Verslininkas ėmėsi senolių amato

Jauni ir kūrybingi žmonės, pasinaudodami Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 metų programos parama, ramų gyvenimą paįvairina patys stverdamiesi verslo.

Daugiau nuotraukų (1)

Audronė Urvelytė („Lietuvos rytas”)

Oct 3, 2012, 2:58 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 9:34 AM

Kas jas, tokias gražias, pagamino? Vakar Vilniuje per Šiaurės Baltijos šalių ministrų susitikimą to klausė ne vienas jo dalyvis.

Vietoj tradicinių šalių vėliavėlių ant stalų buvo išdėliotos ir lietuvių meistro Lauryno Juodeškos vadovaujamoje įmonėje „3K grupė” išpjaustinėtos vėtrungės – suvenyrai, kuriuos kiekvienas užsienio ministrų išsiveš į savo šalį: Estiją, Latviją, Švediją, Norvegiją, Islandiją, Suomiją ir Daniją.

Po kaltu – vėtrungės

Suvenyrines vėtrunges kartu su bičiuliais ministrams išpjaustęs L. Juodeška jau senokai sostinės daugiabučius išmainė į savo senelių namus Kintuose, prie Kuršių marių.

Pastaruoju metu jis ne tiktai tvarko senelių sodybą, kad joje būtų patogiau gyventi, bet ir pats ėmėsi amato.

Paveldėjęs iš senelio staliaus įrankius Laurynas gamina analogų pasaulyje neturinčias Kuršmarių puošmenas – vėtrunges.

„Kol kas vėtrunges gaminu pagal užsakymus.

Tai nėra vienadienis darbas, viską lemia jų sudėtingumas, todėl su viena vėtrunge kartais tenka padirbėti porą savaičių, o kartais – ir dvi.

Juolab kad neįmanoma dirbtuvėje užsidaryti – dar turime ir kitos veiklos”, – sakė L.Juodeška.

Šios vėtrungės – tik viena dalis projekto, kurio jis ėmėsi pernai Kintų miestelyje sumanęs įkurti amatų, aktyvaus poilsio ir pramogų centrą.

Projektui įgyvendinti paramos L. Juodeška gavo iš Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 metų programos.

Aitvarams – atviros marios

Kaune, o vėliau Vilniuje gyvenęs L. Juodeška beveik visas vasaras praleisdavo pas senelius Kintuose.

Jo senelis, nagingas meistras Valentinas Kiminius mėgo staliaus darbus, todėl viename namo gale buvo įsirengęs geras dirbtuves.

Laurynas puikiai prisimena tą dieną, kai nuo senelio gavo pylos, kad į varstotą sukalė nemenką vinį.

Staliaus darbai jį viliojo nuo mažens, todėl pas senelius leidžiamos vasaros sukinėjantis dirbtuvėje ir talkinant ūkyje nulėmė jaunuolio ateitį.

Studijuodamas nekilnojamojo turto valdymo subtilybes Vilniaus Gedimino technikos universitete ir į finansų rinkos valdymą gilindamasis magistrantūroje Mykolo Romerio universitete L.Juodeška susidomėjo jėgos aitvarais.

Skrieti Kuršių mariomis genamam vėjo – kas gali būti smagiau? Todėl kiekvieną vasarą senoji V. Kiminiaus sodyba visada būdavo pilna jaunimo.

Jėgos aitvarams puikiai tiko ir prie Kintų prigludusi marių pakrantė. Tad niekas nenustebo, kai aitvarų instruktoriaus licenciją turintis L. Juodeška ryžosi savo pomėgį paversti verslu ir Kintuose įkurti savitą turizmo centrą. Parama turizmo centrui

L. Juodeška parengė projektą „Amatų, aktyvaus poilsio ir pramogų centro Kintų miestelyje įkūrimas”.

Paramai gauti jaunasis kaimo verslininkas įsteigė bendrovę „3K grupė”. Ji ir pateikė projektą paramai gauti pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 metų programos priemonę „Neūkinės veikos skatinimas kaimo vietovėje”.

L. Juodeškos su bendraminčiais parengto projekto tikslas – sujungti tradicinių renginių ir aktyvaus poilsio paslaugų organizavimo veiklą ir sukurti įvairios paskirties turizmo centrą Kintų miestelyje.

Projekto vertė siekia 730 tūkst. litų, iš jų kone 371 tūkst. litų sudarys parama pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 metų programą.

