Pristabdę masinių baldų konvejerį uždirbo daugiau

Norėdamos išlikti ir konkuruoti, baldus gaminančios įmonės per kelerius metus turėjo pakeisti veiklos modelį ir prisitaikyti prie naujų rinkos sąlygų. Taip pasielgė ir seniausia mūsų šalyje baldininkų įmonė „Kauno baldai”.

Daugiau nuotraukų (1)

Ingrida Žirlienė („Lietuvos rytas”)

Aug 30, 2012, 11:17 AM, atnaujinta Mar 17, 2018, 1:40 AM

Per pirmąjį šių metų pusmetį „Kauno baldų” apyvarta, palyginti su 2011-ųjų tuo pačiu laikotarpiu, išaugo trečdaliu ir siekė 15,4 mln. litų.

Per porą metų bendrovė nuo masinės gamybos perėjo prie lanksčios sistemos. Dabar pirkėjams siūloma per 500 įvairių gaminių, o daugiau kaip 70 proc. produkcijos eksportuojama į užsienį.

Kaune veikianti įmonė veiklos modelį iš esmės pradėjo pertvarkyti prieš trejus metus. SBA koncerno valdomos įmonės „Kauno baldai” atstovai įsitikinę, kad gamybos apimtį ir apyvartą padidino gebėjimas prisitaikyti ir įsiklausyti į vartotojo poreikius.

Masinė gamyba nunyko

„Štai keli mūsų įmonės pranašumai: sugebėjome prisitaikyti prie kintančių rinkos sąlygų, greitai perpratome naujas baldų mados tendencijas, be to, kuriame ir savas kolekcijas”, – vardijo „Kauno baldų” generalinis direktorius Žydrūnas Gudelis.

Įmonė išlaikė patyrusius gamybos specialistus, profesionaliai dirba ir prekybos komanda. Visa tai padeda lengviau įsitvirtinti itin konkurencingoje baldų gamybos rinkoje.

„Kauno baldai” nustojo masiškai gaminti prekes. Šiuolaikinio vartotojo poreikiai tapo kitokie, tad ir baldininkams tenka nedidelių serijų arba net vienetinių modelių užsakymai.

„Kasmet pirkėjams pasiūlome atnaujintą prekių asortimentą – keliasdešimt naujų baldų modelių, sukurtų atsižvelgiant į klientų poreikius”, – aiškino Ž.Gudelis.

Įmonę maitina eksportas

Keisti įprastą strategiją privertė ne tik aštrėjanti konkurencija. Pasak „Kauno baldų” vadovo, norėjosi efektyviau panaudoti įmonės darbuotojų profesionalumą ir kūrybiškumą.

„Esame subūrę stiprią technologų, dizainerių komandą, tad projektuodami ir gamindami baldus daug dėmesio skiriame jų dizainui ir funkcionalumui.

Perėję nuo masinės prie lanksčios gamybos, net ir gamindami mažesnes partijas kuriame aukštesnės pridėtinės vertės produkciją ir didiname pelningumą”, – aiškino Ž.Gudelis.

Minkštuosius baldus – sofas-lovas, kampines sofas, krėslus, banketes – gaminanti įmonė didžiąją dalį gaminių eksportuoja į Olandiją, Prancūziją, Vokietiją, Skandinavijos šalis, Rusiją.

„Kurdami baldus eksportui stengiamės geriau pažinti tas šalis, skirtingų rinkų poreikius. Požiūris į baldus ir reikalavimai jiems skirtingose valstybėse kitokie: vienose norima kuo daugiau funkcionalumo, kitose svarbiausia – išvaizda”, – pasakojo „Kauno baldų” vadovas.

Todėl įmonė užsienio šalyse samdo dizainerius, kurie „Kauno baldų” modelius kuria specialiai tai rinkai.

Kuria kartu su italais

Vis dėlto labiausiai bendrovės šuolį nulėmė SBA baldų kompanijos prekės ženklas „Parra”. Su šiuo ženklu kuriama minkštųjų baldų kolekcija jau du kartus buvo pristatyta prestižinėje Milano baldų parodoje „Salone Internazionale del Mobili”.

„Kurdami šią kolekciją bendradarbiaujame su Italijos dizaineriais.

Jie ne tik kuria būsimų gaminių eskizus, bet ir tiesiogiai dalyvauja gaminant baldus”, – pasakoja Ž.Gudelis.

Italai ne rečiau kaip kartą per mėnesį atvažiuoja į Kauną, dalijasi patirtimi su „Kauno baldų” technologais, prižiūri naujų produktų pavyzdžių gamybą.

Su didžiausiais Prancūzijos ir Italijos baldų prekybos tinklais deramasi dėl „Parra” kolekcijų pardavimo šiose šalyse bei bendro naujų modelių kūrimo.

Veikia nuo XIX a.

* „Kauno baldų” istorija prasidėjo 1880 metais. Tuo metu įmonėje dirbo 200 darbuotojų, gamino lenktus baldus ir parketą. Įmonė vadinosi „Elena”.

* 1954 metais buvo įsteigtas Kauno baldų kombinatas. Jis vienijo 3 dideles baldų įmones – „Lietmedį”, „Raudonąją žvaigždę” ir „Maumedį”. Netrukus pradėti gaminti virtuvės baldai, vėliau – minkštieji.

* 1992 metais įregistruota akcinė bendrovė „Kauno baldai”. Jungiant, plečiant, rekonstruojant įvairaus profilio Kauno medžio apdirbimo įmones, „Kauno baldai” išaugo į didelę bendrovę, kuri yra minkštųjų baldų lyderė Lietuvoje. Šiuo metu įmonėje dirba 380 specialistų. Baldai gaminami didžiuliuose 30 tūkst. kvadratinių metrų ploto cechuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.