Biržose kompiuteriai ima prekiauti patys

Kompiuterinės sistemos biržos prekeiviams ne tik padeda, bet ir trukdo. Dar vienas įrodymas – maisto pramonės koncerno „Kraft” krikštas Jungtinių Amerikos Valstijų technologijų biržoje „Nasdaq”.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 5, 2012, 9:41 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 8:29 AM

„Kraft” vadovė Irene Rosenfeld kažin ar galėjo tikėtis geresnės premjeros.

Pirmadienį „Nasdaq” biržoje ji paskelbė prekybos šios kompanijos akcijomis pradžią, o jau po poros dienų koncerno vertė ėmė kilti kaip ant mielių, rašo „Lietuvos rytas“.

Milžiniškas šuolis

Trečiadienį vos prasidėjus prekybai „Kraft” akcijos pabrango net 30 procentų. Neįtikėtina? Galbūt, tačiau būtent tokie skaičiai švietė daugybėje „Nasdaq” ekranų.

Deja, tokį šuolį lėmė toli gražu ne investuotojų susidomėjimas, o paprasčiausia kompiuterių klaida.

„Nasdaq” ir su ja susijusios biržos paskelbė įvertinsiančios įvykusius sandorius. Netrukus jie buvo pripažinti klaidingais ir negaliojančiais.

Lėmė milisekundės

Biržos brokerio „Nanex” atstovas Ericas Hunsaderis visą kaltę suvertė kompiuterinei sistemai.

Anot jo, programai buvo duota užduotis nupirkti 30 tūkstančių „Kraft” akcijų, tačiau kompiuteriai kažkodėl nusprendė tai atlikti ne vienu kartu, o sudarius net vienuolika sandorių.

Dėl tokios dirbtinės „konkurencijos” vos per kelias milisekundes koncerno akcijų kaina šoktelėjo į viršų.

„Nasdaq” vadovams šis atvejis – tarsi druska ant žaizdos, mat šiemet biržai itin nesėkmingas buvo „Facebook” debiutas akcijų rinkoje.

Tuomet dėl kompiuterių sistemos gedimų prekybos pradžią teko nukelti net pusvalandžiu, o nuostolių patyrusiems investuotojams „Nasdaq” pažadėjo išmokėti daugiau nei 60 mln. JAV dolerių.

Prekeiviai niršta

Tiesa, panašių klaidų pasitaiko ir kitur. Antai prieš porą savaičių dėl informacinių sistemų kaltės vos per kelias minutes naftos kaina smuktelėjo net trimis doleriais už barelį.

Praėjusių metų rugpjūtį Vokietijos DAX biržos indeksas dėl to paties staigiai sumažėjo 200 punktų, o 2010-ųjų gegužę JAV „Dow Jones” indeksas dėl klaidos sumažėjo net 1000 punktų.

Tokie įvykiai varo į neviltį biržos prekeivius.

„Žmonės čia sėdi lyg ant keptuvių. Visi labai nervingi ir nuolat žvalgosi, kas vyksta”, – skundėsi „Nasdaq” brokeris Alanas Valdesas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.