Suskystintos gamtinės dujos Lietuvai padės sukurti naujus verslus

Lietuvos Respublikos Vyriausybės sprendimas Klaipėdoje statyti suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalą ne tik leis atsirasti konkurencijai monopolizuotoje dujų rinkoje, bet ir sukurs papildomas galimybes išnaudoti SGD potencialą kitoms verslo sritims plėtoti. Tokią išvadą padarė praėjusį ketvirtadienį Palangoje vykusio seminaro „SGD verslo galimybės“ dalyviai, tarp kurių − energetikos ministras Arvydas Sekmokas, Norvegijos ambasadorius Lietuvoje Leifas Arne Ullandas ir norvegų energetikos specialistai.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 8, 2012, 6:15 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 6:28 AM

Pasak A. Sekmoko, Baltijos šalims SGD yra ypač svarbios, nes jos yra „tiltas“ iš energetinės salos su monopoliniu dujų tiekimu į tikrąją dujų rinką. Energetikos ministras pabrėžė, kad ateinančiais dešimtmečiais SGD vaidins svarbiausią vaidmenį, užtikrinant diversifikuotą ir saugų dujų tiekimą į Baltijos šalių regioną.

„Esame įsitikinę, kad „Klaipėdos naftos“ bendradarbiavimas su norvegų kompanija „Höegh LNG“ ir galbūt kitomis Norvegijos kompanijomis taps sėkmingu ir padės mums sukurti tikrai veikiančią dujų rinką. Tai užtikrins mūsų energetinę nepriklausomybę ir taps strateginiu postūmiu, pereinant nuo monopolio prie rinkos“, − sakė A. Sekmokas.

Norvegijos ambasadorius Lietuvoje atkreipė dėmesį į tai, kad SGD įneš svarų indėlį, užtikrinant Europos energetinius poreikius. Be to, L. A. Ullandas pažymėjo, jog SGD, kaip laivų kuro rūšis, turi daug žadančią ateitį, todėl Lietuvos verslui atsiras naujos galimybės − pavyzdžiui, laivų aprūpinimas SGD ir laivų renovavimas.

„Baltijos jūra gali tapti SGD, kaip kuro rūšies, vėliavnešiu, nes regionas turi stiprią jūreivystės pramonę ir tradicijas, atstumai Baltijos jūroje yra optimalūs trumpų nuotolių laivybai ir SGD naudojimui“, − teigė L. A. Ullandas.

Naftos ir dujų ekspertas, buvęs „Statoil Russia“ prezidentas, Bengtas Lie Hansenas taip pat akcentavo, jog SGD terminalas paskatins naujų verslo rūšių atsiradimą Lietuvoje. Importuodama dujas, Lietuva galės jas parduoti kitoms šalims. Taip pat atsiras įmonių, kurios rūpinsis SGD tiekimu tokia kuro rūšimi varomiems laivams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.