pasirodyti patraukli „Norfos“ akcija, kurios metu galima pirkti dvi mokyklines prekes, ir mokėti tik už vieną.

 „Norfos“ atstovas spaudai Darius Ryliškis sakė, kad tokiu būdu, išleidus 100 litų, pagrindinėmis prekėmis mokyklai galima aprūpinti du vaikus. Žinoma, vienam vaikui dvi kuprinės nėra labai reikalingos, tačiau taip sutaupyti kanceliarinėms prekėms – įmanoma. Juk dažnai prireikia ne vieno pieštuko ar sąsiuvinio.

Prekybos centrų atstovai pastebėjo, kad kuprinių mados kinta greičiausiai – netgi kelių metų amžiaus skirtumas lemia visiškai skirtingus reikalavimus šiam mokyklos aksesuarui. Pradinių klasių moksleiviams rūpi piešiniai ir spalvos ant kuprinės, o vyresnėse klasėse renkamasi santūresnių spalvų krepšius, permetamus per petį. 

„Prieš Rugsėjo 1-ąją pastebime dar vieną tendenciją - vaikams perkami nebrangūs paprasti mobilūs telefonai, jų pardavimai akivaizdžiai išauga prieš mokslo metus“ , - tėvų norą palaikyti ryšį su pradinukais pastebėjo O. Malaškevičienė. 

Pagrindiniai reikalavimai mokyklinėms prekėms

Kaina – ne vienintelis dalykas, į kurį turi atsižvelgti mokyklines prekes perkantys tėvai. Tiek kuprinės, tiek kanceliarinės prekės turi atitikti įvairius standartus. Vienus iš jų nustato valstybinė ne maisto produktų inspekcija, kitus – patys vaikai, pageidaujantys savo mėgstamais herojais papuoštų sąsiuvinių ar kuprinių.

Pastarosios privalo būti su pritvirtintu atšvaitu ir sverti 700-1000 gramų, priklausomai nuo moksleivio amžiaus. Taip pat griežti reikalavimai vandeniniams dažams ir klijams, kurie gali pateikti į mažamečio burną. 

„Vaikai nei klijų, nei dažų į burną specialiai nesideda, nebent gali nutikti, kad per darbelių pamoka vaikas kažką klijuoja, klijų patenka ant rankų, ir paskui jis gerai jų nenusiplauna. Tuomet gali valgant pakliūti ir į burną klijų truputis“ , - apie apsinuodijimo tikimybę pasakojo pradinių klasių mokytoja Birutė Verbuvienė. 

Anot mokytojos, už prekybos centrų siūlomus 50-60 litų vaiką mokyklai paruošti pavyktų nebent labai kukliai. Tačiau net ir labai taupančius ji ragina netaupyti kai kurioms priemonėms. „Labiausiai reikia kokybiškos kuprinės, nes kitoms jau po kelių mėnesių diržai nutrūksta, užtrauktukai nebeveikia, tėvams reiktų jau atkreipti dėmesį, ką perka. Taip pat fizinio pamokoms prašome, kad vaikai turėtų nesintetinę sportinę aprangą. Kadangi pradinukai turi rašyti rašaliniais parkeriais, tai ir jie turi būti gan kokybiški, nes kitaip tepa, stringa, taškosi. Gan nekokybiški būna pigūs kiniški dažai, geriau būtų pirkti rusišką guašą, vandeninius dažus“ , - vardijo mokytoja. 

B. Verbuvienė taip pat pastebėjo, kad pirmų klasių mokiniams labai svarbu, kad kuprinės būtų papuoštos jų mėgstamais animaciniais herojais – vaikai juos esą dievina. Kita vertus, yra ir tokių vaikų, kurie jau pradinėje nori santūresnių, „suaugeliškų“ kuprinių. Anot mokytojos, bėgant metams pasikeitė tai, kad moksleiviai atsineša žymiai daugiau kanceliarinių priemonių, taip pat jos žymiai spalvingesnės, žaismingesnės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.