Sumažino naštą akcinėms bendrovėms

Vyriausybė pritarė Akcinių bendrovių įstatymo pakeitimams, kurie leistų mažinti administracinę naštą bei tobulinti bendrovių valdymą.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Sep 5, 2012, 3:27 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 10:47 PM

Tokiems pokyčiams Vyriausybė pritarė trečiadienį.

Siekiant mažinti administracinę naštą siūloma atsisakyti reikalavimo uždarosioms akcinėms bendrovėms, kai jų akcininkas yra vienas asmuo, teikti akcininkų sąrašą Juridinių asmenų registrui. Vyriausybės pranešime teigiama, jog šis pakeitimas itin aktualus vieno asmens naujai steigiamoms uždarosioms akcinėms bendrovėms.

Šiuo metu Juridinių asmenų registre yra įregistruota apie 97 tūkst. uždarųjų akcinių bendrovių, iš kurių apie 52 tūkst. turi vienintelį akcininką.

Vyriausybės posėdyje taip pat pritarta siūlymui leisti akcininkams pasirinkti jiems tinkamiausią bendrovės valdymo modelį. Toks sprendimas suteiktų galimybę leisti bendrovės valdybai atlikti stebėtojų tarybos (priežiūros) funkcijas, jeigu bendrovėje stebėtojų taryba nesudaroma. Tai, kad valdyba atliks ir priežiūrą, turės būti nustatyta bendrovės įstatuose.

„Statistikos duomenimis, stebėtojų tarybą sudaro tik nedidelė bendrovių dalis, paprastai bendrovėse sudaromos valdybos. Iki šiol, kai bendrovėje sudaroma tik valdyba, šis organas neturi teisės vykdyti stebėtojų tarybai priskirtų priežiūros funkcijų, todėl gali būti nepakankamai užtikrinta bendrovės veiklos ir valdymo priežiūra“, - rašoma pranešime.

Vyriausybės teigimu, siūlomais pakeitimais būtų suteikta galimybė akcininkams nuspręsti, kad bendrovėje sudaroma valdyba atlieka ne tik valdymo, bet ir priežiūros funkcijas, ir tokiu būdu sustiprinti bendrovės veiklos priežiūros efektyvumą. Tai atitiktų Europos Sąjungos valstybėse narėse paplitusį vieno lygio valdymo sistemos modelį, kai bendrovėse sudaromas vienas kolegialus organas, atliekantis abi - valdymo ir priežiūros - funkcijas.

Siekiant sudaryti sąlygas bendrovei pritraukti naujų investuotojų įstatymo projekte taip pat siūloma suteikti bendrovėms galimybę teikti finansinę pagalbą (pavyzdžiui, paskolas) fiziniams ir juridiniams asmenims, norintiems įsigyti tos bendrovės akcijų.

Vyriausybė tikisi, kad siūlomi Akcinių bendrovių įstatymo pakeitimai pagerins verslo sąlygas, skatins verslo plėtrą ir konkurencingumą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.