Pigesnės stogo dangos – ir į Lenkiją

Asbestinei stogo dangai keisti skirta 60 mln. Lt. Nors jau prasidėjo mokėjimų prašymų teikimas, gyventojai dar turi daug klausimų. Į juos atsako Nacionalinės mokėjimo agentūros prie Žemės ūkio ministerijos Kaimo plėtros ir žuvininkystės programų departamento direktorė Erika Viltrakienė.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2012-09-25 11:43, atnaujinta 2018-03-16 14:43

– Esu paramos gavėjas pagal veiklą „Asbestinių stogų dangos keitimas”. Jau užsidengiau naują stogo dangą. Kokią formą turėčiau užpildyti norėdamas atgauti dalį išleistų lėšų? Kur galėčiau ją rasti internete?

– Kadangi jau esate nusipirkęs prekes, kurias buvote numatęs paraiškoje, ir atlikęs stogo keitimo darbus, turėtumėte pateikti Nacionalinei mokėjimo agentūrai mokėjimo prašymą bei apmokėjimą įrodančius dokumentus.

Stogo danga turi būti uždengta per dvylika mėnesių nuo sprendimo skirti paramą priėmimo dienos.

Mokėjimo prašymą su išlaidas pagrindžiančiais dokumentais ir galutinę projekto ataskaitą turėtumėte pateikti į tą Nacionalinės mokėjimo agentūros teritorinį skyrių, kuriam esate pateikęs paraišką.

Taip pat norėtume atkreipti dėmesį, kad paramos gavėjų atsiskaitymai turi būti vykdomi tik per finansines institucijas.

Taigi tinkami apmokėjimą pagrindžiantys dokumentai gali būti sąskaitos faktūros, banko sąskaitos išrašai, patvirtinti banko atstovo parašu (internetine bankininkyste besinaudojančių pareiškėjų pateikti išrašai, patvirtinti pareiškėjo parašu).

Taip pat su mokėjimo prašymu pareiškėjas turi pateikti pažymą ir apie savo asbesto turinčių gaminių galutinį atliekų pašalinimą.

Mokėjimo prašymo formą ir galutinę projekto ataskaitą galite rasti Nacionalinės mokėjimo agentūros interneto puslapyje www.nma.lt, skiltyje „Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 m. programa”.

– Ar, perkant prekes iš vieno tiekėjo, visos prekės būtinai turi būti įtrauktos į vieną sąskaitą faktūrą? Mat iš pradžių norime nusipirkti stogo dangą, o vėliau – lietaus nukreipimo sistemą.

– Pareiškėjas stogo dangą ir kitas statybines medžiagas galima pirkti iš įvairių tiekėjų bei turėti kelias sąskaitas faktūras, svarbu, kad būtų pateikti visi apmokėjimą pagrindžiantys dokumentai.

Kaip jau minėjome, paramos gavėjų atsiskaitymai turi būti vykdomi tik per finansines institucijas.

– Jeigu su mokėjimo prašymu pateiktoje pažymoje (sąskaitoje faktūroje) faktinis stogo dangos plotas bus didesnis, negu buvo nurodyta teikiant paraišką, ar didesnio ploto skirtumo išlaidos galės būti finansuojamos paramos lėšomis?

– Kompensuojama už tą asbesto plotą, kuris yra nurodytas asbesto turinčių gaminių inventorizacijos ataskaitoje. Jeigu inventorizacijos ataskaitoje yra nurodytas mažesnis asbesto plotas negu yra realiai, bus mokama paramos suma už mažesnį asbesto plotą.

– Ar galima keičiant asbestinę stogo dangą beasbesčio šiferio danga naudoti skardinius profiliuočių kraigus ir vėjalentes?

– Stogo dangai yra nustatyti didžiausi įkainiai, nurodyti tinkamų finansuoti išlaidų pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 metų programos priemones didžiausių įkainių nustatymo metodikoje.

Investicijos, kurioms pagal didžiausių įkainių nustatymo metodiką nėra numatyti įkainiai, turi būti įsigyjamos projekto vykdytojo, pretenduojančio gauti paramą iš Europos žemės ūkio fondo kaimo plėtrai pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 m. programos priemones, prekių, paslaugų ar darbų pirkimo taisykles.

Atsižvelgiant į tai, kad metodikoje įkainis taikomas grupei prekių ir tik tuo atveju, jei įsigyjama visa grupė prekių.

Taigi minėtus skardinius stogo dangos priedus pareiškėjas gali įsigyti, tačiau visos statybinės medžiagos, kurios bus finansuojamos iš paramos lėšų, turės būti įsigyjamos vadovaujantis pirkimo taisyklėmis.

– Ar galima stogo dangą įsigyti užsienyje, pavyzdžiui, Lenkijoje (mokėjimas būtų banko kortele)?

– Taip, galite. Svarbu, kad prekė būtų nauja ir nenaudota, o mokėjimas turi būti atliktas per finansines institucijas. Jeigu mokėjimas bus vykdomas bankine kortele, jis bus pripažintas tinkamai atliktu.

Skaičiai ir faktai

Paraiškos paramai gauti pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 metų programos priemonės „Kaimo atnaujinimas ir plėtra” veiklos sritį „Asbestinių stogų dangos keitimas” rinktos šių metų sausio–kovo mėn. Surinktos 8039 paraiškos, iš kurių patvirtinta 7717 paraiškų, kuriose prašoma 48,324 mln. litų.

Pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 metų programos priemonę „Kaimo atnaujinimas ir plėtra” veiklos sritį „Asbestinių stogų dangos keitimas” šiuo metu išmokėta daugiau kaip 5,388 mln. paramos lėšų. Paramos lėšos išmokamos pateikus mokėjimo prašymą. Šiuo metu Nacionalinei mokėjimo agentūrai pateikti 1949 mokėjimo prašymai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.