Ventės rago rekonstrukcijai reikia daugiau nei 10 mln. litų

Ar žinote, kiek paukščių rudens dienomis praskrenda Lietuvos pajūriu, kur driekiasi vienas didžiausių paukščių migracijos kelių? Kartais jų būna daugiau nei 3 mln., ar galite tai įsivaizduoti?

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 22, 2012, 2:53 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 11:00 PM

Ventės ragas, esantis rytinėje Kuršių marių pakrantėje, laikomas idealia vieta paukščiams gaudyti ir žieduoti.

Ne veltui šioje vietoje prieš daugiau nei 80 metų buvo įkurta ornitologinė stotis. Įkurta ir gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio, kad pamiršta. Per ilgus savo gyvavimo metus nė karto nerenovuota, nors pokyčiai čia jau seniai labai reikalingi. Viskas, ką galime joje pamatyti yra sumeistrauta vietos gyventojų ir darbuotojų rankomis.

Pasirengimas

Norint, kad rekonstrukcijos darbai būtų gerai atlikti, o rezultatas džiugintų tiek darbuotojus, tiek lankytojus, tiek sparnuočius, reikia gerai pasirengti ir suplanuoti konkrečius darbus: kaip, per kiek laiko juos galima atlikti, kiek visa tai kainuos. Būtent tai dabar ir yra daroma. Patys rekonstrukcijos darbai turėtų prasidėti kitais metais, o 2014 metų pabaigoje užsukę į Ventės ragą galės įvertinti pirmuosius rezultatus. Norintys galės lankytis ir rekonstrukcijos metu, nes darbų metu ornitologinė stotis nebus uždaroma.

Planuojama, kad po rekonstrukcijos Ventės rage veiks modernus informacinis centras, bus įrengtos naujos ekspozicijos, sutvarkyta aplinka. Norima įrengti ir distancinio paukščių stebėjimo sistemą (kai vaizdas filmuojamas ir tiesiogiai transliuojamas į monitorius), apžvalgos bokštą. Jį šiuo metu atstoja švyturys, tačiau jis nėra pritaikytas didesnėms lankytojų grupėms.

Preliminariai skaičiuojama, kad visiems rekonstrukcijos darbams atlikti reikės beveik 10 mln. litų. Juos planuojama skirti iš Europos regioninės plėtros fondo pagal 2007–2013 m. Sanglaudos skatinimo veiksmų programą.

Paukščių žiedavimas – svarbus moksliškai

Pasak žinomo gamtininko Selemono Paltanavičiaus, paukščių žiedavimas yra ne laisvalaikio užsiėmimas, o labai svarbus mokslinis procesas. Jis leidžia stebėti paukščių populiacijas, matome, kur jie migruoja, kokie pokyčiai vyksta.

Paukščių migracija gali padėti nuspėti ir stichines nelaimes, pavyzdžiui, žemės drebėjimus ar potvynius. Taip pat padeda nustatyti ir kai kurių ligų paplitimą, kurias gali paskleisti kartu su sparnuočiais atkeliaujančios įvairios bakterijos ar erkutės. Stebint žieduotų paukščių migraciją, prieš kelerius metus buvo galima tiksliai nustatyti visame pasaulį nerimą kėlusio paukščių gripo židinius ir paplitimo zonas.

Ventės rage jau ne vieną dešimtmetį paukščių gaudyklės stovi beveik tose pačiose vietose, tad gauti duomenys yra patikimi, o Ventės rago ornitologinės stoties darbas – itin reikšmingas ir vertingas. Tokių tyrimų kitur Lietuvoje nėra atliekama. Per metus Ventės rage sužieduojama nuo 60 iki 100 tūkstančių paukščių.

Daug lankytojų

Dauguma į Ventės ragą atvykusių lankytojų tiesiog vaikštinėja, grožisi gamta ir stebi paukščius. Kiti mielai užsuka ir į ornitologinės stoties viduje įsikūrusį muziejų. Praėjusiais metais buvo parduota apie 15 tūkst. bilietų.

Skaičiuojama, kad į muziejų užsuka apie 15–20 procentų visų atvažiavusių, tad iš viso Ventės rage pernai lankėsi daugiau nei 80 tūkstančių žmonių. Tikrai ne visi jie buvo iš Lietuvos.

Žmonės čia atvažiuoja iš viso pasaulio, pastaruoju metu itin daug užsuka vokiečių.

Aplinkos ministerija www.am.lt ir ES struktūrinė parama www.esparama.lt.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.