Reportažas iš „iPhone 5“ gamyklos – bėgiojantys tarakonai ir darbas iki 6 val. ryto

Reporteris iš laikraščio „Shanghai evening post“ įsidarbino „Foxconn“ gamykloje, kuri yra įvairių naujausių prietaisų, tarp jų ir „iPhone 5”, gamykla. Jo pagrindinis tikslas buvo pamatyti laukiamą telefoną prieš jo išleidimo datą, tačiau vyriškis pamatė ir patyrė gerokai daugiau, nei tikėjosi. Paaiškėjo, kad sutartis, kurioje prašoma nesiskųsti dėl galimo apsinuodijimo ir tarakonai spintose buvo tik pradžia.

„Gali būti, kad jums nepatiks, kaip su jumis elgiamasi, bet tai jūsų pačių labui“, - sakė instruktorius.<br>A. Abišalos fotomontažas
„Gali būti, kad jums nepatiks, kaip su jumis elgiamasi, bet tai jūsų pačių labui“, - sakė instruktorius.<br>A. Abišalos fotomontažas
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 4, 2012, 7:44 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 8:37 AM

Žurnalistas gamykloje dirbo 10 dienų, kurių vakarais jis rašė detalų dienoraštį. Išverstas dienoraščio ištraukas pateikė svetainė businessinsider.com, kuri pavadino tai „kol kas nemaloniausiu pasakojimu apie „Foxconn“. Dienoraštyje aprašytas sunkus darbas, apgriuvusios patalpos ir nežmoniškos darbo valandas. Pateikiame trumpą jo pasakojimo versiją.

Pirma diena: psichinės sveikatos patikrinimas ir pažintis su tarakonais

Žurnalistas susisiekė su „Foxconn“ ir pasiteiravo, ar jam atsirastų darbo gamykloje. Paaiškėjo, kad pradėti dirbti jis galės iš karto, viskas ko reikia – sveikatos patikrinimas ir asmens dokumentai. Taip pat žurnalistui teko praeiti psichologinę patikrą, kurios pagrindą sudarė tokie klausimai, kaip „ar gerai jautėtės paskutines 30 dienų?“. Išlaikiusius testą kandidatus darbui autobusas nuvežė tiesiai į gamyklą.

Visi naujokai buvo nuvesti į darbuotojų patalpas, kurios daug kam taps antraisiais namais. Žurnalistui jos paliko slogų įspūdį – nosį rietė stiprus šiukšlių ir prakaito dvokas.

„Kai atidariau spintos duris, į visas puses išbėgiojo tarakonai. Mums paskirta patalynė buvo purvina ir kažkodėl apibarstyta pelenais“, - rašė vyriškis.

Visi langai darbuotojų patalpose buvo užkalti grotomis – greičiausiai tam, kad užguiti darbuotojai negalėtų nusižudyti iššokdami.

Antra diena: drakoniškos sutarties pasirašymas

Kitą dieną visi darbuotojai turėjo susipažinti su darbo sutartimi, kuri įpareigojo niekam neatskleisti įmonės komercinių paslapčių: pardavimų statistikos, techninės informacijos ir jokios informacijos apie gaminamus produktus.

Dėmesį patraukia sutarties skyrius apie sveikatos apsaugą. Jį perskaitęs būsimas darbuotojas sužino, kad jam gali grėsti įvairūs pavojai sveikatai, įskaitant cheminį apsinuodijimą. Tačiau „Foxconn“ nuo bet kokios atsakomybės atsiriboja.

Trečia – šešta dienos: „Jums gali nepatikti, kaip su jumis elgiamasi... tiesiog pakluskit“

Pasirašę sutartį darbuotojai turėjo kelias dienas klausytis pasakojimo apie įmonės istoriją, taip pat jiems buvo paaiškintos darbo saugos taisyklės. Paaiškėjo,kad egzistuoja 13 apdovanojimų už gerai atliktus darbus, tačiau gauti nuobaudą daug lengviau – 70 pažeidimų, už kuriuos gresia baudos.

„Foxconn“ instruktorius daugybę kartų paskaitose kartojo, kad svarbiausia yra besąlygiškas paklusnumas. „Gali būti, kad jums nepatiks, kaip su jumis elgiamasi, bet tai jūsų pačių labui“, - sakė instruktorius.

Septinta diena: apgailėtinos patalpos ir abejotina sveikatos priežiūra

Reporterio pamainai reikėjo dirbti naktimis ir ilsėtis dienos metu. Kadangi po ilgo darbo vyriškis pajuto stiprų galvos skausmą, jis nutarė nueiti į vietinę ligoninę. Tačiau joje dirbo tik vienas gydytojas, kuris vos spėjo suktis.

Taip pat žurnalistas apžiūrėjo pramogų pastatą, sporto salę ir paštą. Jis pastebėjo, kad beveik visų patalpų būklė buvo apverktina,

„Patalpoje, skirtoje žiūrėti filmams, tiesiog rodomas susitikimų kambario vaizdas. Beje, labai nuliūdino tas faktas, kad visoje gamykloje neįmanoma nusipirkti alaus“,- dienoraštyje nuoskaudas liejo žurnalistas.

Darbuotojų mėgstamiausia vieta gamykloje – kieme esančios žaidimų aikštelės, kur galima pažaisti krepšinį. Beje, ten būna gana triukšminga – priėjęs prie vienos žmonių grupelės žurnalistas išgirdo, kaip senesnis darbuotojas moko naujesnius:

„Mes visi dirbame ir patiriame daug streso, tačiau viduje negalima šaukti. Čia galima rėkti kiek tik nori ir nusiraminti“, - džiaugėsi darbuotojas.

Aštunta-dešimta dienos: darbo pamaina baigiasi 6 ryto

Aštuntą dieną žurnalistas buvo pagaliau įleistas į „Apple“ gamybos liniją. Įeinantys ten darbuotojai susiduria su griežta apsauga – užtektų supypsėti metalo detektoriams, ir su darbu gali iškart atsisveikinti.

Žurnalistui ir jo kolegoms buvo pasakyta, kad jiems „teko didelė garbė“ prisidėti prie „iPhone 5” gamybos.

„Dirbau linijoje, kuri turėjo užklijuoti ausinių ir elektros jungtis telefono korpuse, kad vėliau, purškiant dažus, jų nepatektų į vidų“, - prisiminė reporteris. Visi turėjo dėvėti kaukes ir pirštines.

23 valandą darbuotojai buvo išleisti pavalgyti pietų, o tada grįžo atgal prie darbo. Žurnalistą jo prižiūrėtojai nuolat keikė dėl jo lėtumo ir negrabumo. Jo darbas buvo kas tris sekundes paimti po detalę ir ją pažymėti su rašaliniu žymekliu. Po kelių valandų tokio darbo prasidėjo nepakeliamas sprando ir pečių raumenų skausmai.

Darbo pamaina baigėsi tik 6 ryto. Reporteris apskaičiavo, kad per 10 valandų darbo, jis pažymėjo apie 3 tūkst. „iPhone 5”detalių. Dirbant tokiais tempais, jų produkcijos linija galėjo pagaminti per 70 tūkst. „iPhone 5” per vieną darbo dieną.

Už savo dvi viršvalandžių valandas darbuotojai gavo premiją – kiekvienam po maždaug 10 litų (4 JAV dolerius).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.