Sukauptos atostogos - kompensuoti ar nurašyti?

Seimo Socialinių reikalų ir darbo

Kelerius ar kelioliką metų neatostogavę žmonės, išeidami iš darbo, tikisi milžiniškos kompensacijos.<br>123rf
Kelerius ar kelioliką metų neatostogavę žmonės, išeidami iš darbo, tikisi milžiniškos kompensacijos.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt

Sep 26, 2012, 6:21 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 1:33 PM

Komitetas trečiadienį nepriėmė galutinio sprendimo dėl Darbo kodekso pataisų - apsispręs kitą savaitę, kai gaus raštu suformuluotą ir Trišalės tarybos pozicijai neprieštaraujantį siūlymą.

„Turi būti aiškus įgyvendinimo mechanizmas, turi būti aiškiai pasakyta, kad tai, kas sukaupta, nedings“, - po komiteto posėdžio sakė Socialinių reikalų ir darbo komiteto vadovas konservatorius Rimantas Jonas Dagys.

Tuo tarpu socialdemokratas Algirdas Sysas sako, kad keisti dabartinės padėties nereikia: “Reikia priversti žmones mėnesį per metus išeiti atostogų ir jokios problemos nebus. Pats darbdavys gali nustatyti tvarką, kaip bus kompensuojamos nepanaudotos atostogos“.

Kodekso pataisomis dėl nepanaudotų atostogų ribojimo tikimasi, kad sprendimas mokėti pinigines kompensacijas už nepanaudotas kasmetines atostogas ne daugiau kaip už trejus metus labiau motyvuotų darbuotojus panaudoti atostogas.

Pataisų iniciatoriai sako, kad pakeitimai paskatintų darbuotojus teisiniais būdais ginti savo interesus, jeigu darbdavys neišleistų laiku jo atostogauti.

Taip pat pabrėžiama, kad darbdavys nepatirs finansinės naštos, jei darbuotojas atsisakys eiti atostogauti, nes jam nutarus išeiti iš darbo nereikės išmokėti didelių kompensacijų dėl nepanaudotų atostogų už kelerius metus.

Šią pataisą keli parlamentarai Seimui pateikė išskyrę ją iš tų liberalizuojančių darbo rinką Darbo kodekso pataisų, kurias Seimui pateikė Vyriausybė, nors Trišalė taryba daugeliui jų buvo nepritarusi, ir kurių svarstymą Seimas atidėjo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.