Pirmajame Lietuvos pasyviame name galės pagyventi visi norintieji

Vilniaus Antakalnio seniūnijoje artimiausiu metu bus baigtas statyti pirmasis Lietuvoje pasyvus medinis namas. Šis unikalus statinys pasižymi dideliu sandarumu – jis veikia kaip termosas, sukauptą šilumą išlaikantis ilgą laiką. Todėl pasirinktos būsto vidaus temperatūros palaikymas ištisus metus nereikalaus aktyvaus energijos naudojimo.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 4, 2012, 3:40 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 8:53 AM

Pirmąjį Lietuvoje pasyvų medinį namą statanti bendra JAV, Rusijos ir Lietuvos įmonė „Green Wood Homes“ naudoja savo sukurtą ir patentuotą klijuoto tašo ir polistireninio putplasčio rąstų gamybos technologiją. Inkorporuota izoliacinė medžiaga pasižymi itin geru šilumos energijos išlaikymu, stabilumu, atsparumu apkrovimui bei drėgmei, o taip pat yra apsaugota degumą slopinančiu priedu.

Pasak bendrovės direktoriaus Ričardo Damkausko, tokio tipo mediniai namai šiandien Europoje yra vis labiau paklausūs, nes leidžia gyventojams tapti nepriklausomais nuo šilumos tiekėjų ir taip maksimaliai sumažinti išlaidas šildymui.

„Ypatingai Skandinavijos šalyse šiandien sparčiai plinta tendencija keltis į ekologiškus, jaukius ir patogius namus, kurių vidaus temperatūrai palaikyti nereikia jokios aktyvios, brangiai kainuojančios šildymo sistemos. Tokių pasyviųjų medinių namų energijos sąnaudos per metus neviršija 15 kWh kvadratiniam metrui, kai standartinis šiuolaikinius reikalavimus atitinkantis namas suvartoja vidutiniškai 100 kWh energijos. Tuo tarpu medinės medžiagos statybose pradėtos laikyti pažangiomis, nes yra nebrangios, ekologiškos, įprastos buičiai ir akiai. Todėl mediniai pasyvūs būstai yra prieinami žmonėms, kurie iš brangiai apšildomo buto nori persikelti į nuosavą namą“, - teigia R. Damkauskas.

Antakalnyje statomo namo pirmame aukšte bendrovė „Green Wood Homes“ ketina įrengti savo biurą, o antrą aukštą – paversti svečių namais. Juose norintieji galės praleisti daugiau laiko ir išmėginti gyvenimo pasyviame mediniame name sąlygas.

Statomuose namuose įdiegta moderni rekuperacinė ventiliacinė sistema, kuri automatiškai kontroliuoja būsto vidaus temperatūrą. Ši technologija ne tik užtikrina nuolatinę švaraus oro cirkuliaciją namo viduje, bet ir padeda išvengti pelėsių atsiradimo.

„Tokie pasyvūs mediniai namai yra gaminami iš karto su apdaila. Pagamintas namas yra surenkamas pakankamai greitai. Pavyzdžiui, 2 aukštų 250 kv. m. namas gali būti surinktas keturių statybininkų brigados vidutiniškai per mėnesį laiko, atsižvelgiant į projekto sudėtingumą ir oro sąlygas. Visos namų gamyboje ir surinkime naudojamos medžiagos tarptautinėje Kioto protokolo sutartyje įvardintos kaip nekenksmingos aplinkai“, – tvirtina bendrovės direktorius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.