Po rekonstrukcijos Ventės rago ornitologinė stotis bus modernesnė

„Išskridę paukščiai į namus. Sugrįš pavasarį saulėtą“, - tokios eilutės nuskamba gerai visiems žinomoje „Aktorių trio“ dainoje „Paukščiai“. Taip ir į Lietuvą kiekvieną pavasarį sugrįžta milijonai paukščių. Per patį paukščių migracijos piką būna dienų, kai pro vieną didžiausių Lietuvoje ornitologinių stočių Ventės rage praskrenda daugiau nei 3 mln. paukščių. Tokius skaičius pateikia stotyje dirbantys ornitologai.

Stebint žieduotų paukščių migraciją, prieš kelerius metus buvo galima nustatyti paukščių gripo židinius.<br>V. Jusys
Stebint žieduotų paukščių migraciją, prieš kelerius metus buvo galima nustatyti paukščių gripo židinius.<br>V. Jusys
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 18, 2012, 3:30 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 12:45 AM

Šiame vos 5,5 km ilgio iškyšulyje paukščių stebėjimo stotis veikia jau daugiau kaip 80 metų. Tačiau šį garbingą jubiliejų minėjusi stotis šiandien, deja, susiduria ir su nemažai įvairių problemų. Per visą stoties gyvavimo laikotarpį joje nebuvo daryta jokia rimtesnė rekonstrukcija.

Dėl to visos stotyje pateikiamos ekspozicijos yra gerokai pasenusios ir nebeturi nei reprezentatyvios išvaizdos, nei tinkamos praktinės naudos.

Tačiau netrukus stoties lankytojai ir darbuotojai galės džiaugtis teigiamomis permainomis – Ventės rage bus pradėti rekonstrukcijos darbai.

Rekonstrukcijos darbams atlikti reikalingas lėšas – apie 10 milijonų litų – planuojama skirti iš Europos regioninės plėtros fondo. Šiuo metu yra rengiamas detalus rekonstrukcijos planas, skaičiuojama sąmata, o pirmuosius rekonstrukcijos rezultatus bus galima įvertinti jau 2014 metų pabaigoje.

Palaipsniui čia turėtų atsirasti modernus lankytojų informacinis centras su naujomis ekspozicijomis, sutvarkyta aplinka, įrengti specialūs takai ir atitvarai lankytojams.

Taip pat planuojama įrengti distancinio paukščių stebėjimo sistemą: šalia tinklų bus pakabintos kameros, kurios tiesiogiai transliuos vaizdą, kurį lankytojai galės stebėti monitoriuose. Taip bus saugoma paukščių ramybė, jie nebus gąsdinami, todėl ir elgsis kur kas natūraliau.

Ventės rago ornitologinės stoties vyriausias ornitologas Vytautas Jusys teigė, kad stotyje būtini dideli infrastruktūros pokyčiai. „Daug kas stotyje morališkai ir technologiškai pasenę. Net pats pastatas senas, normaliai neapšiltintas, tad žiemą čia darbuotis nėra itin malonu ir jauku“, – sakė V. Jusys. Galbūt kai kas ir nustebs, tačiau ornitologų darbas nesustoja ir žiemą.

Šaltuoju metu laiku yra sisteminami ir analizuojami per metus sukaupti duomenys, tvarkomi įvairūs dokumentai. Po rekonstrukcijos patogiau turėtų tapti ir darbuotojams, ir lankytojams, ir patiems paukščiams.

Nors masinis turizmas ir nėra Ventės rago ornitologinės stoties tikslas, tačiau lankytojų čia niekuomet netrūko. Mėgsta šią vietą ir lietuviai, ir svečiai iš užsienio, ypač vokiečiai. „Paskaičiavome, jog į ornitologinės stoties vidų užsuka apie 15–20 procentų visų atvažiavusių į Ventės ragą. Praėjusiais metais pardavėme apie 15 tūkstančių bilietų, vadinasi iš viso Ventės rage lankėsi daugiau nei 80 tūkstančių žmonių. Išties – nemaži srautai“, – sakė V. Jusys.

Aplinkos ministerija www.am.lt ir ES struktūrinė parama www.esparama.lt.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.