Lenkai suviliojo nuolaidomis ir bankrutavo

Bankrutuojančios Lenkijos kelionių bendrovės „Filiz Tours” aukomis tapo ne tiktai pusantro tūkstančio šios valstybės piliečių, bet ir bemaž 500 lietuvių bei kelialapius pardavinėję verslininkai.

Daugiau nuotraukų (1)

Aida Murauskaitė, Eldoradas Butrimas ("Lietuvos rytas")

Sep 6, 2012, 1:18 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 10:23 PM

Rugpjūčio pabaigoje portale grupinis.lt pateiktu pasiūlymu pailsėti Turkijoje už pusę kainos – 1599 litus – susigundė 504 lietuviai.

Nepraėjus nė savaitei pasirodė pranešimų apie „Filiz Tours” bankrotą. Ši kelionių rengėja tapo jau devinta Lenkijos turizmo bendrove, bankrutavusia šią vasarą.

Kainuos beveik milijoną

Grupinis.lt apie savo partnerių bankrotą sužinojo tik iš interneto.

„Teisiškai mes nesame atsakingi už „Filiz Tours” nevykdomus įsipareigojimus, bet mums svarbiau mūsų reputacija.

Todėl iš mūsų kuponus įsigijusiems lietuviams grąžinsime pinigus, o patirtus nuostolius sieksime išsikovoti „Filiz Tours” padavę į teismą”, – aiškino portalą grupinis.lt valdančios bendrovės „Cherry Media Group” (CMG) vadovas Aldas Kirvaitis.

Bendrovės nuostoliai sieks apie 820 tūkst. litų.

„Tai pirmas kartas, kai taip nutiko”, – tikino A. Kirvaitis. Tartis dėl kelionės pardavimo „Filiz Tours” su CMG pradėjo šįmet liepą.

Lietuviai pareikalavo iš lenkų veiklos licencijos, draudimo dokumentų ir finansinės ataskaitos. Niekas įtarimų nesukėlė.

„Filiz Tours” iš pradžių tikino, kad iš Vilniaus į kurortą savo klientus skraidins Lietuvos užsakomųjų skrydžių įmonė „Small Planet Airlines”, nors sutarties su ja ir nebuvo sudaręs.

Vėliau lenkai pranešė pasitelksiantys Turkijos užsakomųjų skrydžių bendrovę „AtlasJet”.

„Patikrinome. Ši bendrovė turi 15 lėktuvų, skraidina tiek pačioje Turkijoje, tiek ir kitose šalyse”, – sakė A. Kirvaitis.

Įtaria tyčinį bankrotą

Įtarimų, kad viskas vyksta ne taip sklandžiai, lietuviams kilo tik užvakar, kai pasirodė pranešimų apie bankrotą, o su agentūros atstovais nebepavyko susisiekti.

„Pagal turimą informaciją galime spėti, kad bankrotas buvo tyčinis. Nebegalėjome susisiekti su „Filiz Tours” vadovu, su kuriuo prieš tai daug bendravome”, – pasakojo A. Kirvaitis.

„Filiz Tours” veikė net penkiolika metų.

Lyg tyčia prieš pat bankrotą bendrovė per grupinių pirkimų portalą „Groupon” Lenkijoje pardavė pusantro tūkstančio itin pigių – per 1200 zlotų už 11 dienų – kelionių į Turkiją.

Traukiasi viena po kitos

Šių metų vasarą viena po kitos krito jau kelios lenkų turizmo įmonės.

Ekonomistai spėja, kad tai – ne paskutinis agentūrų bankrotas šįmet.

Panika kilo liepos pradžioje bankrutavus septintai pagal dydį bendrovei „Sky Club”.

Tada pinigus prarado 18 tūkst. žmonių.

Varšuvos prokuratūra aiškinasi, ar šios įmonės bankrotas nebuvo sąmoningai suplanuotas – išvakarėse iš bendrovės sąskaitų buvo pervesti visi pinigai, o bilietai buvo pardavinėjami net likus vos valandai iki bankroto paskelbimo.

Lenkijos skolininkų registro duomenimis, šiuo metu skolų turi beveik penktadalis iš 3,2 tūkstančio šalyje veikiančių turizmo įmonių.

Prieš dvejus metus skolininkų sąraše buvo 150 įmonių, dabar – jau 446.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.