Ekspertai nustebę: net 7 proc. Lietuvoje parduodamo alkoholio yra odekolonai

7 proc. Lietuvoje parduodamo alkoholio – tai odekolonai ir burnos skalavimo skysčiai, kuriuos žmonės perka tam, kad išgertų ir apsvaigtų. Taip skaičiuoja Lietuvos laisvosios rinkos institutas (LLRI), pirmą kartą įvertinęs nelegalios prekybos alkoholiu dydį. "Septyni procentai yra tikrai daug", - sakė LLRI vyresnysis ekspertas Vytautas Žukauskas.

Daugiau nuotraukų (1)

Andrius Sytas

Sep 13, 2012, 5:28 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 7:08 PM

Odekolonuose ir burnos skalavimo skysčiuose yra alkoholio, tačiau jie nėra apmokestinami akcizo mokesčiu. "Stipriausiame" kosmetiniame spirite yra 60 proc. alkoholio. Todėl tai yra pigiausiais legaliai perkamas alkoholis: 200-250 ml buteliukas kainuoja 2-3 litus. Burnos skalavimo skysčių iš Lenkijos dabar įvežama 8 kartus daugiau nei prieš septynerius metus.

Be to, kiek daugiau kaip trečdalis stiprių gėrimų, kiek mažiau nei trečdalis cigarečių ir beveik penktadalis degalų Lietuvoje parduodama nelegaliai. Alaus ir vyno rinkoje šešėlio dalis nedidelė: tik 4-5 procentai. Šešėlis visuomenėje toleruojamas ir nelaikomas amoraliu, 61 proc. žmonių pateisina nelegalių prekių vartojimą.

Apklausęs seniūnus, gyventojus, pakalbėjęs su rinkos ekspertais bei išnagrinėjęs mokesčių surinkimo skaičius institutas nusprendė, kad  nelegaliai daugiausia yra prekiaujama kontrabandiniu alkoholiu. Pagal prekybos kiekius šiek tiek nusileidžia denatūruoto spirito „gėrimai“. Trečioje vietoje – prekyba namudine samane. 

Trys penktadaliai seniūnų teigė, kad pas juos nelegaliai galima įsigyti alkoholio.

LLRI tvirtina, kad šešėlis mažės tik, jei mažės valstybės apribojimų gausa bei mokesčiai.

„Mokesčiai ir reguliavimas yra legalios veiklos sąnaudos. Todėl kuo didesni yra mokesčiai ir kuo daugiau privalomų reguliavimų patiria veikiantieji legaliai, tuo didesnė paskata rinkos dalyviams jų vengti“, - svarsto V. Žukauskas.

„Kai daugelis žmonių pateisina kokį nors reiškinį, su juo kovoti sudėtinga“, - sako V. Žukauskas.

LLRI pastebi, kad keičiasi nelegalių cigarečių srautai. Anksčiau dauguma atkeliaudavo iš Kaliningrado, dabar – Baltarusijos. Tiesiog šioje šalyje kainos yra mažesnės.

Šešėlis Lietuvoje sudaro kiek daugiau kaip ketvirtį ekonomikos. Didžiąją dalį, apie 35 proc. jos sudaro kontrabandinės prekės, 23 proc. - darbo užmokestis „vokeliuose“, 21 proc. - prekyba nesumokant mokesčių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.