Vilniuje griaunamos kepyklos viražai: jeigu pataikys plyta – pats kaltas

Savanorių prospekte užvirė didžiuliai darbai – griaunama kepykla. Viena bėda: kaimynus erzina kylantys debesys dulkių, kurių niekas nepridengia, ir palaikė tvora, kuri praeivių nuo plytgalių tikrai neapsaugo.

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas („Sostinė”)

Oct 14, 2012, 1:01 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 3:19 AM

Šalia griaunamo kepyklos pastato Savanorių prospekto pradžioje gyvenantiems ar biuruose dirbantiems vilniečiams antra savaitė tenka patirti nemenkų išbandymų.

Aikštelėje pastatę automobilius randa juos nuklotus dulkių. O kai palyja, mašinos atrodo taip, lyg būtų padengtos koše.

Jei atidarai langą, dulkės skverbiasi į patalpas. „Dar neaišku, ar tos dulkės nėra pavojingos sveikatai. Be to, nemalonu, kai jos skverbiasi pro kiekvieną plyšį”, – piktinosi šalia įsikūrusios bendrovės vadovas Aivaras Šičkus.

Neuždengė net plėvele

Šalia griaunamo pastato – šaligatvis. O griuvėsius nuo pėsčiųjų tako skiria tik neaukšta tvora. Nei įspėjamosios juostos, nei ženklų, kad čia vaikščioti pavojinga, nėra.

A.Šičkaus nuomone, pastatas griaunamas nesilaikant reikalavimų. Jis turėjo būti bent jau apjuostas polietileno plėvele. Taip daroma senamiestyje.

A.Šičkų papiktino ir tai, kad Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija nesiėmė jokių veiksmų, nors apie tai buvo informuota ir elektroniniu paštu, ir telefonu.

Tikrintojai neprikibo

Šios inspekcijos atstovė Vida Aliukonienė patvirtino, kad skundą iš Savanorių prospekto gavo. Specialistai buvo nuvykę, tačiau jiems pasirodė, kad griovimo darbai vyksta pagal projektą, kuriam pritarė Vilniaus savivaldybės administracija.

Inspektoriai jokių statybą reglamentuojančių teisės aktų pažeidimų nenustatė.

Paklausta, kokie reikalavimai taikomi pastato griovimo darbams, ar turi būti aptverta teritorija siekiant praeivių saugumo ir mažesnės aplinkos taršos, V.Aliukonienė atsakė, kad visa tai turi būti numatyta griovimo projekte.

Vilniaus teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros skyrius prieš kelias dienas kreipėsi į Valstybinę darbo inspekciją prašydamas pagal kompetenciją patikrinti statybvietę Savanorių prospekte.

Įrengs biurus ir butus

1,74 hektaro sklypas, kuriame griaunamas 127 metus gyvavusios kepyklos pastatas, priklauso bendrovei „Vilbra”. Ji vietoj kito kepyklos pastato S.Konarskio gatvėje neseniai baigė statyti daugiabutį.

Savanorių prospekte „Vilbra” planuoja pastatyti tris penkių ir devynių aukštų namus, kuriuose bus apie 300 butų, ir verslo centrą. Į šį projektą bendrovė ketina investuoti apie 100 milijonų litų.

Kol kas kvartalui nesugalvotas pavadinimas, tam ketinama skelbti konkursą. Būsimas kvartalas sujungs A.Vivulskio gatvę su Savanorių prospektu, taps poilsio vieta vilniečiams. Sklypo viduryje bus įrengta promenada, kuri sujungs Lietuvos edukologijos universitetą ir Savanorių prospektą.

Šio kvartalo kompozicija, saikingas pastatų aukštingumas, derantis su gretimais pastatais ir nebandantis prilygti urbanistine klaida laikomam kitoje Savanorių prospekto pusėje esančiam „Helios City” aukštybinių pastatų kompleksui, Vilniaus urbanistikos ir architektūros ekspertų buvo įvertinti teigiamai.

Tačiau tarybos neįtikino autorių argumentai, kad promenados kryptis sutampa su „Helios City” kompozicine ašimi. Jie architektams rekomendavo dar paieškoti tikslesnės ašies vietos ir parametrų.

Darbo užteks net penkeriems metams

„Vilbros” vadovas Vygantas Brajis prieš trejus metus sklypą su kepyklos pastatu ketino parduoti.

Tačiau pirkėjų tada neatsirado, o dabar „Vilbra” sklypo jau neparduoda.

V.Brajo nuomone, po metų ar dvejų Vilniuje biurų paklausa išaugs, o „Vilbra” Savanorių prospekte darbo turės bent penkerius metus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.