Banko paslaugų kainas dešimteriopai numuša tarpininkai

Dideliems bankų paslaugų įkainiams jau kyla grėsmė: Lietuvoje atsiranda tarpininkų, kurie siūlo pervedimus atlikti dešimtis kartų pigiau.

Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis („Lietuvos rytas”)

Oct 3, 2012, 10:50 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 9:49 AM

Bankų taikomos pervedimų kainos stebina visus, tik ne pačius bankininkus. Pavyzdžiui, pervedant pinigus į sąskaitą užsienyje tokia paslauga kainuoja 40–50 litų.

Nedžiugina ir pervedimai šalies viduje, kurie gali siekti 1,40 lito.

Turėtų kainuoti mažiau

„Erdvės įkainiams mažėti yra”, – praėjusią savaitę pareiškė Lietuvos banko vadovas Vitas Vasiliauskas, kuris stebėjosi ypač pelningais bankų pervedimais eurais.

Bet iki šiol tos erdvės neatsirado. Bankai užsimena apie dideles sąnaudas, nuostolingas paslaugas, kurias reikia dengti pelnu, gaunamu už pervedimus.

„Bankų pervedimai eurais turėtų atpigti bent per pusę, tačiau jie vis tiek nebus konkurencingi”, – taip sako ką tik elektroninių pinigų įstaigos licenciją gavusios bendrovės „EVP International”, kuri valdo paslaugų puslapį mokėjimai.lt, vadovas Kostas Noreika.

Tai – vienas konkurentų bankams pervedimų srityje. Mokesčius už komunalines paslaugas pigiau nei bankai dabar priima keletas bendrovių. Dabar atėjo metas suskaldyti ir užšalusius pervedimų įkainius.

Perveda per kitą sąskaitą

„Pinigus mes pervedame gerokai pigiau nei bankai”, – tikino K. Noreika, kurio vadovaujama bendrovė tik praėjusią savaitę gavo licenciją teikti visas elektroninės bankininkystės paslaugas.

Principas paprastas – „EVP International” yra atsidariusi sąskaitas Lietuvos ir užsienio bankuose.

Klientui pakanka pervesti savo perlaidą jiems, o toliau ta pati suma gavėjui nuskaitoma iš „EVP International” sąskaitos.

Emigrantai tokiu pat būdu jau perveda pinigus į Lietuvą. Paprastai tarpbankinis pervedimas iš Didžiosios Britanijos į Lietuvą kainuoja 25 svarus, bet yra ir kitokių galimybių: pervesti lėšas į sąskaitą britų banke, o tai būtų apmokestinama kaip vietinė operacija ir kainuotų vos 0,6 svaro.

Vėliau pinigus siunčiant į Lietuvą per mokėjimai.lt portalą priskaičiuojama valiutos konvertavimo ir pervedimo kaina Lietuvoje.

„Bet kuriuo atveju tai kur kas pigiau nei pervedus per bankus”, – sakė K. Noreika.

Uždirba iš konvertavimo

Bendrovė teigia užsidirbanti tik iš valiutos konvertavimo. Pervedimo marža netaikoma, mokama tik už bankų paslaugas.

„Iš kliento neimame nei už pervedimą, nei už papildymą.

Jeigu bankas nieko neima už pervedimą, tad ir mes nieko neimame”, – tikino K. Noreika.

Pirmieji tokia sistema pradėjo naudotis verslininkai, kurie vykdo tarptautinius pervedimus. Verslas dažnai skundžiasi žvėriškais pervedimų eurais įkainiais. K. Noreika irgi sutiko, kad pervedimai eurais Lietuvoje kainuoja neįtikėtinai brangiai.

„Pervedimų eurais savikaina per bankus viršija 20 litų, o mūsų – 69 centai”, – pažymėjo pašnekovas. Komercinių bankų duomenimis, vidutinė pervedimų kaina pernai buvo 39 litai.

Dar per maži įkąsti

„Viliuosi, kad kada nors bankai sumažins savo įkainius už pervedimus”, – teigė K.Noreika. Tačiau abejoja, ar bankai išsigąs mažųjų konkurentų.

„Kol kas turime 200 klientų, tad nemanau, kad tai priverstų visus bankus atpiginti pervedimus, nes tai jiems kainuos daugiau”, – sakė pašnekovas.

Bet jis neatmetė, kad bankai bus priversti nusileisti, kai pastebės, kad klientai ieško alternatyvų. Juolab kad elektroninių pinigų įstaigos licencijos siekia ir daugiau Lietuvos bendrovių.

Naujokai mažai terūpi

Bankai kol kas santūriai atsiliepia apie augančius konkurentus ir sveikina konkurenciją.

„Nauji žaidėjai rinkoje – visada yra sveikintinas dalykas, laimi ir rinka, ir klientai”, – „Lietuvos rytui” sakė „Swedbank” vadovas Lietuvoje Antanas Danys.

Pasak jo, mokėjimų sritis – dinamiška verslo niša, kurioje konkuruoti tik kaina arba tik kokybe būtų neprotinga.

Kaip pažymėjo SEB banko prezidento pavaduotojas ir Mažmeninės bankininkystės tarnybos direktorius Virginijus Doveika, bankas, skirtingai nei nauji rinkos dalyviai, paslaugas teikia ne tik elektroninėje erdvėje, bet ir užtikrina galimybę atsiskaityti grynaisiais.

„Šios operacijos bankui yra nuostolingos”, – neslėpė V. Doveika.

Bankai turės reaguoti

Gediminas Šimkus

Lietuvos banko Finansinio stabilumo departamento direktorius

„Pernai spalį pradėjome skelbti finansinių paslaugų įkainius. Dabar matome, kad įvairių finansinių paslaugų teikėjų įkainiai yra mažesni nei bankų. Tai leidžia vartotojams pasirinkti pigesnes paslaugas.

Kiekvienam nesunku palyginti, kiek kainuoja pervedimas per bankus, o kiek per kitas bendroves. Manau, kad tai pirmas žingsnis siekiant mažinti įkainius.

Neabejoju, kad tokie vieši palyginimai turės įtakos vartotojų pasirinkimui. Gal ne iš karto, bet šios paslaugos turės pigti. Bankai bus priversti reaguoti į besikeičiančią situaciją, nes ignoruoti naujų žaidėjų bus neprotinga.”

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.