B. Obamos pinigai: solidi kompensacija už tai, kad yra prezidentas

Kaip paprasti, niekam nežinomi žmonės tampa pasaulio turtingiausiais - bandyta sužinoti jau ne kartą. Rodos, kažkas jiems pervedė milžiniškas sumas už vieną ar kitą slaptą darbelį. Tačiau kai kurie nė nemėgina slėpti, iš kur tuos milijonus gavo. JAV prezidentas Barackas Obama buvo viduriniosios klasės amerikietis, o multimilijonieriumi tapo vos per keletą metų. Kaip jam tai pavyko, rašo portalas businessinsider.com.

Daugiau nuotraukų (1)

Šarūnas Meškys

Sep 26, 2012, 10:41 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 2:02 PM

2004-ųjų finansinė ataskaita parodė, kad B. Obama turėjo tris pajamų šaltinius: gaudavo atlygį už Ilinojaus valstijos senatoriaus pareigas, atlygį už dėstytojo darbą Čikagos teisės universitete, prie šeimos biudžeto prisidėdavo ir žmonos Michelle alga už administratorės darbą Čikagos universitetinėje ligoninėje. Paskaičiuota, kad B. Obama per metus uždirbdavo 300 tūkst. Lt.

2004 metais B. Obama investavo į tris investicinius fondus - „Vanguard Wellington“, „Vanguard Wellesley“ ir Ilinojaus valstijos Senato pensijų fondą. B. Obamos pajamos iš investicinių fondų siekė nuo 400 tūkst. Lt iki 800 tūkst. Lt.

Už knygas - milijonai

Įkvepianti B. Obamos kalba per JAV senato rinkimus buvo didžiulis šuolis jo populiarumo link. Ilgesnė kalbos „Vilties ryžtingumas“ (angl. The Audacity of Hope) versija išleista 2004 metais. Su leidykla „Random House“ B. Obama sudarė sutartis dėl trijų savo knygų.

Nepraėjus nė metams, 2005 metų pradžioje B. Obama už knygą „Vilties ryžtingumas“ gavo 5 mln. Lt honorarą. Knygos išleidimo sutartyje numatyta, kad už kiekvieną parduotą knygą kietu viršeliu B. Obama gaus 15 proc., minkštu viršeliu – 7 proc. knygos kainos. Kartu buvo sutarta, kad už pirmuosius 150 tūkst. egzempliorių, parduotų didmeninėje prekyboje, jis papildomi gaus 8 proc., už likusius – 10 proc. knygos kainos.

Be to, B. Obama gavo 10 proc. nuo kiekvienos parduotos audioknygos sumos. Beje, ji buvo įvertinta „Grammy“ apdovanojimu. Vėliau leidykla „Random House“ išleido atnaujintą 1995 metais pasirodžiusios B. Obamos knygos „Svajonės nuo mano tėvo“ versiją.

Gavęs pinigų už knygas, B. Obama nesėdėjo rankų sudėjęs – šiuos pinigus jis vėl investavo. „JPMorgan Chase“ investiciniame banke B. Obama atsidarė 250 tūkst. Lt sąskaitą, o „Northern Trust“ investiciniame banke B. Obamos einamosios sąskaitos vertė svyravo nuo 670 tūkst. Lt iki 1,3 mln Lt.

Iš savo knygos „Svajonės nuo mano tėvo“ agento „Dystel & Goderich“ jis gavo 1 mln. Lt autorinį atlygį, o „Random House“ už „Vilties ryžtingumą“ sumokėjo dar 2,2 mln. Lt.

Likus dvejiems metams iki JAV prezidento pareigų už 2006-2007 metais gautus honorarus B. Obama įsigijo vidutinės trukmės JAV iždo vekselių ir taip garantavo sau finansinį stabilumą. 2006 metais už knygas „Svajonės nuo mano tėvo“ ir „Vilties ryžtingumas“ jis gavo 1,5 mln. Lt honorarą. 2007 m. knygų pardavimas šoktelėjo – vien už knygas gavo 10,8 mln. Lt.

