Naujoje sidabrinėje monetoje – poeto Maironio priesakas ginti Lietuvą

Atradienį Lietuvos banko į apyvartą išleista 50 litų sidabrinė kolekcinė (proginė) moneta, skirta Maironio (Jono Mačiulio) 150-osioms gimimo metinėms, visuomenei pristatyta Maironio tėviškėje Bernotuose, Raseinių rajone, Raseinių krašto istorijos muziejaus filiale. „Šios monetos briaunoje įrašyti poeto prasmingi žodžiai: „GINKIME KALBĄ, ŽEMĘ, JOS BŪDĄ!“ – tai iškilaus visuomenės veikėjo, nuoširdaus patrioto priesakas savo amžininkams ir visoms kitoms lietuvių kartoms, – sakė Lietuvos banko valdybos narys, Pinigų kūrimo komisijos pirmininkas Audrius Misevičius.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2012-09-25 17:51, atnaujinta 2018-03-16 14:23

„Džiugu ir simboliška, kad Maironiui skirtą monetą į gyvenimą palydime tautos dainiaus gimtinėje, kur Sandravos ir Luknės upelių vingiai, Dubysos slėniai teikė įkvėpimo vienam iš žymiausių Lietuvos poetų“ , - teigė A. Misevičius.

Monetos dailininkas Rytas Jonas Belevičius taip paaiškino savo kūrybinį sprendimą: „Monetos reverse pamėginau pavaizduoti materialaus pasaulio, kuriame gyvename, ir kūrybai būtino dvasinio prado sąjungą. Dešinėje – stilizuotas Maironio portretas, kairėje – fragmentas iš jo eilėraščio, o viduryje – tarsi veidrodis, į kurį pažvelgęs gali mėginti susivokti, kiek savo sieloje turi didžiojo Poeto palikimo.“

Maironio kūrybos tyrinėtoja poetė Aldona Ruseckaitė monetai skirtame lankstinuke, kurį išleido Lietuvos bankas, rašo: „Maironio poezija niekada dar nebuvo visam laikui pasitraukusi nuo lietuvių tautos, iš žmonių širdžių. Ji tarsi vandenyno bangos – tai nutolsta, tai vėl priartėja. Kai Lietuva gyvena ramesnį laikotarpį, klasiko eilės lyg ir ilsisi, tačiau valstybei išgyvenant sunkius ar pakilius laikus Maironis vėl išsiveržia. Jo poezija skambėjo pokario metais, kai tauta kentė sovietų okupaciją, tremtiniai Maironio tomelį vežėsi į Sibirą ir ten mokėsi atmintinai, Sąjūdis taip pat suskambo su poeto žodžiais mitinguose ir prie barikadų Sausio 13-ąją...“

Renginio Bernotuose dalyviams papasakota apie Lietuvos banko jau išleistas apyvartines ir kolekcines monetas, organizuota viktorina šia tema. Teisingų atsakymų autoriams įteikti suvenyrai. Kolekcinėse monetose įamžinami svarbūs mūsų valstybės ir pasaulio istorijos įvykiai, žymūs veikėjai, architektūros paminklai. Monetas nukaldino UAB Lietuvos monetų kalykla. Tiražas – 3 000 monetų. Nuo išleidimo dienos naujosios monetos parduodamos Lietuvos banko kasose Vilniuje (Totorių g. 2 ir Žirmūnų g. 151), Kaune (Maironio g. 25) ir Klaipėdoje (Naujoji Uosto g. 16). Šios monetos dėžutėje pardavimo kaina – 170 Lt, be dėžutės – 150 Lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?