Aptiko rimtų problemų valstybės ižde ir Privatizavimo bei Rezervo fonduose

Rezerviniame (stabilizavimo) ir Privatizavimo fonduose bei valstybės ižde yra yra rimtų buhalterinės apskaitos problemų, teigia finansinius (teisėtumo) auditus atlikusi Valstybės kontrolė. Dėl lėšų ir turto panaudojimo nei šiems fondams, nei valstybės iždui reikšmingų pastabų nėra.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Aug 30, 2012, 1:28 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 1:36 AM

Finansų ministerijai dar teks padirbėti siekiant tinkamai įvaldyti naujuosius Viešojo sektoriaus apskaitos ir finansinės atskaitomybės standartus. Šį kartą auditoriai nustatė reikšmingų Buhalterinės apskaitos ir Viešojo sektoriaus atskaitomybės įstatymų, taip pat Viešojo sektoriaus apskaitos ir finansinės atskaitomybės standartų pažeidimų, todėl Rezervinio (stabilizavimo) ir Privatizavimo fondų finansinių ataskaitų rinkiniams Valstybės kontrolė atsisakė pareikšti nuomonę.

Valstybės iždo finansinėms ataskaitoms taip pat atsisakyta pareikšti nuomonę. Tokią išvadą lėmė tai, kad daugiau nei devyniasdešimt procentų pajamų iždo buhalterinėje apskaitoje registruojama remiantis Valstybinės mokesčių inspekcijos administruojamo mokesčių fondo duomenimis, o pastarojo finansinėms ataskaitoms Valstybės kontrolė taip pat atsisakė pareikšti nuomonę.

Audituojant lėšų ir turto valdymo bei naudojimo teisėtumą, atkreiptinas dėmesys į Privatizavimo fonde nustatytus dalykus. Valstybės turto fondas, apskaičiuodamas patirtas turto valdymo išlaidas, neįvertino gautų pajamų už turto nuomą. Dėl to iš Privatizavimo fondo turto valdymo išlaidoms padengti sumokėta 132,3 tūkst. Lt daugiau. Atskaitymai nuo kai kurių fondo pajamų (tokių kaip palūkanos, baudos) buvo skaičiuojami ir pervedami Vyriausybei nepatvirtinus jų dydžio. Be to, Valstybės kontrolė, kaip ir 2010 m., negalėjo įsitikinti įkainių už likvidatoriaus paslaugas, apmokamas Turto fondui iš Privatizavimo fondo lėšų, pagrįstumu.

Valstybės kontrolė pateikė rekomendacijas, kurias įgyvendinus, ateityje pavyktų išvengti klaidų. Finansų ministerija turėtų atlikti vidaus kontrolės sistemos vertinimą ir nustatyti efektyvias kontrolės procedūras. Jos padėtų sudaryti teisingas finansines ataskaitas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?