Vėžio sugraužti plaučiai ant cigarečių pakelio pažeistų teises

Pasiūlymai cigarečių pakuotes iliustruoti nepatraukliai, kai atvaizduojama tabako gaminių žala sveikatai, vertinami prieštaringai. Neaišku, ar iš tikro tokiu būdu cigaretės pirkėjui būtų sunkiau pasiekiamos, tačiau toks sprendimas pažeistų Lietuvos teisės aktus ir tarptautinius susitarimus. Be to, pakuočių standartizavimas skatintų nelegalią prekybą.

Daugiau nuotraukų (1)

Mykolas Jakutis, kontoros METIDA advokato padėjėjas

Oct 2, 2012, 12:00 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 10:33 AM

Primename, kad rugpjūčio pabaigoje Vyriausybė pritarė išvadoms dėl Tabako kontrolės įstatymų pakeitimų projektų. Nuspręsta sugriežtinti Lietuvoje skirtų parduoti tabako gaminių ženklinimą bei tabako gaminių įsigijimo sąlygas.

Ar sugriežtintas ženklinimas atsiras ant Lietuvoje parduodamų tabako gaminių, dar turės spręsti Seimas. Panašus pasiūlymas dėl cigarečių pakuočių standartizavimo Lietuvoje registruotas ir 2009 m., siūlant tabako kontrolės įstatymo pakeitimą, tačiau jis buvo atmestas atsižvelgus į Teisės departamento išvadą, kad tokie pakeitimai pažeistų teises į prekių ženklą, prieštarautų Lietuvos tarptautiniams įsipareigojimams, pažeistų laisvą prekių judėjimą.

Vienspalvės pakuotės reikalavimas taip pat pažeistų intelektinės nuosavybės teises, ypač Pasaulio prekybos organizacijos sutartį dėl intelektinės nuosavybės teisių aspektų, susijusių su prekyba, nes kai kurių Europos Sąjungos (ES) šalių įstatymai išregistruoja nenaudojamus prekės ženklus. Uždraudus naudoti registruotus prekių ženklus, jie vis tiek liktų Prekių ženklų registruose, tačiau praėjus teisės aktų nustatytiems terminams bet kurie suinteresuoti asmenys vėliau galėtų juos panaikinti kaip nenaudojamus. Tokios nuomones laikosi ir ES prekių ženklų asociacija ECTA.

Skatins nelegalią cigarečių prekybą ir gamybą

Sprendimai uždrausti iki šiol galiojusias pakuotes ir prekių ženklus ant jų kelia susirūpinimą prekių ženklų savininkams. Cigarečių pavadinimai yra registruoti kaip įvairūs prekių ženklai – logotipai, etiketės ar emblemos. Prekių ženklų savininkai moka įvairius mokesčius. Kyla klausimas, ar gali valstybė iš prekių ženklų savininkų atimti tai, už ką pati rinko prekių ženklų registravimo ir pratęsimų mokesčius.

Įvedus vienspalvės standartinės pakuotės reikalavimą dar labiau atsivertų keliai nelegaliai cigarečių gamybai ir prekybai. Ir patiems gamintojams, ir muitinėms būtų daug sudėtingiau atskirti originalią pakuotę nuo klastotės – suvienodinus cigarečių pakuotes, jas padirbti būtų kur kas paprasčiau. Verta pažymėti, kad viena iš dažniausiai ES šalių muitinėse sulaikomų padirbtų prekių yra būtent cigaretės.

Akivaizdu, kad „baltų tabako gaminių pakuočių“ projektas turėtų neigiamos įtakos ne tik prekių ženklų savininkams, bet ir visai prekių ženklų sistemai.

Kompromisas įmanomas

Vienspalvės pakuotės įvedimui alternatyvų rasti galima. Jeigu siekiama, kad mažiau rūkytų nepilnamečiai, pirmiausia reikėtų imtis kitų priemonių, kad cigaretė jaunam žmogui būtų kuo sunkiau pasiekiama. Pirmiausia reikėtų pradėti taikyti baudas patiems rūkantiems nepilnamečiams, taip pat labiau bausti tuos, kurie pastariesiems rūkalus parduoda, kurti veiksmingas socialines reklamas.

Vienas iš kompromisų galėtų būti susitarimas pardavinėti tabako gaminius tik tam skirtose vietose. Kai kuriose parduotuvėse jau yra sukurti specialūs skyriai tabako gaminiams, atsisakyta tabako gaminius platinti kasose. Akivaizdu, kad tarp verslo interesų ir sveikatos apsaugos kompromiso dar teks ieškoti.

Australijos atvejis – precedentas?

Nuo gruodžio mėnesio Australijoje įsigalios nauja ženklinimo tvarka, pagal kurią cigaretės turės būti pakuojamos į standartizuotus pakelius. Šis sprendimas gali tapti precedentu Lietuvai ir kitoms šalims įgyvendinant „baltų tabako gaminių pakuočių“ projektą. Australijoje standartizuoti cigarečių pakeliai bus žalsvi su didelėmis nuotraukomis, vaizduojančiomis tabako žalą, nesveikus organus, vėžiu sergančius žmones arba apsigimusius naujagimius, o cigarečių gamintojų pavadinimai galės būti nurodyti tik mažomis raidėmis.

Tabako kompanijos Australijoje yra sunerimusios dėl tokio pakelių išvaizdos pakeitimo, nes tai yra esminis ir vienintelis tarpusavyje konkuruoti leidžiantis elementas. Pakuotė vartotojui leidžia rinktis tarp skirtingų produktų, teikia informaciją, užtikrina produkto išskirtinumą rinkoje. Iš esmės tai yra prekių ženklų draudimas, kuris sukelia daug neigiamų padarinių ir prieštarauja intelektinės nuosavybės teisių apsaugai, nuosavybės neliečiamumo principui, sąžiningos konkurencijos apsaugai, taip pat ES, tarptautinei teisei ir prekybos sutartims.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.