Honorarus įdarbino

Sukaupti milijonai jam leido rinktis, kur ir kiek savo pajamų investuoti. Už maždaug 1,3-2,6 mln. Lt B. Obama įsigijo JAV vyriausybės iždo vekselių (trumpalaikių vyriausybės vertybinių popierių). Iš investicinių fondų „Vanguard Wellington“ savo pinigus perkėlė į „Vanguard FTSE“ socialinio indekso fondą, kur pinigai skirstomi pagal socialinius, žmogaus teisių ir aplinkos apsaugos investicijų kriterijus.

2007 metais, kaip atsakingas ir rūpestingas tėvas pinigų jis skyrė aukštojo mokslo fondui. Šis investicijų planas skirtas dukroms Sashai ir Maliai, jos pinigus atgaus įstojusios į aukštąsias mokyklas. Kiekvienai dukrai tėvas skyrė iki 260 tūkst. Lt, o 2010 metais investicijų vertė išaugo dvigubai ir bendra suma siekė daugiau nei 1 mln. Lt.

Eidamas JAV prezidento pareigas B. Obama ėmėsi jau patikrinto investicinio plano – pirko JAV iždo vekselius. Spėjama, kad iki tol, kol B. Obama tapo JAV prezidentu, jis turėjo įsigijęs vyriausybės iždo vekselių, kurių vertė siekė 13,5 mln. Lt. Kitas jo turtas per pirmuosius prezidentavimo metus siekė iki 2,5 mln. Lt, nors iš kontraktų su leidėjais jis negavo nė vieno dolerio.

Labdarą ir skiria, ir pats gauna

Iškovojęs Nobelio taikos premiją, kurios vertė - apie 3,8 mln. Lt, premijos teikimo komitetui B. Obama nurodė pinigus pervesti į labdaros fondus:

680 tūkst. Lt - globos namams „Fisher House“, kuriuose nemokamas apgyvendinimas bei sveikatos priežiūra suteikiama karo veteranams ir jų šeimos nariams.

540 tūkst. Lt - „Clinton-Bush Haiti“ fondui. Šio fondo pinigai skiriami nuo žemės drebėjimo nukentėjusiam Haičiui atstatyti.

330 tūkst. Lt - „American Indian College“ fondui, suteikiančiam stipendijas studijuojantiems indėnams.

330 tūkst. Lt - nepasiturinčių Apalačių regiono gyventojų švietimui finansuoti.

330 tūkst. Lt – „College Summit“ organizacijai, siekiančiai didinti studentų skaičių JAV aukštosiose mokyklose. 

330 tūkst. Lt – ypač gerų rezultatų pasiekusių studentų studijų įmokoms padengti.

330 tūkst. Lt – parama Lotynų Amerikos studentams.

330 tūkst. Lt –parama afroamerikiečių studentams.

260 tūkst. Lt – skurdžiausių Afrikos valstybių gerovei skatinti.

260 tūkst. Lt – Centrinės Azijos institutui, siekiančiam gerinti sveikatos apsaugos kokybę bei mergaičių išsilavinimo kokybę.

Nuo pirmosios savo darbo dienos B. Obama jau gavo daugiau nei 4 mln. Lt atlygį už prezidentavimą. Tačiau dirbdamas prezidento darbą jis gauna ir kompensaciją už tai, kad yra prezidentas. Tai pinigai, kuriuos gautų eidamas ankstesnes - JAV senatoriaus pareigas, o tai reiškia, kad kasmet prie įprastos prezidento algos B. Obama gauna dar 460 tūkst. Lt. Per visą savo prezidentavimo laiką B. Obama jau gavo 1,8 mln. Lt kompensaciją.

Naujausiais duomenimis B. Obamos turtas 2010 metais siekė iki 31 mln. Lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.