Projektas, anot L. Juodeškos, sieja tris sritis: sportinio inventoriaus nuomą (vandens aitvarai, katamaranai, baidarės ir dviračiai), jaunimo vasaros aktyvaus poilsio organizavimą ir vėtrungių gamybą.

„Vėtrungės – unikalus pamario krašto paveldas, todėl ir nutariau jas gaminti. Juo labiau kad tai puiki veikla žiemos metu”, – sakė L. Juodeška.

Projektas buvo pripažintas tinkamu, gavo finansavimą ir pernai vasarą buvo pradėtas įgyvendinti.

Vaikai stovyklaus sodyboje

Anot L. Juodeškos, šiuo metu kol kas visą dėmesį tenka skirti investicijoms – statybų darbams.

„Gludiname kampus”, – sako vaikinas, mat XX amžiaus pradžioje statyta jo senelių sodyba šiuo metu rekonstruojama ir surengti vaikams vasaros stovyklų dar nebuvo galimybių.

Tačiau už projekto lėšas vaikinas jau nupirko šešis vandens aitvarų komplektus.

Jis suplanavęs įsigyti katamaranų, baidarių ir dviračių, o stovykloje vyksiantiems mokymams – kompiuterių, projektorių ir kitokių įrenginių.

L. Juodeška planuoja, kad aktyvaus sporto stovykloje jaunimas bus mokomas ne tik sportuoti, bet ir bendrauti, planuoti darbus, gebėti priimti sprendimus.

Vienu metu sodyboje galės apsistoti iki 18 stovyklautojų. Ką jie veiks, Laurynas taip pat yra kruopščiai suplanavęs.

Kiekvieną vakarą stovyklautojai nutars, ką veiks kitą dieną. Jei pūs stiprokas vėjas, vyks aitvarų valdymo pratybos, jeigu vėjo bus mažiau – po Kuršių marias bus plaukiojama katamaranais ar baidarėmis.

Jei ir tam sąlygų nebus – aktyviam poilsiui puikiai tiks dviračiai.

O jei orai bus subjurę, čia pat esančiose dirbtuvėse jaunimas mokysis gaminti vėtrunges.

Kuršmarių krašto puošmena

Neatsitiktinai kurdamas projektą L. Juodeška jame numatė senųjų vėtrungių (vietos žmonės jas dar vadina vėlukais) gamybą. Joms gaminti vaikinas jau įrengė dirbtuves.

Čia yra ir žaizdras metalinėms vėtrungių detalėms nukalti. Gaminant vėtrunges praverčia ir senolio V. Kiminiaus staliaus įrankiai.

L. Juodeška sakė, jog burvalčių vėtrungės gaminamos taip, kad būtų panašios į buvusias, – tokio pat dydžio, kokios jos būdavo keliamos ant laivų stiebų.

Jomis Laurynas ypač susidomėjo prieš porą metų, kai Kintuose Vydūno kultūros centras parengė ir įgyvendino projektą, skirtą senajam Kuršių marių žvejų prievaizdui Ernstui Vilhelmui Berbomui atminti.

Gyvenęs netoli Kintų, buvusiame Muižės dvare, jis XIX a. pirmoje pusėje įsakė laivų stiebuose iškelti žvejų kaimelių atpažinimo ženklus. Tai tapo kone kaimų herbais, o juos žvejai pradėjo puošti įvairiais pjaustiniais.

Atpažinimo ženklai virto puošniomis vėtrungėmis – unikaliu puošybos elementu, būdingu tik Kuršių marių laivams.

L. Juodeška savo projektu įkūnija ir kintiškių troškimą – priminti vėtrungių atsiradimo istoriją. Ir šiuo metu į Kintus atvykstančius žmones pasitinka ant stiebų iškeltos vėtrungės. Vėtrungių galerija puošia ir Vydūno kultūros centro kiemą.

L. Juodeška sakė, kad kartu su minėto centro darbuotojais yra sumanęs kitąmet tris vėtrunges padovanoti Kintų bendruomenei, kuri spręs, kokią sodybą jomis papuošti.

L. Juodeška kartu su dar keletu žmonių gamina ir suvenyrines nedideles ant stalo pastatomas vėtrunges. Jų galima išvysti ne tik Lauryno namuose, bet ir kitur: jos pamažu tampa puikiu šį pamario kraštą reprezentuojančiu suvenyru.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.