Augalas nuvyto? Kaltas neskoningas vazonas

Ne pats sugalvojau, kad savarankiškai kambarinių augalų priežiūrai reikia pribręsti kaip didžiajai gyvenimo meilei, tėvystei ir klasikiniam interjero stiliui.

Daugiau nuotraukų (1)

Vaidotas Norkus (dizainika.lt)

Oct 16, 2012, 11:10 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 2:11 AM

Apie tiesioginį kambarinių augalų poveikį žmogaus savijautai ir atvirkščiai byloja ne tik moksliškai įrodyti faktai, bet ir iš jų kylantys įtikinami gandai. Begonija mažina agresyvumą, o gebenė - pavydo ir nuoskaudos jausmus.

Cintrinmedis didina smalsumą, o alijošius nuramina. Eteriniai citrinmedžio ir apelsino aliejai teigiamai veikia mąstymo procesą ir suteikia žvalumo.

Kaktusai apskritai universalūs: jei jūs piktas - neutralizuos pyktį, jei ramus - suteiks pasitikėjimo savo jėgomis. Fikusai sugeria nerimą, o pelargonijos apgins nuo pykčio.

Atvirai pasakius, visai neseniai išgirdau apie fitoradiosteziją – tai mokslas, kuris nagrinėja augalus, jų poveikį žmogui, gyvūnams. Netgi augalų tarpusavio ryšius. Pasirodo, augalai kaip žmonės – jaučia vieni kitiems simpatijas ir antipatijas.

Nors didžiajai gyvenimo meilei ir tėvystei tarsi pribrendau, prakalbus apie kambarinius augalus žmona turi šimtus neginčijamų įrodymų, kai namuose bent kelioms dienoms likęs su kambariniais augalais tapdavau tikru Lekteriu.

Greičiausiai dėl to, kad kambarinių augalų auginimas - nemažiau pastangų ir žinių reikalaujantis darbas nei karališkojo pudelio priežiūra.

Kiekvienas ekspertas patvirtintų, kad kambarinius augalus reikia rinktis itin atsakingai ir atsargiai. Reikia įvertinti ar augalas reiklus priežiūrai, pasidomėti, ar augalas labiau mėgsta šilumą, ar vėsą, nepirkti per didelio augalo, prieš perkant gerai apmąstyti, kur jį statysite.

Bet dažniausiai praleidžiamas vienas itin svarbus momentas – tai vazonų dizainas.

Jei kambariniai augalai iš tikrųjų yra gyvi, reaguoja į fizinius poveikius ir dirgiklius, jiems tikrai nenusispjaut, kokio dizaino vazonuose smagiausia augti. Jei kaktusas gali sugerti pyktį, jam nesvetimas estetikos jausmas.

Ar kaktusui tikrai gera kaimiškoje molinėje puodynėje? Sakyčiau, šis augalas minimalistinio stiliaus gerbėjas.

Nors į vazas merkiamos gėlės, kurių dienos suskaičiuotos, šių indų dizainui skiriama kur kas daugiau dėmesio, ir galima suprasti kodėl. Interjero dizaineriai labai aiškiai supranta vazų svarbą interjerui, ir netgi išnaudoja vazas bendros nuotaikos kūrimui.

Ne tik pramoninio dizaino žvaigždės, bet ir garsiausi pasaulio architektai, dienomis projektuotantys dangoraižius ir parodų centrus, vakarais ir savaitgaliais mielai sukuria vieną kitą vazą.

Štai lietuvių kilmės italų architektas Massimiliano Fuksas, labiau žinomas savo grandioziniais architektūriniais projektais, šiemet kartu su savo žmona Doriana kompanijai „Alessi“ pristatė stilingą vazą „Aldo“.

Įsimintinų vazų sukuria ir lietuvos dizaineriai. Prieš porą metų įvykusiame daikto dizaino konkurse “Corian on the Top” iš Corian medžiagos dizainerė Emilija Kaltenytė tarsi iš atskirų kubelių sulipdė vazą „Cube“.

Deja, su vazonais situacija žymiai blogesnė. Vazonas interjere dažniausiai traktuojamas kaip vizitinė kortelė, kurį reikia derinti ne prie augalų, bet užuolaidų spalvos.

Kambarinių augalų mylėtojų įsitikinę, kad augalus įkurdinę pintuose krepšeliuose, kibirėliuose, senoviniuose induose ir močiučių rakanduose elgiasi labai originaliai. Iš tikrųjų jų neskoningos idėjos gali netikėtai atsisukti prieš pačius augalus ir tapti jų gilios depresijos ir nuvytimo priežastimi.

Vazonų dizaino kūrimas kažkuo primena kėdės ir dviračio. Jau atrodo, kad viskas yra sukurta ir nėra ko čia išradinėti. Bet dažniausiai viskas, kas atrodo paprasta, tampa perdaug sudėtinga, todėl vazonų dizainas – nemažas iššūkis kiekvienam dizaineriui ir nemažiau svarbus dalykas nei ant augalo krintančios natūralios šviesos kampas.

Atspėti, koks stilius patinka jūsų kambariniui augalui – šiek tiek mistinis užsiėmimas. Bet jeigu esate subrendęs kambarinių augalų priežiūrai, nepamirškite, kad jie vysta ir nuo blogo dizaino.

dizainika.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.