A. Kubilius tiki, kad atsargų kaupimas sunkmečiui padės išvengti pavojų

Rinkimų metais, naujos Vyriausybės formavimo ir jos darbo pradžios laikotarpiu valstybės ižde turėtų būti disponuojama pakankamomis lėšomis, kad būtų užtikrintas finansiškai sklandus valdžių pasikeitimas, išvengiant situacijų, kai naujai suformuota Vyriausybė savo darbą pradeda paveldėjusi tik einamąsias skolas be jokių finansinių išteklių.

Nors siūloma, kad įstatymo projektai įsigaliotų nuo 2014 metų, faktiškai pervedimai į atsargų sąskaitą galės būti planuojami tik tada, kai tam tikslui nebus reikalinga papildomai skolintis.<br>D. Umbrasas.
Nors siūloma, kad įstatymo projektai įsigaliotų nuo 2014 metų, faktiškai pervedimai į atsargų sąskaitą galės būti planuojami tik tada, kai tam tikslui nebus reikalinga papildomai skolintis.<br>D. Umbrasas.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Oct 3, 2012, 1:28 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 9:39 AM

Tai numatyta Vyriausybės trečiadienį pritartame Finansų ministerijos pateiktame Stabilizuojamosios biudžeto politikos įstatymo projekte, kuriuo siekiama išlaikyti tvarius valstybės finansus, nepriklausomus nuo politinio ciklo.

Pasak Premjero Andriaus Kubiliaus, šis įstatymo projektas yra naujas žingsnis siekiant, kad Lietuva įgyvendintų vieną iš principinių - gyvenimo pagal išgales - nuostatų.

„Šiandien yra patvirtintas labai svarbus įstatymų paketas dėl stabilizuojančios finansų ir biudžeto politikos, kuris apibrėžia labai detaliai taisykles, kaip Lietuva turėtų elgtis planuodama ir priimdama sprendimus dėl biudžetinių pajamų ir išlaidų ir išvengdama tokių klaidų ir skausmingų pasekmių, su kokiomis susidūrėme 2008-2009 metais“, - po Vyriausybės pasitarimo sakė Ministras Pirmininkas.

Stabilizuojamosios biudžeto politikos įstatymo projektu siekiama užtikrinti, kad būtų kaupiamos valstybės iždo atsargos, kurias, prasidėjus sunkmečiui, būtų galima naudoti valstybės funkcijoms finansuoti. Tokios atsargos galėtų būti ir svarbus veikinys, jeigu esant poreikiui vyktų derybos su tarptautinėmis finansų institucijomis dėl skolinimosi už mažesnes nei rinkos palūkanas.

Nors siūloma, kad įstatymo projektai įsigaliotų nuo 2014 metų, faktiškai pervedimai į atsargų sąskaitą galės būti planuojami tik tada, kai tam tikslui nebus reikalinga papildomai skolintis. Tačiau reikalavimai planuojamai biudžeto politikai bus taikomi nuo pat įstatymo įsigaliojimo.

Siekiant apsaugoti atsargų valdymą nuo politinių sprendimų, siūloma nustatyti, kad šią funkciją atliks Lietuvos bankas, turintis daug patirties valdant oficialiąsias šalies atsargas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.