Dėmesio! Vėl kyla finansinės piramidės

Finansinių piramidžių laikai vėl grįžta. Investuoti į tokį verslą siūlo daugybė interneto svetainių, bet rinkos prievaizdų dėmesio sulaukia tik viena kita.

Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis („Lietuvos rytas")

Sep 11, 2012, 12:20 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 8:25 PM

Lietuvos bankas pagaliau raitojasi rankoves. Pirmadienį finansų rinkos prižiūrėtojai kreipėsi į prokurorus dėl iš lietuvių pinigus viliojančios finansų piramidės „Gold Line International”, registruotos Rusijoje.

Tačiau „Lietuvos rytas” nesunkiai rado dar bent dvi kompanijas, panašiais būdais viliojančias klientus. Gavęs žinių apie jas Lietuvos bankas ėmė tirti ir šiuos atvejus.

Žada gelbėti planetą

Ar pasisakote už Žemės išsaugojimą? Perveskite 108 JAV dolerius į specialią sąskaitą. Po to pinigai jau liesis kas mėnesį.

Taip internete lietuvius vilioja kompanija „Liderland”, skelbianti, kad pasisako už Žemės ir gamtos tausojimą bei išsaugojimą.

Todėl kiekvienas, dalyvaujantis jos veikloje, neva prisideda prie mokslininkų fondo „Žemės lyderiai”. Pastarasis esą padeda įgyvendinti mokslininkų išradimus.

Tiesa, fondo tokiu pavadinimu Lietuvoje nėra.

Kad viskas atrodytų patikimiau, interneto svetainėje apstu vaizdo įrašų su gamtos, gyvūnų vaizdais.

Norintys išgelbėti planetą nuo taršos turėtų įsiregistruoti, atsidaryti specialią sąskaitą interneto banke „Alertpay”, pervesti bent 100 JAV dolerių ir surasti bendraminčių.

„Jūs gausite nesibaigiantį srautą įplaukų po 100 JAV dolerių į sąskaitą automatiniu režimu”, – skelbiama „Liderland” puslapyje lietuvių kalba.

O gal tai klasikinė finansinė piramidė? Nieko panašaus, sako puslapio kūrėjai. Tai – „unikalus ir patikimas šachmatiniu principu paremtas marketingo planas”.

Čia pat – išsamūs paaiškinimai, kaip ir kur pervesti pinigus, ir visa kita informacija. „Tai – didelių pinigų biznis su itin apgalvotu marketingo planu”, – skelbia planetos puoselėtojai.

Siūlo pirkti ir vilioti kitus

Jei planetos gelbėjimas nevilioja, galima investuoti į kitas „unikalias schemas”. Pavyzdžiui, lietuvius gundo ir „naujausia tarptautinė finansinė kompanija „Club Asteria”. Čia mėnesio įmokos mažesnės – tik 19,95 JAV dolerio. Už tai žadamas savaitės komisinis atlygis iki 400 JAV dolerių, arba 1600 JAV dolerių per mėnesį.

Siūloma pirkti vadinamąsias „asterias”, kurių viena kainuoja 1 JAV dolerį.

Sėkmingai pervedinėjant pinigus į nurodytą sąskaitą, po keturių mėnesių pinigai neva sugrįžta jau kaip uždarbis.

O už kiekvieną priviliotą investuotoją čia žadama 5 „asterias”.

„Kompanijos ofisas yra Amerikoje ir ji laikosi JAV įstatymų”, – abejojančius ramina interneto svetainės administratoriai.

Neturi jokių licencijų

„Lietuvos rytas” bandė susisiekti su abiejų kompanijų atstovais. Svetainėse buvo nurodyti elektroninių pašto dėžučių adresai bei „Skype” paskyros.

Tačiau per dieną atsakymų taip ir negauta.

Beje, abi kompanijos neturi licencijos priimti indėlius ir kitas grąžintinas lėšas iš gyventojų.

Nors pinigų viliotojai internete dygsta kaip grybai po lietaus, pastaraisiais metais vos dvi finansinės piramidės sulaukė akylesnio dėmesio.

Viena jų – dar sovietmečiu veikusi Sergejaus Mavrodžio MMM. Šią vasarą Lietuvos prokurorai paskelbė sugriovę neteisėtai Lietuvoje pinigus rinkusią „MMM-2012”, kuri siūlė pasakiškas 55 proc. metų palūkanas.

Galima palyginti: didieji komerciniai bankai Lietuvoje siūlo mažiau nei 1 proc. siekiančias metų palūkanas.

Vakar dėmesio sulaukė ir „Gold Line” sistema. „Matome akivaizdžių finansinės piramidės požymių, todėl prašome Generalinės prokuratūros pradėti ikiteisminį tyrimą”, – sakė Lietuvos banko Finansinių paslaugų ir rinkų priežiūros departamento direktorius Vilius Šapoka.

Kaip „Lietuvos rytui” tvirtino V. Šapoka, tokios piramidės paprastai nutaikytos į tas šalis, kurių gyventojai menkiau išsilavinę finansiniu požiūriu. Daug jų galima rasti Rusijoje.

Įvertinti reikia laiko

„Kartais pasitaiko ir piramidžių, kurios taikosi į Lietuvos gyventojus”, – sakė Lietuvos banko atstovas. Tiek „Gold Line International”, tiek „Liderland” veikia Rusijoje.

Lietuvos bankas žada domėtis ir „Lietuvos ryto” rastomis pinigų viliojimo svetainėmis, tačiau joms įvertinti neva reikės daugiau laiko.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.