„Vilniaus kreditas“ pradeda viešai skelbti finansines ataskaitas

Naujai išrinkti kredito unijos „Vilniaus kreditas“ vadovai priėmė analogų šalyje neturintį sprendimą – viešai skelbti finansines ataskaitas. Nuo trečiojo šių metų ketvirčio finansiniai kredito unijos duomenys bus prieinami internetinėje svetainėje, o ketvirtinės finansinės ataskaitos siunčiamos nariams asmeniškai.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 19, 2012, 2:16 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 12:13 AM

„Skirtingai nei bankai, kredito unijos neprivalo skelbti finansinių ataskaitų. Vis dėlto esame įsitikinę, kad finansinė kredito unijos situacija yra itin svarbi esamiems ir potencialiems nariams, todėl ji turi būti laisvai prieinama“, - sakė naujai išrinktas „Vilniaus kredito“ Stebėtojų tarybos pirmininkas Liutauras Varanavičius.

L. Varanavičiaus teigimu, viešas kredito unijos finansinių ataskaitų skelbimas parodo organizacijos atvirumą ir skaidrumą, padeda žmonėms priimti atsakingus finansinius sprendimus.

„Ragintume ir kitas kredito unijas pasekti mūsų pavyzdžiu. Manau, kad tokiu būdu parodytume, kad mūsų dirbame stabiliai ir atsakingai bei padėtų paneigti viešumoje formuojamą nuomonę apie neva rizikingą kredito unijų veiklą. Be to, ir Lietuvos bankas rekomenduoja siekti didesnio unijų veiklos skaidrumo“, - sakė L. Varanavičius.

„Vilniaus kredito“ vadovas patikino, jog tai tik pirmas žingsnis informuojant apie kredito unijos veiklą, siekiant įtraukti narius į unijos veiklą bei didinant jų, bei plačiosios visuomenės, finansinį raštingumą.

Primename, kad šių metų rugsėjo 30 dienos duomenimis kredito unija „Vilniaus kreditas“ dirbo pelningai, generuodama beveik 1 milijoną litų pelno. Per 9 mėnesius unijos kapitalas išaugo iki 3,2 milijono litų, o aktyvai - iki 42,8 milijono litų. Kredito unijos vyriausybių vertybinių popierių (VVP) portfelį sudarė 22,3 milijonai litų, grynosios lėšos bankuose - 6,7 milijonai litų, o paskolų portfelis siekė 13,5 milijonus litų.

„Vilniaus kredito“ VVP portfelis didžiąją dalimi sudarytas iš Lietuvos Respublikos Vyriausybės vertybinių popierių.

Kredito unijos yra visuotinai pripažintos mikrofinansų institucijos, teikiančios finansines paslaugas savo nariams.

Kredito unijos priima indėlius, teikia paskolas, mokėjimo korteles, vykdo pervedimus. Pagrindinis kredito unijų ir bankų skirtumas – kredito unijos yra valdomos savo narių, kurie yra ir klientai, ir savininkai.

Iš viso Lietuvoje yra 76 kredito unijos, vienijančios apie 138 tūkst. narių. Kredito unijų bendras turtas siekia apie 1,84 mlrd. litų.

Daugiausia lėšų kredito unijos investuoja į Lietuvos Respublikos Vyriausybės vertybinius popierius. Vienu iš kredito unijų uždavinių – didinti narių finansinį raštingumą. Unijos dirba tiesiogiai su nariais ir padeda jiems suprasti finansinę terminologiją, siūlomus finansinius produktus ir jų rizikas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.