Už kapo duobės iškasimą kauniečiai mokės pigiau

Kauno savivaldybės įsteigtos „Kapinių priežiūros“ įmonės pagrindinės paslaugos - kapo duobės iškasimo - įkainiai jau nebebus rekordiškai dideli.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Oct 4, 2012, 5:10 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 8:45 AM

Ketvirtadienį Kauno miesto taryba patvirtino įmonės teikiamų atlygintinų paslaugų kainas ir apsisprendė, jog laidojimo duobės iškasimas kainuos ne 141 Lt už kubinį metrą žemės, bet 100 Lt. Atitinkamai žiemos sezono metu - ne 155 Lt, bet 125 Lt - kub. m. Vienam kapui paprastai iškasama apie 6 kub. m. žemės, tai duobės iškasimas (ir kapo užkasimas) laidotojams kainuos iki 600 Lt (vasarą) ir 750 (žiemą).

Kai kurių Kauno politikų nuomone, nederėtų iš viso reikalauti iš mirusiųjų artimųjų pirkti nepigią paslaugą, jei jie patys galėtų pasirūpinti duobės iškasimu amžinojo poilsio vietoje.

„Dėl kitų laidojimo paslaugų, tai čia žmogaus, laidojančio savo artimąjį, valia - rinktis firmą, kuri paslaugas suteiks. Duobės kasimas - tarsi prievartinė, tik iš „Kapinių priežiūros“ privalomai perkama paslauga. Už ją sumokėti reikia tiek, kiek ta firma užsiprašo, nors gal kitos firmos duobę iškastų pigiau. Kitose Lietuvos vietovėse ta paslauga pigesnė, nors tiek žemė - ta pati, tiek duobės gabaritai - vienodi.

Pagaliau, gal ir mirusiojo giminaičiai ar draugai tai padarytų iš viso nemokamai. Manyčiau, argumentai, kad duobės iškasimas - rizikingas darbas, ir tik dėl kasėjų saugumo bet kas jo dirbti negali, - yra per menki. Prisiminkime ankstesnius laikus - kaimynai dykai iškasdavo duobę, kaimynai ją užkasdavo karstą įleidę, ir niekada neteko girdėti apie kokias dėl to buvusias nelaimes“, - sakė socialdemokratų atstovas Kauno miesto taryboje Valys Venclovas. Jo vadovaujamas Švietimo ir sporto komitetas kaip tik pirmas ir pasiūlė sumažinti Kauno kapinėse duobės iškasimo tarifus.

Tačiau „Kapinių priežiūros“ įmonės pateiktame miesto tarybai kainyne liko dar įspūdingesnių sumų. Pvz., jei kapą prižiūrintys giminaičiai sumanytų pašalinti kokį seną, grėsmę keliantį medį, pirmiausia privalėtų pasirūpinti gauti savivaldybėje leidimą. O po to už medžio nupjovimą „Kapinių priežiūros“ bendrovei turėtų sumokėti 780 Lt (kai medžio kamieno skersmuo - nuo 0,2 m iki 0,8 m). Plonesnių medžių nupjovimas užsakovo piniginę mažiau plonins.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.