Kas pasirūpins senamiesčio vaiduokliais?

Avarinės būklės senamiesčio statinius galėtų nuversti rimtesnė audra. Tačiau nepaisydami grėsmės žmonių gyvybei šeimininkai – Valstybės turto fondas ir Kauno savivaldybė – sugriuvėliais iki šiol nepasirūpino.

Daugiau nuotraukų (1)

Ingrida Žirlienė („Laikinoji sostinė”)

Oct 8, 2012, 12:33 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 7:05 AM

Kauno senamiestis gali didžiuotis padidėjusiu lankytojų srautu, tačiau neparadinė šios miesto dalies pusė nėra tokia tviskanti. Nedidukėse Kurpių, Palangos ir Muziejaus gatvelėse atgimimo laukia keli vaiduokliai, kuriuos jau baigia išardyti gamtos stichijos ir pats žmogus.

Blogiausia tai, kad šie statiniai priklauso savivaldybei ir Valstybės turto fondui. Šeimininkams statinių būklė žinoma ne pirmus metus.

Tačiau, užuot apsikuopę savo valdose, valdininkai negaili strėlių privatiems asmenims, turintiems apleistų statinių.

Namas virto beržynu

Kultūros paveldo departamento Kauno teritorinio padalinio vyriausioji valstybinė inspektorė Asta Naureckaitė kalba net apie kelis senamiesčio skaudulius. Vienas jų – Palangos gatvėje.

4A numeriu pažymėto statinio išties namu jau nepavadinsi: įsispraudęs tarp gyvenamųjų namų jis atrodo kaip visų pamirštas vaiduoklis.

Statinio viduje auga jau ne pirmamečiai medžiai, o artimesnių namų gyventojai nesijaučia saugiai, nes vaiduoklis prilipęs prie pat jų būstų sienos.

Šis pastatas priklauso Valstybės turto fondui.

Anot jo atstovės Julantos Poškutės, jau pradėti rengti privatizavimo dokumentai. Vadinasi, sugriuvėlį bus galima nupirkti. Tik kada?

Bauda savininko neišgąsdino

Kauno apylinkės teismas statinio šeimininkui skyrė 500 litų baudą už pastato nepriežiūrą, tačiau Kauno apygardos teismas birželį šią nutartį panaikino.

„Šis statinys atspindi XIX amžiaus senamiesčio užstatymą, kai palei krantinę kūrėsi prekybos sistema.

Čia buvo svirnas su mažais arkiniais langeliais. Patalpos buvo kaip sandėliai“, – pasakojo A. Naureckaitė.

Statinio šeimininkui ji buvo surašiusi protokolą, reikalaudama susandarinti angas, iškirsti medžius, tačiau to nebuvo padaryta.

Specialistės teigimu, statinio būklė per pastaruosius 15 metų tik blogėja, tačiau savininkas dėl to nė piršto nepajudina.

Kelia grėsmę praeiviams

Kiti du senamiesčio pavargėliai yra Kurpių ir Muziejaus gatvėse. Šie statiniai priklauso miesto savivaldybei.

Dėl Kurpių gatvėje esančių 16-ojo ir 16-ojo A pastatų paveldosaugininkai irgi vargo teismuose, tačiau nieko nepešė. Lietuvos aukščiausiasis teismas įpareigojo Kauno apygardos teismą panaikinti paveldo specialistės skirtą nuobaudą.

„Abu pastatai yra avarinės būklės. Per didesnę audrą jie gali sugriūti, todėl kelia pavojų žmonėms“, – perspėjo A. Naureckaitė.

16-asis Kurpių gatvės namas – be stogo, iš gatvės jį juosia laikinai iš plokščių pastatyta apsauginė tvora.

Nors ant pastato sienos pakabintas užrašas, raginantis nepilti šiukšlių, šalia namo jau užaugusi žemių ir visokio šlamšto krūva.

Pastatai lyg liūdnas šuo

Muziejaus gatvės kieme esantis statinys iš visų jau išvardytų senamiesčio vaiduoklių atrodo prasčiausiai.

Galutinai šį statinį sugadino 2006 metų balandį kilęs gaisras. Didžioji pastato dalis priklauso savivaldybei, mažesnioji – keliems privatiems savininkams.

Kažkas, norėdamas atkreipti dėmesį į sudegėlį, ant jo tvoros užkabino socialinę reklamą, kurioje pavaizduotas liūdnas šuo ir užrašyta „esi atsakingas už tuos, kuriuos prisijaukini“.

Dar neparengti sklypų planai

Antanas Slušnys

Savivaldybės Turto skyriaus vedėjas

„Ir Kurpių, ir Muziejaus gatvių pastatai yra privatizuojamų objektų sąrašuose. Todėl savivaldybei investuoti į juos nėra prasmės. Tačiau dar nėra suformuoti žemės sklypai, todėl privatizuoti negalime.

Šie statiniai laikinai aptverti, kad nekeltų pavojaus praeiviams.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.