Tinkamai sudėtos židinio malkos – interjero puošmena (papildyta)

Jeigu jūsų erdviuose namuose yra židinys ir turite malonumą kaskart jame stebėti nepakartojamą ugnies spektaklį, matyt, turite ir specialius židinio aksesuarus. Jie garantuoja, kad ugnis plevens ilgai ir saugiai. O tinkamai parinkti įrankiai kartu su židiniu gali sukurti ypatingą architektūrinį ansamblį.

Artėjant rudeniui kasmet pagyvėja prekyba židiniais, konvekcinėmis krosnelėmis ir jų aksesuarais.<br>R. Neverbickas
Artėjant rudeniui kasmet pagyvėja prekyba židiniais, konvekcinėmis krosnelėmis ir jų aksesuarais.<br>R. Neverbickas
Daugiau nuotraukų (1)

Daiva Zimblienė („Vartai")

2012-10-08 12:16, atnaujinta 2018-03-16 06:50

Vieni židinio aksesuarai būtini ugniai įkurti, kiti – jai prižiūrėti, treti – ugniakurui parengti, ketvirti – židiniui papuošti ir atkreipti į jį dėmesį.

Klasikinį židinio įrankių komplektą paprastai sudaro žarsteklis, žnyplės malkoms apversti, semtuvėlis ir šluotelė arba šepetėlis. Šiuos įrankius galima įsigyti tiek viename rinkinyje, tiek po vieną, atskirai.

Sunku įsivaizduoti židinio kūrenimą ir be malkoms skirtų krepšių, malkinių, prireiks ir apsauginės židinio tvorelės ar grotelių – ne tik apsaugančių, kad žiežirbos nepatektų ant baldų, grindų ar drabužių, bet ir pagerinančių oro cirkuliaciją – ugnis židinyje degs tolygiau.

Jei kaskart yra sunkoka įkurti židinį, neapsieisite ir be dar vieno jo aksesuaro – dumplių, skirtų liepsnai įpūsti. Prieš įsigyjant tokius pirkinius nereikėtų pamiršti, kad jie turi derėti prie židinio ir harmoningai įsilieti į bendrą patalpos stilių.

Turi būti atsparūs karščiui

Židinio įrankiai ir jų laikiklis gali būti įvairių formų ir dydžio, pastatomi arba pakabinami, pradedant nuo paprasčiausio strypo su kabliukais ir baigiant išskirtinio dizaino gaminiais.

Židinyje degančioms malkoms ar anglimis tolygiai paskirstyti, pajudinti ar pavartyti – degimo procesui paskatinti – reikės žarsteklio ir žnyplių.

Kadangi karštis ugniakure siekia 600 laipsnių ir daugiau, židinio aksesuarai turi atlaikyti tokios temperatūros poveikį ir turėti ilgas rankenas, kad būtų patogu jais naudotis.

Žarsteklis ir žnyplės paprastai gaminami iš nerūdijančio plieno, vario, žalvario, gali būti kalti ar lieti, svarbiausia, kad jų ilgis 15–20 centimetrų viršytų ugniakuro gylį. Baigus ugniai židinyje degti būtina išvalyti pakurą, susemti pelenus, išvalyti aprūkusį stiklą.

Šiuo atveju pagelbės semtuvėlis ir šepetėlis ar šluotelė.

Paprastai jie laikomi kartu su žarstekliu ir žnyplėmis. Kadangi kartais tenka semti dar karštus pelenus, semtuvėlis taip pat turėtų būti pagamintas iš karščiui atsparaus metalo.

Iš tokio metalo turėtų būti ir šepetėlio ar šluotelės rankena, o jie patys pagaminti tik iš natūralių medžiagų, nes sintetika kaitroje lengvai išsilydo.

Koks židinys be malkinės?

Prieš kurdami židinį turėsite atsinešti malkų, tam reikalingi krepšiai, malkinės. Tai irgi židinio aksesuarai.

Malkos visuomet turi būti po ranka, tačiau jos turi būti tvarkingai sudėtos, kad šiukšlių neišnešiotume po visus namus.

Jei malkų atsargos laikomos šalia židinio, joms sudėti būtina speciali vieta ar niša. Jei tokios vietos neturite, ją atstos iš kalto metalo pagaminta malkinė, iš veltinio, odos, metalo, vytelių, gumos ar jūržolių pintas tvirtas krepšys ar net paprasčiausia laikraštinė.

Jei naudojate anglis ar medžio granules, jas patogiau laikyti kibirėliuose.

Išradingi dizaineriai yra sukūrę malkinių su ratukais, kad būtų lengva jas perkelti iš vienos vietos į kitą, o prabangą mėgstantiems židinių šeimininkams siūloma įsigyti net auksu apipurkštų, originalių, kartais į meno kūrinius panašių gaminių.

Tačiau nesvarbu, iš ko šis svarbus židinio aksesuaras pagamintas, nereikėtų pamiršti ir priešgaisrinės saugos taisyklių – malkinės negalima laikyti priešais ugniakurą.

Tinkamiausias atstumas – ne mažiau kaip pusmetris nuo jo.

Artėjant rudeniui kasmet pagyvėja prekyba židiniais, konvekcinėmis krosnelėmis ir jų aksesuarais.

„Židinio įrankių ir aksesuarų paklausa paprastai visada išauga ir prieš Kalėdas – tai labai tinkama ir maloni Kalėdų Senelio dovana”, – neabejoja bendrovės „Vilpra” vyriausioji vadybininkė Violeta Milda Ziberkienė.

