Spalvoti pieštukai atima iš kėbulo meistrų darbą

Mašinų kėbulų įbrėžimus šalinančių pieštukų prekiautojai trina rankomis – šios priemonės paklausa auga kasmet. Ar šie nebrangūs daikčiukai iš tiesų atstoja tradicines kėbulo meistrų paslaugas?

Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Ziabkus („Vartai")

Oct 16, 2012, 9:23 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 1:40 AM

Pažeistą kėbulo vietą nuvalyti sausa šluoste ir lėtai keletą kartų įbrėžimą pabraukti pieštuku. Tai per kelias minutes gali atlikti net vaikas.

Įbrėžimas nusidažo ta pačia kėbulo spalva, ir defektas išnyksta beregint. Nereikia įrankių ir brangiai kainuojančių meistrų.

Tokiu iki 20 litų kainuojančių pieštukų naudojimo paprastumu automobilių savininkus vilioja prekybininkai.

Pripažino pieštukų naudą

Nors prieš 10 metų prekyboje pasirodę pieštukai pastebimai sumažino profesionalių meistrų paklausą, Klaipėdos įmonės „Raimota” vadovas Raimondas Abromas pripažįsta, kad šalinant smulkius įbrėžimus šie pieštukai yra efektyvi priemonė.

„Jie iš tiesų greitai užmaskuoja įbrėžimą, nes pieštukas pripildytas automobiliams dažyti naudojamų akrilinių dažų. Juos ypač pamėgo automobilių perpardavinėtojai – jie taip paslepia į turgų gabenamų mašinų smulkius kėbulų defektus.

Tačiau tai – trumpalaikė pagalba. Po 10–15 automobilio plovimų patepta vieta dažniausiai nusiplauna, mat specialaus rašiklio masė yra be kietiklio ir neleidžia dažams laikytis ant paviršiaus”, – teigia 20 metų kėbulų remontu užsiimantis verslininkas.

Anot jo, anksčiau žmonės nekreipė dėmesio į nežymius kėbulo įbrėžimus ir dėl tokių smulkių defektų net nevažiuodavo į dirbtuves.

Tačiau, keliuose vis daugėjant naujų prabangių automobilių, jų išvaizda savininkams tapo svarbi ir kėbulų meistrai sulaukdavo užsakovų, kurie pageidaudavo paslėpti net sunkiai įžiūrimus įbrėžimus.

Nepataria slėpti gilių įbrėžimų

„Norint dirbtuvėse išnaikinti įbrėžimus, reikia nušveisti tą vietą, kad atsiradęs griovelis susilygintų su paviršiumi. Po to ta vieta glaistoma, gruntuojama ir dažoma.

Nelygu kokia automobilio kėbulo detalė pažeista, toks remontas kainuoja nuo 250 iki 400 litų ir gali trukti kelias dienas. Tačiau tokiu būdu defektai šalinami visam laikui, o ne keliems mėnesiams”, – pabrėžė R.Abromas.

Jis nepataria naudoti pieštuko, kai kėbulas pažeistas giliai iki metalo.

„Ant specialiai neparuošto pliko metalo pieštuko dažai pažeistos vietos neizoliuoja nuo atmosferos poveikio, todėl drėgmė pasiekia metalą ir prasideda kėbulo detalės korozija.

Beje, ji automobilio savininkui yra nepastebima, nes po pieštuko dažų sluoksniu tas procesas yra nepastebimas”, – aiškino autoserviso vadovas.

Mašinų mėgėjai gyrė pirkinį

Palangoje automobilių aksesuarais prekiaujanti parduotuvė siūlo apie 100 atspalvių vokiškų pieštukų.

Prekybininkai teigė, kad tokių pieštukų paklausa išauga vasarą.

Dažniausi pirkėjai yra poilsiautojai, jie automobilius apibraižo pajūryje važiuodami krūmais apaugusiais keliukais arba manevruodami automobilių prikimštuose kiemuose kliudo kokius nors stovus ar vartus.

Pardavėjas pasakojo pats pieštuką išbandęs prieš dvejus metus, kai daromos durelės įsirėmė į stulpelį ir ant kėbulo liko gilokas įbrėžimas.

„Kelis kartus užtepiau ant pažeistos vietos ir dažai nenusitrynė iki šiol”, – savo prekę gyrė vaikinas.

Tiesa, jis prisipažino, kad pieštuku užmaskuota vieta yra matoma pažvelgus iš arčiau, tačiau jam nepavyko idealiai atitaikyti pieštuko ir automobilio spalvos.

Pieštukų poveikį gyrė ir palangiškė Auksuolė Andziulienė. Jos aukso spalvos automobilio dureles išbraižė moters pasitikti atbėgęs šuo.

Prieš saulę pažeistos vietos labai krito į akis, todėl išgirdusi apie įbrėžimus naikinantį pieštuką palangiškė ėmė jo ieškoti.

Bet retos spalvos automobiliui ji tinkamo atspalvio pieštuko nerado. Internetu teko užsisakyti bespalvį pieštuką – tokių parduotuvėse pasitaiko retai.

„Užtepiau pažeistas vietas ir pati stebėjausi, kaip iš karto dingsta balkšvi dryžiai”, – džiaugėsi moteris.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.