Įtarimai A. Romanovskiui - ne kliūtis išsaugoti draudikų asociacijos vadovo kėdę

Nors iki šiol vyksta teismo procesas, turintis nustatyti lobisto Andriaus Romanovskio kaltumą, iš Lietuvos draudikų asociacijos vadovo posto jis neketina pasitraukti. Kyšio davimu įtariamo A. Romanovskio veikla buvo laikinai sustabdyta tik jo sulaikymo laikotarpiu vasaros pradžioje, o išėjęs į laisvę vyriškis iškart galėjo sugrįžti į jo laukiančią draudikų asociacijos direktoriaus kėdę.

Daugiau nuotraukų (1)

Viktorija Kuliomina, Aurimas Abišala

Sep 12, 2012, 3:09 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 7:43 PM

Tikina turintis pasitikėjimą

  Portalui lrytas.lt lobistas paaiškino, kad asociacija juo pasitiki, o kaltinimus vadina politizuotais. Vis dėlto lieka neaišku, ar asociacijos sprendimas, kad A. Romanovskis nekaltas ir grąžinamas į prezidento kėdę, sutaps su teismo sprendimu. Ir ką asociacija darys su savo reputacija, jei teismas pripažins A. Romanovskį kaltu?

Demokratinėse valstybėse vyrauja tvarka, kad tiek politikai, tiek stambaus verslo ir institucijų vadovai patys nusišalina nuo savo pareigų iki teismo sprendimo. Atrodė, kad taip bus ir šį kartą, nes dar tuomet, kai A. Romanovskis buvo sulaikytas, asociacijos tarybos pirmininkas pareiškė, jog direktoriaus veikla laikinai sustabdoma.  

„Esant tokioms aplinkybėms, A. Romanovskis fiziškai negali vykdyti savo pareigų Lietuvos draudikų asociacijoje. Asociacijos taryba neeilinio posėdžio metu suspendavo A. Romanovskio įgaliojimus, kol bus pateiktos oficialios tyrimo išvados. Neturime kompetencijos vertinti kaltinimų pagrįstumą, tačiau tikimės, kad šalies teisėsauga sprendimus priims skaidriai, objektyviai ir greitai“, - teigė Marius Jundulas, Lietuvos draudikų asociacijos tarybos pirmininkas.

Už užstatą paleistas iš įkalinimo įstaigos A. Romanovskiui jokių kliūčių grįžti į vadovaujamą poziciją draudikų asociacijoje nebuvo. Pats A. Romanovskis, kaip ir draudikų asociacijos atstovai, portalui lrytas.lt ne kartą kartojo, kad jam pateikti kaltinimai nėra susiję su jo veikla asociacijoje. „Mano epizodas yra tik maža dalis didelėje byloje. Aš visomis teisinėmis priemonėmis stengiuosi, kad byla kuo greičiau atsidurtų teisme. Prašysiu, kad mano bylą atskirtų ir kuo greičiau išnagrinėtų. Darant man spaudimą ir buvo paminėta, kad visa byla į teismą gali keliauti net penkerius metus. Man tai reikštų 5 metus nebedirbti, manau, to ir siekiama, kad aš nebegalėčiau dirbti“, - dėstė A. Romanovskis.

Nenori būti teisėjais

Kai A. Romanovskis buvo sulaikytas, jo pareigas laikinai ėjo Lietuvos draudikų asociacijos projektų vadovė Rima Pozingė, kuri asociacijoje dirba vienerius metus. Laikinoji direktorė iš karto po paskyrimo buvusį vadovą apibūdino lakoniškai: „Viskas su juo profesine prasme buvo gerai. Žinia apie jo sulaikymą nustebino.“

Dabar, paklausta, kodėl nebuvo sulaukta teismo sprendimo, o direktorius grąžintas į postą, R. Pozingė taip pat nebuvo labai kalbi: „Čia tarybos sprendimas. Jis (A. Romanovskis – Red.) dirba pagal darbo sutartį ir negali būti atleistas iškart. O kokie kiti motyvai, nežinau. Jei būtų pripažintas (kaltu – Red.), būtų tikriausiai kitas sprendimas. Tikriausiai“, - sakė moteris.

Pašnekovė tikino mananti, kad asociacijai nederėtų imtis teisėjo vaidmens. „Na, kol nėra žmogus apkaltintas, kol vyksta teismo procesas ir taip toliau, mes negalime kaltinti iš anksto. Mano tokia nuomonė būtų“, - sakė R. Pozingė. 

A. Romanovskį Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) sulaikė birželio 19 dieną, po to teismo sprendimu jis buvo suimtas. Po dviejų parų Seimo nario Vito Matuzo papirkimu įtariamas lobistas buvo suimtas 15-kai parų. Liepos 13 dieną prokurorai nusprendė paleisti į laisvę už 50 tūkst. litų užstatą A. Romanvoskį, taip pat skirti rašytinį pasižadėjimą neišvykti ir nebendrauti su tam tikrais asmenimis.

Lobistas yra įtariamasis tame pačiame tyrime, kuriame įtarimai sukčiavimu, piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi ir dokumentų klastojimu pateikti Seimo nariui V. Matuzui. STT Panevėžio skyriaus pareigūnų sulaikytas A. Romanovskis teigia patyręs spaudimą liudyti prieš Seimo narį V. Matuzą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.