Anksčiau daugelį unikalių kaltinių židinio įrankių ir aksesuarų žmonės dažniausiai įsigydavo tik įvairių mugių, parodų ar švenčių metu iš kalvystės meistrų, o per pastarąjį dešimtmetį ši rinka pasipildė moderniais, lengvesniais pramoniniu būdu pagamintais gaminiais.

Jie Lietuvą pasiekia iš Italijos, Prancūzijos, Slovakijos, Portugalijos ir, žinoma, Kinijos.

Šiuo metu Lietuvos rinkoje ne tik didelė židinio įrankių bei aksesuarų įvairovė, bet ir skirtinga jų kokybė.

„Pavojaus prastos kokybės įrankiai nesukels, tik gali greitai subyrėti”, – įspėjo V.M.Ziberkienė.

Pasak jos, dabar yra nebrangių, 60–120 litų kainuojančių židinio įrankių rinkinių, o patvariausi yra pagaminti iš nerūdijančio plieno – jie nesusibraižo, nerūdija, lengvai valomi.

Lietuvoje nėra paklausūs egzotiški ir itin prabangūs židinio aksesuarai, tokie kaip dumplės.

Iš medienos ir odos, įmantriomis kniedėmis ir metalinėmis detalėmis papuoštos dumplės gaminamos Prancūzijoje, o kainuoja jos apie 300 litų.

„Dumples paprastai atvežame pagal užsakymą, klientui pasirinkus konkretų modelį”, – sakė V.M.Ziberkienė.

Siūlo ekologiškų įdegtukų

Bendrovės „Židinių meistrai” direktorius Rimas Jatkauskas pastebėjo, kad lietuviai labiausiai mėgsta iš juodojo metalo kalvių nukaldintus židinio įrankius. Jo bendrovėje viena perkamiausių prekių yra prieš židinį arba po krosnele guldomi grūdinto stiklo padėklai.

Jie apsaugo židinį arba krosnelę nuo žarijų ir pelenų, yra atsparūs smūgiams, nebijo staigių temperatūros svyravimų. Tokie stiklai gaminami įvairių formų, iš 8 ir 10 milimetrų storio stiklo. 1 milimetro storio tokio stiklo kvadratinis metras sveria 2,5 kilogramo, sudaužius jis subyra į smulkius grūdelius, taip apsaugodamas nuo galimo susižeidimo.

„Mūsų pirkėjai yra labai pamėgę ekologiškus malkų įdegtukus. Tai Olandijos bendrovės „Fire-Up” į rinką tiekiama naujovė. Šie įdegtukai pagaminti tik iš natūralių žaliavų – medžio plaušo ir specialaus augalinio aliejaus, kuriuo pakeistas iki šiol naudotas parafinas.

Rezultatas – bekvapiai, kancerogenų neišskiriantys įdegtukai dega be dūmų, nėra toksiški žmonėms ir gyvūnams, saugūs perkelti, yra neriboto galiojimo laiko netgi atidarius pakuotę”, – sakė R.Jatkauskas.

Kad židinys visuomet būtų švarus

Kad židinys, krosnelė, dūmtraukis apsivalytų iš vidaus, rekomenduojama naudoti specialius miltelius „Sadpal”. Jie išvalo suodžius nuo ugniakurų vidinių paviršių, gerina degimo procesą, mažina atmosferos užterštumą. Šių miltelių vieno kilogramo kaina – apie 15 litų. 1–2 tonoms kuro paprastai naudojama 3 kilogramai šio preparato.

Liaudiška priemonė, galinti pakeisti šiuos miltelius, – deginamos bulvių lupenos.

Židinio stiklas gerai nusivalo drėgna šluoste ir pelenais. Ilgai naudoto židinio stiklą, kai dervos stipriai prikibusios, galima išvalyti tik specialiais šarminiais stiklo valikliais. Išbandžiusieji giria lietuvių gamintojų purškiklį „Orka”. Tiesa, jis skirtas orkaitėms šveisti, tačiau puikiai valo ir suodžius, be to, yra nebrangus.

Jaukiausias namų elementas

Daiva Česnauskaitė

Bendrovės „IDconcept” vadovė, interjero dizainerė

„Židiniai buvo, yra ir bus populiarūs, ypač individualiuose namuose. Tai vienas gražiausių ir jaukiausių atmosferą kuriančių interjero elementų. Kadangi dauguma židinių šiandien prijungiami prie visos būsto šildymo sistemos, tai reiškia, kad jie ir funkcionalus interjero elementas. Vis daugiau žmonių židinius įsirengia ir butuose. Čia sėkmingai pritaikome naujausias XXI amžiaus tendencijas – biožidinius. Jiems reikia mažai priežiūros, o jaukumas – garantuotas. Tiesa, šie židiniai dažniausiai derinami prie modernaus ar minimalistinio interjero, tačiau būna išimčių. Šiuo metu nesunku priderinti židinio aksesuarus pagal interjero stilių, nes jų pasiūla labai didelė.

Lietuvoje vyraujančius pagrindinius interjero stilius skirstau į tris: klasikinis, modernus ir minimalistinis. Klasikai ištikimiausi tradiciniai kalvių darbo (vario ir kitų metalų), taip pat gaminiai iš odos, vytelių. Moderniame interjere labiau tinka švarios, lakoniškos formos – spalvotojo metalo dirbiniai, o minimalistiniame – modernūs, tačiau labai neakcentuojami, dažniausiai paties židinio konstrukcijoje slepiami įrankiai.

Malkos taip pat gali tapti interjero puošmena. Tačiau jos nepuoš namų, jei bus netvarkingai sudėtos ar nenuvalytos. Juk yra tokia auksinė taisyklė: „Tai, kas gražu, nebūtinai praktiška.”

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.